VIDEO: Sagan skončil druhý v 10. etape na Vuelta 2018 a je lídrom bodovacej súťaže

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. sep 2018 o 18:10

Sagan skončil druhý už tretí raz na prebiehajúcej Vuelte.

Vuelta a Espaňa 2018 - 10. etapa:

(Salamanca - Bermillo de Sayago, 177 km):

1.Elia VivianiTalianskoQuick-Step Floors4:08:08 h
2.Peter SaganSRBora-Hansgrohe
3.Giacomo NizzoloTalianskoTrek-Segafredo
4.Nelson AndresKolumbiaCaja Rural - Seguros RGA
5.Marc SarreauFrancúzskoGroupama-FDJ
6.Danny van PoppelHolandskoLottoNL-Jumbovšetci čas víťaza

Peter Sagan v 10. etape na Vuelta a Espaňa 2018:

BERMILLO DE SAYAGO. Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil na druhom mieste v 10. etape na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa 2018, ktoré sú záverečným dielom tzv. Grand Tour.

Sagan v záverečnom hromadnom šprinte rovinatej etapy, ktorá mala štart v Salamance a po 177 kilometroch vyvrcholila v Bermillo de Sayago, nestačil iba na veľkého talianskeho rivala Eliu Vivianiho z tímu Quick-Step Floors.

Tretí skončil ďalší Talian Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo).

Žilinský rodák Sagan si v doterajšom priebehu Vuelty pripísal už štvrté pódiové umiestnenie, tretíkrát bol druhý, raz skončil tretí.

Vrchársku prémiu vyhral Valverde

Po dni voľna čakalo na pelotón 177 kilometrov na zvlnenej rovine s predpokladanou šprintérskou koncovkou, kde sa chystal svoju silu ukázať aj Peter Sagan.

V úniku dňa sa ocitol Španiel Jesús Ezquerra (Burgos-BH), za ktorým sa vydal Portugalčan Tiago Machado (Katusha Alpecin) a po 30 kilometroch mali náskok 3:10 minúty pred pelotónom.

Po 50 kilometroch malo duo k dobru 3:30 minúty, ale 30 kilometrov pred cieľom to bolo už len 14 sekúnd.

Ešte predtým sa na 135. kilometri odohrala šprintérska prémia, ktorú vyhral Ezquerra pred Machadom a Georgeom Bennettom (LottoNL-Jumbo).

Peter Sagan nestiahol náskok Alejandra Valverdeho na čele bodovacej súťaže, zostal 18-bodový.

Nasledovalo jediné klasifikované stúpanie dňa na Alto de Fermoselle (dĺžka 4,9 km, priemer 5,3 percenta). Na vrchole tejto prémie III. kategórie bol prvý Španiel Valverde a pripísal si tri body do vrchárskej súťaže.

Najmä zásluhou jazdcov tímu Bora-Hansgrohe sa náskok dvojice v úniku rapídne zmenšil až sa napokon úplne skončil.

Sagan v šprinte na Vivianiho nemal

V posledných 20 kilometroch sa začali množiť defekty aj u favoritov na celkové prvenstvo. Doháňať manko na pelotón po defekte museli líder priebežného celkového poradia Simon Yates (Mitchelton-Scott), Nairo Quintana (Movistar) aj Wilco Kelderman (Sunweb).

O únik sa pokúsil Diego Rubio (Burgos-BH), ale nemal dlhé trvanie. Desať kilometrov pred cieľom 27-ročného Španiela pohltil pelotón.

Všetko sa schyľovalo k hromadnému šprintu na rovine, ktorý aj nastal. Jeden a pol kilometra pred cieľom sa Sagan ocitol v dobrej pozícii za Eliom Vivianim (Quick-Step Floors), úradujúci majster sveta sa dostal do záverečného šprintu, ale na Vivianiho napokon nemal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vuelta a Espaňa»VIDEO: Sagan skončil druhý v 10. etape na Vuelta 2018 a je lídrom bodovacej súťaže