Výber šéfredaktora: Mercedesy od Putina, Faselove jablká a mobing na ihrisku

Alexander Ovečkin.
Alexander Ovečkin. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|17. feb 2023 o 11:45

Pozrite si zaujímavé články za posledné obdobie na Sportnet.sk vo výbere šéfredaktora.

Športu zdar

a čitateľom Sportnetu zvlášť!

Kanadská televízia (konečne) ukázala odvrátenú tvár ruskej superstar Alexandra Ovečkina, bývalý hokejový šéf René Fasel bude v Rusku pestovať jablká a futbalista Dávid Hancko má všetky parametre, aby si zahral v anglickej Premier League.

V Capitals je vojna tabu

„Mám veľa priateľov v Rusku a na Ukrajine a je ťažké sa na to pozerať. Dúfam, že sa to skoro skončí a na svete bude mier.“ To sú slová, ktoré vyriekol ruský hokejový útočník Alexander Ovečkin na otázku o vojne krátko po tom, čo Rusko vo februári minulého roka napadlo Ukrajinu.

Boli to zároveň Ovečkinove posledné slová, ktoré zazneli na túto tému. Vojna trvá už rok. Ovečkin má na sociálnej sieti instagram stále profilovú fotku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Je to môj prezident. Ako vám hovorím, nie som politik, som športovec,“ reagoval v marci minulého roka.

S diktátorom má hokejista veľmi špecifický vzťah. Podľa niektorých ruských novinárov, sa Ovečkin cíti Putinovi zaviazaný od roku 2014.

Ruskí hokejisti vtedy triumfovali na majstrovstvách sveta v Minsku a Ovečkin po šampionáte sondoval u Putina, či by hráči nemohli dostať za odmenu automobily značky Mercedes.

O niekoľko týždňov skôr v tom istom roku totiž Putin rozdával mercedesy zlatým olympionikom zo Soči, ale ruskí hokejisti na olympijskom turnaji pred domácim publikom zlyhali a vypadli už vo štvrťfinále proti Fínsku.

Putin na Ovečkinov návrh súhlasne kývol.

Washington Capitals, za ktorých Ovečkin hráva NHL, sú považovaní za najviac "proruský" klub v zámorskej súťaži. Po vypuknutí vojny reagoval klub na ukrajinské vlajky v hľadisku zákazom akýchkoľvek vlajok. Otázky o vojne sú tabu.

Okrem Ovečkina sú v kádri ďalší traja ruskí hráči a viceprezident pre komunikáciu sa volá Sergej Kočarov...

Čítajte: Akoby podporoval Hitlera. Ovečkina už riešia aj v Kanade, Washington zaryto mlčí

Fasel pestuje v Rusku jablká

Šéf Medzinárodnej hokejovej federácie Luc Tardiff nedávno v Helsinkách čelil aj otázkam o prípadnom návrate ruských a bieloruských hokejistov na medzinárodný ľad. 

„Prioritou pri rozhodovaní bude pre nás bezpečnosť hráčov, členov realizačných tímov a fanúšikov - vrátane tých z Ruska a Bieloruska. Nedovolíme, aby naše rozhodnutie ovplyvnil politický tlak.

Je tu tlak z Ruska, od MOV, aj René Fasel sa stále snaží ovplyvňovať činnosť federácie v prospech ruských záujmov. My však musíme zostať mimo. Organizujeme hokejové turnaje, neriešime problémy sveta," odvetil Tardif. 

René Fasel šéfoval svetovému hokeju 27 rokov. K Rusku a k prezidentovi Vladimirovi Putinovi mal vždy blízko.

Ako rozhodca bol na viacerých exhibíciách, na ktorých Putin hral. V roku 2011 získal vysoké štátne vyznamenanie Rád priateľstva.

Vyštudovaný švajčiarsky zubár získal aj prijal ruské občianstvo a tento týždeň ruská agentúra Interfax zverejnila správu, že Fasel sa stal spolumajiteľom sadov jabĺk v Krasnojarsku. 

Čítajte: Vždy stál na strane Ruska. Teraz má ruský pas aj biznis s Putinovým pokladníkom

Leo sníva o NHL

Jeho rodičia sa spoznali v Amerike a na Slovensko prišli iba na dovolenku. Mama je z Liptova a otec z Dominikánskej republiky.

Dovolenka sa vtedy mladému páru predĺžila a zostali tu dodnes. V hokejovom Slovane Bratislava aj v slovenskej reprezentácii do 16 rokov chytá brankár s netradičným menom Roberto Leonardo Henriquez. Sníva o NHL a raz bude možno slovenskou jednotkou.  

Čítajte: Keď si obliekol slovenský dres, jeho otec z Dominikánskej republiky plakal

Mobing sa bude trestať

Termín Mobing je známy predovšetkým ako forma šikanovania na pracovisku, ale objavuje sa aj na futbalových trávnikoch. Kedy k nemu dochádza a ako ho majú posudzovať rozhodcovia? 

Čítajte: Šéfa rozhodcov hnevá VAR. Revolúcia sa vo svete už začína

Gólová radosť Dávida Hancka.
Gólová radosť Dávida Hancka. (Autor: Feyenoord Rotterdam/ twitter)

Vydrží Hancko v Holandsku?

V lete minulého roka prestúpil slovenský futbalový obranca Dávid Hancko do holandského Feyenoordu Rotterdam a zatiaľ sa ukazuje, že to bol dobrý ťah - pre hráča, aj pre klub.

Akú cenu má Hancko? Ako jeho kariéru ovplyvnila manželka a psychológ? A prečo by podľa trhovej reality mal ísť do Premier League?

Čítajte: Slovák žiari v Holandsku, môže stáť desiatky miliónov. Je to najlepší kšeft, tvrdia

Kto je Cesar Blackman?

Mal 19 rokov, keď prišiel na Slovensko. Panamský futbalista Cesar Blackman sa rýchlo udomácnil v zostave Dunajskej Stredy, napredoval, až kým mu na tréningu problémový spoluhráč zlomil nohu.

Keď sa zotavil, opäť podával dobré výkony, dostal sa dokonca aj do panamskej reprezentácie, no do jeho života zasiahla ďalšia tragédia. 

Čítajte: Spoluhráč mu zlomil nohu, tragicky prišiel o otca. Slovanu dal dôležitý gól

Boris Vanya, šéfredaktor Sportnet.sk

Nechajte si posielať Výber šéfredaktora na e-mail. Aktivujte si odber jedným klikom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Výber šéfredaktora: Mercedesy od Putina, Faselove jablká a mobing na ihrisku