Akoby podporoval Hitlera. Ovečkina už riešia aj v Kanade, Washington zaryto mlčí

Alexander Ovečkin a Vladimir Putin.

Akoby podporoval Hitlera. Ovečkina už riešia aj v Kanade, Washington zaryto mlčí

Alexander Ovečkin a Vladimir Putin. (Autor: TASR/AP)
Alexander Ovečkin a Vladimir Putin.
Alexander Ovečkin a Vladimir Putin. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|15. feb 2023 o 14:55

Zmení niečo nový dokument kanadskej verejnoprávnej televízie?

WASHINGTON. Mnohí volajú po jeho vylúčení z NHL, mnohí poukazujú na jeho politické názory a históriu. Ďalší svoj boj už vzdali. Ľudia v Severnej Amerike sa však, zdá sa, len začínajú zobúdzať.

Väčšina novinárov za veľkou mlákou pripomínala pštrosov s hlavou strčenou v piesku. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ubehol už takmer rok a dodnes sa len málokto odvážil poukázať na azda najväčšieho podporovateľa Vladimira Putina v športovom svete.

Zmení krátky dokument kanadskej verejnoprávnej televízie CBC tento trend? Producent Terence McKenna sa zameral na Alexandra Ovečkina a ukázal jeho tvár, ktorá sa v USA považuje skôr za verejné tajomstvo.

Za jedenásť minút stihol zhrnúť jeho vzťah s Vladimirom Putinom, politickú históriu, názory na ruské akcie na Ukrajine a vyspovedal ľudí z hokejového prostredia – Dominika Hašeka, Slavu Malamuda či Szymona Szemberga.

VIDEO: Krátky dokument o vzťahu Alexandra Ovečkina a Vladimira Putina

Od Berlína dodnes

„Mám veľa priateľov v Rusku a na Ukrajine a je ťažké sa na to pozerať. Dúfam, že sa to skoro skončí a na svete bude mier,“ odpovedal Ovečkin na otázku o vojne krátko po jej vypuknutí.

Voči Putinovi sa neohradil: „Je to môj prezident. Ako vám hovorím, nie som politik, som športovec.“

Ruský forvard využil princíp „nemiešať politiku so športom“ a odzbrojil novinárov. Mnoho fanúšikov tento myšlienkový smer prijalo a doteraz sa ním ohrádza. Platí to aj v prípade NHL alebo klubu Washington Capitals, za ktorý Ovečkin hrá v NHL.

Keď sa McKenna po zápase Caps v Toronte snažil Ovečkina s touto témou konfrontovať, odmietol odpovedať na jeho otázky. Skúsil teda osloviť kouča Petera Laviolettea.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Akoby podporoval Hitlera. Ovečkina už riešia aj v Kanade, Washington zaryto mlčí