Spôsobil pád, ospravedlnil sa. Petra Sagana vylúčili z Tour de France 2017

(Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. júl 2017 o 17:44

Majster sveta vo štvrtej etape Tour de France 2017 zavinil pád Marka Cavendisha. Rozhodcovia ho z pretekov vylúčili.

VITTEL, BRATISLAVA. Boje medzi šprintérmi sú kruté. Lakte, strkanice, dokonca udieranie hlavou do súpera. Cesta má obmedzenú šírku a zmestí sa na ňu vedľa seba len určitý počet cyklistov. Kto chce vyhrať etapu, musí sa vedieť pretlačiť cez súperov.

Lenže aby to bol férový súboj, musia platiť isté pravidlá. A všetko ešte kontrolujú rozhodcovia. Či niekto nerobí podrazy.

Peter Sagan vo štvrtej etape Tour de France poslal pri šprintovaní o víťazstvo do bariéry jedného z rivalov – Marka Cavendisha. Vo veľkej rýchlosti stačí aj malý kontakt. Sagan ho vytlačil z jeho dráhy pravým lakťom.

Cavendish narazil do bariér a skončil na zemi. Padol vo vyše päťdesiatkilometrovej rýchlosti. Za ním spadli aj John Degenkolb a Ben Swift. Britský šprintér bol dotlčený a hneď ho previezli do nemocnice.

Sagan nespadol a v cieli bol druhý. Po dojazde prišiel k autobusu tímu Dimension Data ospravedlniť sa. Sagana nakoniec za zavinený pád z Tour de France vylúčili.

Cavendish: Chcel by som vedieť, čo mal ten lakeť znamenať

"Takýto býva šprint. Nevedel som, že Mark je za mnou. Snažil sa dostať za koleso Démara. Bohužiaľ nevidel som Cavendisha. Blížil sa celkom rýchlo sprava, no nemal som čas na to zareagovať. Mrzí ma to," hovoril Sagan pre Eurosport.

"S Peťom vychádzam celkom dobre. A je jedna vec, ak vám niekto prekríži vašu cestu pri šprinte, ale udrieť niekoho lakťom... za to nie som jeho fanúšikom," hovoril Cavendish.

"Pád je pád, ale chcel by som vedieť, čo mal znamenať ten lakeť od neho. Doteraz sme mali celkom dobrý vzťah. Či dostane trest, to nech riešia rozhodcovia."

Či zavinil pád svojho súpera, riešili rozhodcovia. Saganovi hrozilo napríklad odobratie bodov v boji o zelený dres, presunutie z druhého miesta na nižšie.

Extrémnym príkladom je aj vylúčenie z pretekov. Napríklad v roku 2010 po 11. etape takto vylúčili Marka Renshawa za to, že hlavou udieral do Juliana Deana.

Renshaw chcel súpera vytlačiť, aby získal pre svojho lídra viac miesta. Inak by hrozilo, že skončí v bariére. Rozhodcovia ho však za to vylúčili.

Greipel: Sagan už nie je môj kamarát

Zo Saganovej jazdy sú mnohí súperi sklamaní. Šprintér André Greipel vraj povedal, že Sagana už nepovažuje za svojho priateľa, pretože ohrozuje ostatných.

"Pýtal som sa na to Andrého. Bol na Sagan dosť nahnevaný za niektoré momenty. Napríklad v pondelok pri šprintérskej prémii buchol do Andrého lakťom a on bol z toho rozladený. Vytiahnuť na niekoho lakeť v šprinte dva razy za dva dni, to je príliš," hovoril pre Eurosport športový riaditeľ tímu Lotto Soudal Marc Sergeant.

"André mi povedal hneď po dojazde: Sagan už nie je mojím priateľom," dodal Sergeant.

André Greipel svoje slová s časovým odstupom oľutoval a na sociálnej sieti Twitter sa Petrovi Saganovi ospravedlnil.

Dojazd etapy poznačil hromadný pád asi kilometer pred cieľom. Na zemi skončilo veľa pretekárov. Medzi nimi bol aj líder pretekov Geraint Thomas.

Keďže však pád bol v ochrannej zóne, nik nenaberie stratu, ale všetci dostanú rovnaký čas ako dosiahol víťaz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Spôsobil pád, ospravedlnil sa. Petra Sagana vylúčili z Tour de France 2017