Šéfa rozhodcov hnevá VAR. Revolúcia sa vo svete už začína

Ilustračná fotografia.

Šéfa rozhodcov hnevá VAR. Revolúcia sa vo svete už začína

Ilustračná fotografia. (Autor: TASR - Radovan Stoklasa)
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR - Radovan Stoklasa)
Michal Šášky|15. feb 2023 o 07:00

MS v Katare stále neriešili.

BRATISLAVA. Pomáha video futbalu? Alebo len stupňuje hnev fanúšikov, keďže sa aj napriek tejto pomoci dopúšťajú rozhodcovia očividných chýb?

Systém VAR, respektíve videorozhodcovia, sú dlhodobo témou. Sú typickou súčasťou duelov prestížnych líg a čoraz viac aj v pohárovej Európe.

Napriek tomu čelia kritike. Často produkujú aj nesprávne verdikty a potrebujú priveľa času na ich vyvodenie. 

Zbúrané mosty medzi rozhodcovskou obcou a zvyškom futbalovej spoločnosti sa snažila pred začiatkom jarnej časti ligovej sezóny postaviť komisia Slovenského futbalového zväzu (KR SFZ).

Čo sa v téme dozviete?

  • Ako má vyzerať revolúcia v súvislosti so systémom VAR?
  • Kde bol VAR počas ligovej jesene najčastejšie v akcii?
  • Kedy sa bude komisia zaoberať MS v Katare?
  • Ktorá rozhodkyňa má najbližšie k pískaniu vo Fortuna lige?

Na stretnutí sa okrem jej členov stretlo niekoľko novinárov, ale aj futbaloví tréneri Ladislav Molnár či Ladislav Borbély.

Šéf slovenských rozhodcov Marián Ružbarský otvorene priznal chyby, ale tiež podrobne vysvetlil niekoľko sporných situácií, ktoré boli témou nielen počas ligovej jesene.

Spomínalo sa opäť aj vylúčenie Martina Škrtela v derby so Slovanom Bratislava z jari 2022.

Pravidlá? Zapotí sa aj skúsený expert

Po zvítaní sa v sídle SFZ dostal úvodné slovo Ján Fašung starší. Dlhoročný rozhodca už pre pokročilý vek nie je oficiálne člen komisie, no stále je jej konzultantom.

Expert na futbalové pravidlá na názorných príkladoch z európskych súťaží či Ligy majstrov vysvetlil, kedy dochádza k surovej hre či zakázanej hre rukou, kedy sa udeľuje žltá a kedy červená karta. Rôznymi detailmi viackrát zaskočil aj prítomných.

Mobbing

Neraz nastane situácia, kedy hráči obkľúčia rozhodcu a vyvíjajú naňho tlak. Takýto prípad je posudzovaný ako mobbing a má byť trestaný.

Napríklad v poslednom kole jesene mal byť vylúčený 19-ročný Trenčan Dominik Hollý, no rozhodca ho omilostil.

„Ako tomu predísť? Iba tak, ak budú rozhodcovia konať rázne a rýchlo a nenechajú hráčov, aby ich obkolesili. Ak sú hráči veľmi aktívni, bohužiaľ, musí prísť na karty. Najmä tomu najaktívnejšiemu,“ vysvetlil šéf rozhodcov Ružbarský.

„Ešte za mojej éry to bolo pomerne jednoduché. Teraz, ako je všetko modernejšie, je všetko aj rýchlejšie a často komplikovanejšie,“ vravel Fašung prechádzajúc videoukážky.

Neskôr z jeho vysvetlení vychádzal pri názorných ukážkach zo slovenských trávnikov aj Ružbarský. A v nejednom prípade, pri nesúhlase osadenstva, sa naňho musel opäť obrátiť.

„Chceme byť transparentní. Priznáme sa aj k omylom, vyvodzujeme z nich dôsledky. Slovenskí rozhodcovia bojujú o svoj kredit, o svoju vážnosť. Náš futbal bez dôvery k rozhodcom však nemôže získať vážnosť,“ povedal Ružbarský.

Názory sa rôznia

Všetky hraničné situácie z tohto súťažného ročníka analyzovali na zasadnutí komisie či na seminároch a stretnutí samotných rozhodcov. Teraz ich odprezentovali verejnosti.

Ružbarský ukázal vyše desiatky sporných momentov, kde posudzovali intenzitu zákrokov či simulovanie, občas poukázali na zlé postavenie rozhodcov či nesprávne verdikty.

Najbúrlivejšiu debatu vyvolal penaltový zákrok z novembrového duelu na Tehelnom poli medzi Slovanom a Ružomberkom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Šéfa rozhodcov hnevá VAR. Revolúcia sa vo svete už začína