Vonnová na šampionáte v Aare utrpela pred záverom kariéry nešťastný pád

Lindsey Vonnová.
Lindsey Vonnová. (Autor: Marco Trovati SITA/AP)
Sportnet|5. feb 2019 o 13:43

Preteky super G nedokončila.

AARE. Američanka Lindsey Vonnová nedokončila utorňajšie preteky super G na svetovom šampionáte alpských lyžiarov vo švédskom Aare (4. - 17. februára 2019).

Počas jazdy utrpela pád, po ktorom narazila do bočnej ochrannej siete. Či po páde utrpela vážnejšie zranenie, nateraz nie je známe. Práve vo Švédsku plánuje Američanka ukončiť svoju úspešnú kariéru.

Hlava áno, telo nie

Legendu lyžiarskych svahov totiž dlhodobo trápia zdravotné problémy s kolenami. Podľa prvotných plánov sa okrem super G plánovala predstaviť aj v zjazde.

,,Bolí ma hlava a mám na tvári boľavé miesta. Bojovala som, snažila som sa ísť naplno, ale nefungovalo to. Bolo to až komické, čo sa stalo. Spočiatku bolo slnečno a akurát pred mojou jazdou sa zatiahlo. Nemala som tie správne okuliare s filtrom a nevidela terénne vlny."

,,Celkovo moja hlava stále vie čo treba urobiť pre víťazstvo, ale moje telo už nepokračuje v rovnakom smere s hlavou. Aspoň viem, že ďalej to už nejde. Je to priveľké riziko, často končím ochranných sieťach. A to už nechcem zažívať. V zjazde chcem štartovať, mám dosť času dovtedy dať sa dokopy," uviedla v prvej reakcii Lindsey Vonnová.

Shiffrinová jej vzdáva hold

Shiffrinová si ešte nestihla sadnúť do kresla vedúcej pretekárky, keď sa na trať vydala jej o generáciu staršia krajanka. Odvrátila zrak od tvrdého pádu, z ktorého Vonnová vyviazla s modrinami.

,,Vyzeralo to, že je kúsok od katastrofy. Všetkým nám odľahlo, že sa mohla postaviť a zlyžovať dolu. Povedala som je, že ma to mrzí, ale ťažko sa dá niečo dodať. Mala úžasnú a inšpiratívnu kariéru a prerazila cestu pre nasledujúcu generáciu amerického lyžovania.

Vďačíme jej za veľa. Dúfam, že v zjazde nájde spôsob pre najlepšiu možnú rozlúčku," povedala Shiffrinová o Vonnovej, po ktorej už definitívne preberá úlohu inšpirovať nasledovníčky nielen v USA.

Shiffrinová má pred technickými disciplínami možnosť štartovať v piatkovej kombinácii (zjazd+slalom), podľa agentúry DPA vynechá nedeľný zjazd.

Tridsaťštyriročná Vonnová sa v ňom predstaví, od horších následkov utorňajšieho pádu ju ochránil špeciálny ochranný prvok pod kombinézou, princípom pripomínajúci airbag v autách:

,,Keď som skončila v ochrannej sieti, povedala som si, že som na to už príliš stará. Možno sa mi však podarí zázrak, len preto, že ste spadli, neznamená to, že nemôžete povstať. Ak je pravda, že neúspech posilňuje, teraz som silná ako Hulk. Bolia ma rebrá, ale nedeľa bude skvelá. Neodpisujte ma."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vonnová na šampionáte v Aare utrpela pred záverom kariéry nešťastný pád