Wimbledon: Federerov štvrtý triumf v rade

SITA|9. júl 2006 o 18:09

LONDÝN 9. júla (SITA) - Švajčiar Roger Federer sa stal víťazov dvojhry mužov v 120. ročníku tenisového Wimbledonu. Najvyššie nasadený hráč si vo finále poradil s turnajovou dvojkou Španielom Rafaelom ...

LONDÝN 9. júla (SITA) - Švajčiar Roger Federer sa stal víťazov dvojhry mužov v 120. ročníku tenisového Wimbledonu. Najvyššie nasadený hráč si vo finále poradil s turnajovou dvojkou Španielom Rafaelom Nadalom v štyroch setoch za 170 minút 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3. Na svoje konto si pripísal štvrté wimbledonské víťazstvo v rade a celkovo už ôsme grandslamové. Federer potvrdil, že je kráľom hry na tráve, keď predĺžil sériu neporazenosti na tomto povrchu na 48 stretnutí. Ide o suverénne najdlhšiu šnúru víťazstiev na tráve v Open ére, druhý v poradí Švéd Björna Borg svojho času vyhral 41 zápasov na tráve bez prerušenia.

V piatom tohtoročnom finálovom súboji Federer verzus Nadal sa zrodilo vôbec prvé víťazstvo svetovej jednotky. Federer znížil pasívnu bilanciu vzájomných duelov so Španielom na 2:6. Nepodarilo sa mu však vyhrať Wimbledon bez straty setu, keďže Nadal mu no finále jeden uchmatol. Štvrté wimbledonské prvenstvo prinieslo 24-ročnému Švajčiarovi víťaznú prémiu 655 000 libier, o štyri roky mladší Španiel zinkasoval polovicu tejto sumy.


Dvojhra mužov - finále:

Roger Federer (1-Švajč.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3

V prvom sete Federer nenechal nič na náhodu. Hneď v druhom geme Nadalovi vzal podanie, neuveriteľne si veril a súkal jeden víťazný úder za druhým. Za stavu 0:5 Španiel podával na zotrvanie v sete a nepripustenie "kanára", ale to sa mu nakoniec nepodarilo. Federer využil tretí setbal a za 23 minút súpera "zmietol" z kurtu po výsledku 6:0. V druhom sete Nadal svojho veľkého rivala v úvode hneď brejkol a keď po prvý raz vyhral aj svoj servis na 2:0, definitívne sa dostal do zápasu. Za stavu 5:4 potom 20-ročný Španiel podával na víťazstvo v sete, ale Federer ho brejkol na 5:5. Za stavu 6:6 nasledoval tajbrejk a v ňom mal pevnejšie nervy Švajčiar. Vyhral ho 7:5 a ujal sa vedenia 2:0 na sety. Nadal sa nevzdal a naďalej bol súčasnému kráľovi hry na tráve vyrovnaným súperom. Na konci III. setu sa hral druhý tajbrejk, tento raz však s úspešným koncom pre Španiela. Nadal v ňom od stavu 2:2 vyhral päť loptičiek v rade a znížil stav setov na 1:2. Vo štvrtom dejstve veľkého finále Federer opäť zvýšil úsilie a vo štvrtom geme ľaváka z Mallorky brejkol na 3:1. Vzápätí vyhral svoje podanie a ešte raz súperovo a zvýšil už na 5:1. Nadal ešte raz zabojoval, ale už stačil znížiť iba na 3:5. Za tohto stavu už Federer dopodával zápas do úspešného konca a po štvrtý raz v rade sa stal wimbledonským šampiónom. Nadalovi tak oplatil prehru z nedávneho parížskeho finále na Roland Garros.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon: Federerov štvrtý triumf v rade