Triatlon ju nebavil. V cyklistike vyhráva so Saganovým podpisom na prilbe

Medailistky z MS v cyklokrose 2024 v kategórii junioriek, zľava Cat Fergusonová, Célia Geryová a Viktória Chladoňová.
Medailistky z MS v cyklokrose 2024 v kategórii junioriek, zľava Cat Fergusonová, Célia Geryová a Viktória Chladoňová. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|3. feb 2024 o 13:25

Na boj o zlato na MS v cyklokrose nemala Viktória Chladoňová viac síl.

BRATISLAVA. Blíži sa záver kariéry Petra Sagana, no medzi juniormi rastie na Slovensku niekoľko veľkých talentov. Jednou z najväčších je 17-ročná Viktória Chladoňová. 

Rovnako ako kedysi Sagan, je mladá cyklistka silná v teréne. Špecializuje sa na horskú cyklistiku a na cyklokros.

Na majstrovstvách sveta v Tábore si vybojovala bronz.

Slovenka patrila medzi najsilnejšie pretekárky. Spolu s Francúzkou Céliou Geryovou a Britkou Cat Fergusonovou jazdili väčšinu pretekov bok po boku. Na náročnej trati si vytvorili pred súperkami výraznejší odstup.

Už po dvoch z troch kôl bolo zrejmé, že si medaily medzi sebou rozdelia. Rozdiely medzi trojicou boli minimálne. Chvíľu viedla Fergusonová, vzápätí ju vystriedala na čele Slovenka.

Na nástup Francúzky už nemala síl

Chladoňová sa nešetrila a jazdila aj na čele skupiny. V poslednom okruhu sa skupina viac natiahla. Najskôr sa pokúšala ujsť Fergusonová, nepodarilo sa jej to. Asi kilometer pred cieľom nastúpila 18-ročná Francúzka a vybojovala si titul.

Chladoňovej v závere došli sily, začala za súperkami zaostávať a získala bronz.

Na cieľovej rovinke si tľapla s početnou skupinou fanúšikov. Pred cieľom ešte dvihla jednu ruku nad hlavu. Hlavou kývala akoby nemohla uveriť, že má medailu.

Medailistky z MS v cyklokrose 2024 v kategórii junioriek, zľava Cat Fergusonová, Célia Geryová a Viktória Chladoňová.
Medailistky z MS v cyklokrose 2024 v kategórii junioriek, zľava Cat Fergusonová, Célia Geryová a Viktória Chladoňová. (Autor: Reuters)

„Som veľmi šťastná z toho, že sa mi podarilo získať bronz. Boli veľmi ťažké podmienky, ale išlo sa mi celkom dobre. Myslím si, že kľúčový bol ten posledný ťažký dlhý výjazd, kde sa to napokon rozhodlo.

Bolo ťažké zareagovať na nástup Francúzky. Snažila som sa ju chytiť, ale už som nemala dostatok síl," povedala Chladoňová pre ČT Sport.

V teréne je nezastaviteľná

V cyklokrose Chladoňová exceluje. Na pretekoch Slovenského pohára vyhráva aj nad seniorkami. Na Slovensku v podstate nemá konkurenciu.

Medzi juniorkami dokáže pravidelne bojovať o najvyššie priečky. Minulý víkend napríklad zvíťazila v holandskom Hoogerheide. Vo Svetovom pohári v tejto sezóne neskončila horšie ako na druhej priečke.

Bronz v tomto roku získala aj na majstrovstvách Európy v cyklokrose.

Mladá Slovenka jazdí výborne technicky a pasujú jej aj náročné trate, aká je tento rok na majstrovstvách sveta v Tábore.

Chladoňová jazdí aj cestnú cyklistiku, pre ňu je však zatiaľ skôr doplnkom k cyklokrosu a ku cross country. Na MS v Glasgowe vybojovala vlani 12. miesto.

„Som veľmi rada, že sa mi tak darí. Je to úžasný pocit. Je to pre mňa prekvapenie. Nečakala som, že sa mi bude takto dariť a že budem zdolávať aj staršie súperky,“ vravela Chladoňová pre Sportnet vlani. 

Sagan jej dal podpis na prilbu

Jedným z jej idolov bol aj Peter Sagan. Stretla sa s ním na Detskej Tour Petra Sagana, kde od trojnásobného majstra sveta dostala medailu a vypýtala si podpis na prilbu. S ňou dlho jazdila na všetkých súťažiach. 

Jej druhým vzorom je Holanďanka Puck Petersová. Len 21-ročná hviezda, ktorá je veľmi technicky zručná a jazdí aj horskú cyklistiku.  

K športu priviedli Chladoňovú rodičia. Sami sa venovali triatlonu. Pokúšali sa priviezť k nemu aj dcéru. V plávaní však na súperky strácala.

Naopak cyklistika ju bavila od začiatku a predovšetkým jazdenie v teréne.

„V budúcnosti by som chcela jazdiť okrem cyklokrosu aj horskú cyklistiku. Chcem sa pokúsiť v horskej dostať aj na olympiádu,“ vraví. 

Viktória Chladoňová.
Viktória Chladoňová. (Autor: Matej Červenka)

V posledných rokoch nemalo Slovensko silného pretekára, ktorý by mohol na medzinárodných podujatiach bojovať o najlepšie priečky.

Medailu z cyklokrosového šampionátu vybojoval v mladom veku Peter Sagan (striebro na ME juniorov) a Róbert Gavenda (titul na ME juniorov a MS do 23 rokov). 

Cyklokros nemá celosvetovo veľkú popularitu a je fenoménom najmä v Belgicku a v Holandsku. V posledných rokoch však práve z tohto odvetvia prišli do veľkej cyklistiky výrazné osobnosti - Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock či Zdeněk Štybar.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Triatlon ju nebavil. V cyklistike vyhráva so Saganovým podpisom na prilbe