Nibali si myslel, že predvádza skvelé triky. Potom prišiel Sagan

Vincenzo Nibali v žltom a šoumen Peter Sagan v zelenom.
Vincenzo Nibali v žltom a šoumen Peter Sagan v zelenom. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|29. sep 2017 o 15:54

Vincenzo Nibali gratuluje svojmu priateľovi Petrovi Saganovi.

BRATISLAVA. Na tohtoročnej Vuelte naháňal Chrisa Frooma, ktorý po Tour de France dokázal triumfovať aj na španielskych cestách.

Vincenzo Nibali si z Vuelty okrem vyše dvojminútového manka odniesol aj dve zlomené rebrá, čo bol dôvod jeho absencie na MS v nórskom Bergene.

Namiesto toho z domu vo švajčiarskom Lugane sledoval, ako sa Peter Sagan stal historicky prvým cyklistom, ktorý vyhral MS tretíkrát za sebou.

“Sagan je najlepším človekom, ktorý mohol vyhrať majstrovstvá sveta. Vždy jazdil úžasne, takže som šťastný, že vyhral. Samozrejme, držal som palce som talianskemu tímu, no myslím si, že väčšina fanúšikov je šťastná, že Peter triumfoval,” hovoril Nibali médiám počas Giro della Toscana.

Skutočne bol šiesty?

Sagan s Nibalim viackrát súťažili na pretekoch Tirreno - Adriatico. Slovákovi sa na nich podarilo vyhrať niekoľko ťažkých etáp, tento rok triumfoval v tretej a piatej. Navyše ovládol aj bodovaciu súťaž.

Jednou rukou som poskakoval na zadnom kolese. Myslel som si, že som dobrý, keď zrazu to začal robiť Sagan bez rúk.


Vincenzo Nibali

"Každý vie, že Sagan je schopný vyhrávať šprint po ťažkých pretekoch. Spomínam si na veľmi náročnú etapu na Tirreno - Adriatico, ktorú Sagan vyhral," spomína Nibali podľa Cyclingnews.

Nibali bol prekvapený, keď mu novinári spomenuli, že Sagana zdolal na MS 2013 vo Florencii. Taliansky cyklista tam skončil štvrtý. Sagan vtedy došiel do cieľa na šiestom mieste.

"Skutočne bol šiesty? Musel vyhrať skupinu šprintérov za nami. Dúfam, že mu môžeme sťažiť život budúci rok v Innsbrucku," hovoril 32-ročný rodák zo sicílskej Messiny.

V rakúskom Tirolsku sa bude konať svetový šampionát budúci rok. Napriek tomu, že Sagan sa podľa vlastných slov hodlá pokúsiť o štvrtý titul, profil v Innsbrucku patrí k vôbec najťažším v histórii majstrovstiev.

Myslel si, že je dobrý. Potom prišiel Sagan

Sagan pôsobil s Nibalim v tíme Liquigas medzi rokmi 2010 až 2012. Nibali potom odišiel do Astany.

"Teraz sme rivalmi a nevídame sa tak často, ako keď sme spolu boli v Liquigase, no stále sa spolu bavíme na pretekoch a rozprávame sa o rodine a živote," pokračoval Talian, ktorý vyhral všetky podujatia GrandTour.

Okrem Tour de France (2014), Nibali dvakrát ovládol Giro (2013, 2016) a raz Vueltu (2010).

Keď bol Sagan Nibaliho tímovým kolegom, ešte nebol svetovou hviezdou. Nemal vo vitríne päť zelených dresov z Tour de France ani tri dúhové dresy majstra sveta. Svoju prvú významnú klasiku ešte len mal vyhrať.

"Pamätám si na naše prvé stretnutie v zime v Dolomitoch. Rád jazdím na horskom bicykli a vtedy som práve predvádzal nejaké triky. Jednou rukou držal riadidlá a jazdil na zadnom kolese. Myslel som si, aký som dobrý, a potom začne Sagan robiť to isté len bez držania riadidiel. Nevedel skoro nič povedať po taliansky ani po anglicky, no hneď ukázal, ako skvelo ovláda bicykel. Onedlho to ukázal aj v pretekoch, keď vyhral etapu na Paríž - Nice 2010,” dodal Nibali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS v cyklistike»Nibali si myslel, že predvádza skvelé triky. Potom prišiel Sagan