VIDEO - Peter Sagan obsadil 134. miesto v 17. etape na Tour de France 2018

Nairo Quintana oslavuje triumf v 17. etape na Tour de France 2018.
Nairo Quintana oslavuje triumf v 17. etape na Tour de France 2018. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. júl 2018 o 18:11

Prečítajte si priebeh etapy.

Tour de France 2018 - 17. etapa (Peter Sagan)

17. etapa (Bagnéres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan, 65 km):

1.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar2:21:27 h
2.Daniel MartinÍrskoUAE Team Emirates+28 s
3.Geraint ThomasV. BritániaSky+47
4.Primož RogličSlovinskoLottoNL-Jumbo+52
5.Tom DumoulinHolandskoSunweb+52
6.Steven KruijswijkHolandskoLottoNL-Jumbo+1:05
7.Egan BernalKolumbiaSky+1:33
8.Christopher FroomeV. BritániaSky+1:35
9.Mikel LandaŠpanielskoMovistar+1:35
10.Ilnur ZakarinRuskoKaťuša Alpecin+2:01
134.Peter SaganSlovenskoBora-Hansgrohe+26:29

Takzvaný horský šprint mal aj netradičný štart, cyklisti mali presne stanovené miesta podľa aktuálneho poradia v celkovej klasifikácii, z ktorých sa pohli.

Úvod na spôsob pretekov formuly 1 či motocyklov - superbikov však nenadchol, jazdci tímu Sky v popredí Geraint Thomas a Christopher Froome si počkali na svojich domestikov a rovnaké to bolo v podaní tímu Sunweb či Movistar.

Prakticky ihneď po štarte cyklisti začali stúpať na horskú prémiu prvej kategórie na Montée de Peyragues (dĺžka 14,9 km/ priemerný sklon 6,7 %). Tempo však nebolo mimoriadne, favoriti sa šetrili na náročnú koncovku etapy.

Tour de France 2018 - 17. etapa: Pozrite si najlepšie momentky: fotogaléria

27.7.2018

Do úniku sa ako prví dostali Tanel Kangert (Astana) a Nicolas Edet (Cofidis, Solutinos Crédits), neskôr zostal vpredu už len Estónec Kangert. Na vrchole Peyragues sa objavil s náskokom 15 sekúnd pred Julianom Alaphilippom (Quick-Step Floors) a Kristijanom Durasekom (UAE-Team Emirates), pelotón zaostával už o 3:25 min.

Po 25 km bolo vpredu už spolu spomenuté trio a rýchlostná prémia na VC Loudenvielle na 27,5 km sa stala opäť korisťou Kangerta. Víťaz dvoch etáp na tohtoročnej TdF Alaphilippe potom zostal vpredu práve už len s Kangertom.

Alaphilippe sa ako prvý objavil na druhom z troch vrcholov dňa Col de Val Louron Azet (7,4 km/ 8,3 %) na 37. km a vďaka zisku 18 bodov si ešte viac poistil bodkovaný dres lídra vrchárskej súťaže.

Za nimi a Durasekom, ktorý zaostával o 5 sekúnd, sa sformovala skupina s Alejandrom Valverdem (Movistar) či Rafalom Majkom (Bora-Hansgrohe). Zaostávali o 35 sekúnd, hlavné pole s favoritmi malo manko 2:11 min.

V nej sa dlho držal aj Peter Sagan, ale v polovici druhého stúpania už nestačil na rýchle tempo jazdcov tímov Sky a Sunweb. V zjazde z Col de Val Louron Azet Sagan spadol, ale zdalo sa, že bez väčších následkov.

Keď nasadol opäť do sedla, zaostával za čelom pretekov približne 5:40 min. Zaradil sa do početnejšej skupiny, kde nechýbal napríklad Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing), ale aj niekoľko jeho tímových kolegov.

V záverečnom kopci kategórie HC Col du Portet s dĺžkou 16 kilometrov a priemerným sklonom 8,7 % sa už konečne začalo reálne útočiť. Ako prví to z jazdcov na celkové poradie využili Kolumbijčan Nairo Quintana (Movistar) a Ír Daniel Martin (UAE-Team Emirates).

Na čele bol vtedy už len Kangert, keďže Alaphilippe "zvesil" nohy. Quintana nasadil pomerne vysoké tempo a bez problémov sa vzdialil skupine lídrov na čele s tímom Sky.

O čosi neskôr sa vydal dopredu Chris Froome (Sky) spoločne s Primožom Rogličom (LottoNL-Jumbo). Tom Dumoulin sa snažil reagovať, ale silná ekipa Sky Holanďanovi nedovolila odskočiť. Napokon sa mu však podarilo dostihnúť silnú britsko-slovinskú dvojicu a favoriti boli opäť pokope.

Peter Sagan na Tour de France 2018 - najlepšie momentky: fotogaléria

4.7.2019

Medzitým Quintana dostihol tímového kolegu Valverdeho a Majku a 11 km pred cieľom spoločne stíhali Kangerta, ktorý mal vtedy k dobru 50 sekúnd. Trvalo im necelé tri kilometre, kým ho dostihli.

Nabudený Quintana zostal vpredu sám a šiel v ústrety svojmu prvému etapovému triumfu na TdF. Päť kilometrov pred cieľom mal náskok 1:10 min pred skupinou s lídrom Geraintom Thomasom.

V posledných 2 km sa o trhák pokúsil aj tretí muž celkového poradia Dumoulin, ale Thomas ho bez problémov zachytil. Vzápätí nasadil k útoku Roglič, Froome zozadu nebol schopný reagovať.

Zatiaľ čo vpredu bol už Quintana jasný víťaz a Martin zasa druhý, šprint o tretiu priečku vyhral Thomas a opäť demonštroval svoju silu ako najlepší muž tohtoročnej TdF.

Peter Sagan finišoval na 134. pozícii s mankom vyše 26 minút.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»VIDEO - Peter Sagan obsadil 134. miesto v 17. etape na Tour de France 2018