02.08.2021 02:00
Deň 10
Tokio 2020
Koniec

Boli časy, keď si vôbec neverila. Rodáčka zo Slovenska ťahá tím na olympiáde

Szandra Szöllősiová-Zácsiková
Szandra Szöllősiová-Zácsiková (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|2. aug 2021 o 20:00

Szandra Szöllősiová-Zácsiková dala Švédkam štyri góly.

TOKIO. Keď mala šestnásť, porovnávali ju k ikonickej hráčke Anite Görbiczovej. Vlani pred majstrovstvami Európy spochybňovali jej miesto v reprezentácii.

Maďarské hádzanárky na olympiáde v Tokiu postúpili do štvrťfinále a na úspechu mala podiel aj rodáčka zo Slovenska, 31-ročná Szandra Szöllősiová-Zácsiková.

Tvrdá zmena

Narodila sa v Komárne, vyrastala v obci Imeľ. Dedina s asi dvetisíc obyvateľmi má spoločné hádzanárske družstvo so susednými Nesvadmi, ktoré hrajú v druhej najvyššej súťaži.

Práve tam začala športovať aj Zácsiková, ale už od svojich štrnástich rokov hrávala v Maďarsku za Vác.

„Bola to tvrdá zmena. Otec sa ma spýtal, čo chcem v živote robiť: pracovať, alebo hrať hádzanú. Povedala som mu, že hádzanú milujem. Rozhodnutie sa zrodilo ľahko, ale odísť z domu bolo ťažké. Nie je jednoduché zbaliť si veci, sadnúť si do auta, rodičia ťa odvezú do iného mesta a nechajú ťa tam,“ opísala svoje začiatky Zácsiková v rozhovore pre portál Székelyhon. Priznala, že v tomto období veľa plakala.

Lákal ju Győr i Ferencváros

Ženská hádzaná koncom 90-tych rokoch zažívala v Maďarsku obrovský boom.

Krajina spolu s Rakúskom hostila v roku 1995 majstrovstvá sveta, kde Maďarky získali senzačné striebro, začalo sa formovať aj hviezdami nabité družstvo Győru.

Talent 16-ročnej Zácsikovej si všimli v oboch veľkokluboch, v Győri i vo Ferencvárosi. Do Győru ju lákala sesternica, vtedy už maďarská reprezentantka Monika Kovacsiczová, do Ferencvárosu vtedajší tréner András Németh.

Práve on o Zácsikovej vyhlásil, že od čias Anity Görbiczovej nevidel taký hádzanársky talent.

Fenomenálna Görbiczová bola najlepšou hráčkou sveta v roku 2005, počas svojej bohatej kariéry päťkrát vyhrala Ligu majstrov, má dva bronzové medaily z majstrovstiev Európy, striebro a bronz zo svetových šampionátov a striebro z olympiády v Sydney 2000.

Slovinské intermezzo

Možno aj vďaka tejto trénerovej poznámke si Zácsiková vybrala Ferencváros, kde sa rýchlo etablovala aj medzi ženami. Požiadala o maďarské občianstvo, a po uplynutí dvojročnej lehoty od jej štartov za slovenský mládežnícky národný tím sa ihneď dostala aj do reprezentácie.

S maďarským družstvom do 19 rokov získala striebro na majstrovstvách Európy junioriek a predstavila sa aj v tíme žien. Nemala ešte dvadsať, keď za Maďarsko hrala aj na majstrovstvách sveta v roku 2009.

Jej kariéru však trochu zabrzdilo, keď ešte ako plnoletá podpísala predbežnú zmluvu s tímom Krym Ľubľana a hoci si to neskôr rozmyslela, jeden rok musela stráviť v Slovinsku.

Síce získala titul i pohár, no zranila si rameno a musela na operáciu. Po nej sa vrátila do Budapešti a s Ferencvárosom dvakrát vyhrala PVP. Bola kľúčovou hráčkou, ale bola náchylná na kolísavé výkony.

V 24 rokoch oznámila, že preruší svoju kariéru. S bývalým hádzanárom Szabolcsom Szöllősim si založili rodinu, narodila sa im dcérka Hanna.

