Shiffrinová začala skvelo a stala sa majsterkou sveta v super-G

Zľava strieborná Talianka Sofia Goggiová, zlatá Američanka Mikaela Shiffrinová a bronzová Švajčiarka Corinne Suterová.
Zľava strieborná Talianka Sofia Goggiová, zlatá Američanka Mikaela Shiffrinová a bronzová Švajčiarka Corinne Suterová. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. feb 2019 o 14:05

Ledecká nezopakovala senzáciu z olympiády.

MS v alpskom lyžovaní 2019 - Aare, Švédsko

Super G žien:

1.Mikaela ShiffrinováUSA1:04:89 min
2.Sofia GoggiováTaliansko+0,02 s
3.Corinne SuterováŠvajčiarsko+0,05 s
4.Viktoria RebensburgováNemecko+0,07 s
5.Nadia FanchiniováTaliansko+0,14 s
6.Ragnhild MowinckelováNórsko+0,16 s
7.Francesca MarsagilováTaliansko+0,24 s
8.Lara Gutová-BehramiováŠvajčiarsko+0,26 s

AARE. Američanka Mikaela Shiffrinová sa stala majsterkou sveta v super G na šampionáte v alpských lyžiarskych disciplínach vo švédskom Aare.

V dramatických a mimoriadne vyrovnaných pretekoch Shiffrinová zvíťazila s náskokom 2 stotín sekundy pred Taliankou Sofiou Goggiovou a 5 stotín pred Švajčiarkou Corinne Suterovou.

Pre Shiffrinovú je to štvrtý titul majsterky sveta, ale prvý v kĺzavom programe šampionátov. Od roku 2013 zbierala kovy v slalome a k trom zlatým pridala aj striebro v "obráku".

Takéto preteky neočakávala

Celkovo na vrcholných podujatiach nahonobila do Are 5 zlatých a dve strieborné medaily v oboch točivých disciplínach i kombinácii a rozšírenie jej kolekcia do rýchlostnej sféry súvisí s jej hladkým a triumfálnym prechodom k zjazdárskej univerzálnosti.

Američanka v tejto sezóne Svetového pohára premenila na víťazstvo všetky tri štarty v super-G.

"Vyhrala som o dve stotinky, to je bláznivé. Toto som fakt neočakávala. Ale v každom prípade sa veľmi teším zo zlatej medaily v novej disciplíne," povedala v cieli Shiffrinová.

Úvod súťaže bol v znamení jazdy Sofie Goggiovej s číslom 3, žoviálna Talianka išla bez zábran a tradične temperamentne, ale hoci neudržala takzvanú optimálnu líniu, mala veľmi rýchle presuny ťažísk lyží v oblúkoch, čím jej rýchlosť narastala.

Naopak, obhajkyňa titulu Nicole Schmidhoferová začala "zhurta" už hore, zneistilo ju drobné zaváhanie na štarte a do bránok sa rútila príliš priamo.

Po dvoch vyrovnávajúcich nájazdoch do bránok bolo ešte pred druhým medzičasom jasné, že tentoraz na vrcholnom podujatí v super-G neuspeje.

Viaceré pretekárky nedokončili

Štart pretekov posunuli pre vietor nižšie a trať sa tak trochu skrátila, ale na druhej strane sa pretekárky vyrútili z búdky priam strmhlav. V rýchlych prvých oblúkoch bolo aj v zatvorených úsekoch treba nabrať tempo a zároveň ale nestratiť kontakt s rytmom nasadzovania do čo najužšej stopy.

Viacerým pretekárkam sa to viac-menej darilo, ale aerodynamiku jazdy neudržali až do cieľa a tak sa po lepších medzičasoch napokon v intervale troch desatín za Goggiovú zaradilo až päť súperiek. Potom sa na trať vydala Shiffrinová, hornú časť poňala technicky čisto sťa obrovský slalom a na medzičasoch bola takmer zarovno s vedúcou pretekárkou.

V nájazde do esíčka záverečnej štvrtiny lyžami jemne podĺkzla, bleskovo chybu skorigovala a o "drobné" bola rýchlejšia, dve stotinky sa na snehu premietajú v niekoľkých decimetroch.

Ledecká sa nestotožnila so svahom

Po Shiffrinovej prišiel na rad posledný super-G veľkej kariéry jej o generáciu staršej krajanky. Lindsey Vonnová však išla len niekoľko sekúnd, vlny pri bránkach jej rozhadzovali lyže a v skoku zobrala so sebou aj bránku.

Tvrdý pád jej napokon po krátkom prerušení nezabránil postaviť sa na vlastné nohy a v cieli ju privítal veľký aplauz. Preteky však pokračovali drámou stotiniek, nemecká rutinérka Viktoria Rebensburgová ako ďalšia atakovala zlato a zaradila sa o 7 stotín hneď za pódium.

Češka Ester Ledecká, senzačná olympijská víťazka sa so svahom nestotožnila, už v úvodných bránkach ju to vyhadzovalo z oblúkov a do cieľa prišla s mankom 2,80 s na novú majsterku sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová začala skvelo a stala sa majsterkou sveta v super-G