Szandra Szöllősiová-Zácsiková je líderkou maďarskej reprezentácie.
Szandra Szöllősiová-Zácsiková je líderkou maďarskej reprezentácie. (Autor: SITA/AP)

Sebavedomie v ruinách

Po pôrode sa vrátila na ihrisko, ale znova sa zranila. Po druhej operácii ramena jej nedávali veľkú šancu na návrat na najvyššiu úroveň.

Jej sebavedomie bolo v ruinách. „Chcela som sa znovu nájsť,“ odôvodnila v rozhovore pre Nemzeti Sport, prečo v roku 2017 odišla z Ferencvárosu do Budaörsu.

„Bola som po operácii, neverila som si a neustále som mala výčitky svedomia, že netrávil dosť času s dcérkou. Trápila som sa, bola to špirála negatívnych myšlienok. Ak som v zápase pokazila prvú strelu, bol so mnou koniec. Bola som síce na palubovke, ale vnútorne som sa akoby pochovala,“ vysvetľovala svoje mentálne stavy.

Návrat do reprezentácie

Dostávala sa z toho pomaly a v septembri 2018 oznámila, že opäť čaká dieťa. Po narodení syna Borisza začala prežívať hádzanú inak.

Predtým, keď sledovala zápasy v televízii, len si vzdychla: tie baby sú skvelé a ja na ne nemám. Odrazu si však čoraz častejšie povedala: prečo by som to nemohla dokázať aj ja?

Dávala si postupné ciele. Na rozohratie si zvolila budapeštiansky klub MTK a vďaka svojím výkonom nechýbala ani v nominácii Maďarska na vlaňajšie majstrovstvá Európy.

Pre Zácsikovú to bol prvý európsky šampionát – zúčastnila sa na štyroch majstrovstvách sveta, ale kontinentálny turnaj musela vždy vynechať pre zranenia či materské povinnosti. Hoci niektorí fanúšikovia spochybňovali jej miesto v kádri, Zácsiková bola na šampionáte najlepšou strelkyňou Maďarska a dala najviac gólov aj v marci tohto roku v rozhodujúcom stretnutí olympijskej kvalifikácie so Srbskom.

Maďarky v ňom zvíťazili 31:23 a nadšene pózovali s letenkou do Tokia.

Vo štvrťfinále proti Nórkam

Na olympiáde sa maďarská reprezentácia rozbiehala pomalšie. V prvom stretnutí podali Maďarky dobrý výkon, s Francúzskom prehrali len o gól 29:30.

Potom však nepochopiteľne podľahli Brazílii 27:33 a nemali šancu ani proti Ruskám, ktoré vyhrali 38:31.

Následne však zverenky Gábora Eleka vyhrali nad Španielskom 29:25. V poslednom kole skupinovej fázy im zahrali do kariet aj ostatné výsledky a proti Švédkam nastúpili s vedomím, že keď ich zdolajú, tak im štvrťfinále neujde.

Maďarky si už v priebehu prvého polčasu vypracovali štvorgólový náskok, no v prestávke bol stav vyrovnaný 15:15. V úvode druhého dejstva však maďarský tím neinkasoval dlhých desať minút a znovu odskočil na 21:15.

Zbytočnými chybami síce ešte trochu zdramatizovali stretnutie, no na konci zápasu prišli v pravej chvíli aj presné zásahy Zácsikovej. Maďarsko vyhralo nad Švédskom 26:23, rodáčka zo Slovenska dala štyri góly.

Vo štvrťfinále v stredu sa Maďarky stretnú s Nórkami. „Zlepšujeme sa od zápasu k zápasu. Vieme, že Nórky sú veľmi rýchle a behavé, ale nemáme proti nim čo stratiť. Chceme hrať uvoľnene,“ uviedla Zácsiková.

Ľavej spojke sa po olympiáde splní aj ďalší sen, o ktorom počas najťažších období ani nechcela nahlas hovoriť: v ďalšej sezóne si bude – po tretí raz vo svojej kariére – obliekať znovu zeleno-biely dres Ferencvárosu.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Hádzaná»Boli časy, keď si vôbec neverila. Rodáčka zo Slovenska ťahá tím na olympiáde