Kto sa dostane do Ligy majstrov? Záver bude poriadne zamotaný, šancu má až päť tímov

Brankár Liverpool FC Alisson po strelenom góle.
Brankár Liverpool FC Alisson po strelenom góle. (Autor: TASR/AP)
DIGI Sport, Karol Jakubovič|18. máj 2021 o 12:20

Prečítajte si najnovší PL Focus.

LONDÝN. Po troch vydaniach nášho Focusu môžeme konečne konštatovať, že Manchester City má titul. Definitíva padla v strede týždňa, keď Manchester United podľahol Leicesteru.

V záverečných dvoch kolách sa bude bojovať o Ligu majstrov a pri pohľade na tabuľku musí byť aj tým, ktorí mali štvorku z matematiky jasné, že to bude dráma až do posledného hvizdu.

Okrem spečatenia titulu a súbojov o pohárovú Európu sa v uplynulých dňoch v Premier League udiali aj ďalšie veci, ktoré si tradične v nasledujúcich riadkoch pripomenieme.

Zaslúžený titul pre nebesky modrých

The Citizens síce v tejto sezóne prehrali päť zápasov a body celkovo stratili až v desiatich bitkách (ďalšie ešte možno v záverečných dvoch kolách stratia), ale zároveň platí, že ligový primát získali s prehľadom a zaslúžene.

Guardiola aj pri dlhodobej absencii Agüera a odchode jedného z kľúčových mužov Davida Silvu našiel ten správny systém.

Chvíľu to trvalo, štart do ročníka nebol práve dominantný. City ale ukázalo v čase, keď konkurenti strácali, svoju výsledkovú stabilitu.

V kádri majstra sa znova objavili nečakaní ťahúni ako Rúben Dias, Gündogan, Foden či Stones. Blízko je aj titul v Lige majstrov, čím by Guardiola túto sezónu na Etihad priblížil k dokonalosti.

Alisson vytiahol Liverpool z hlbín až nad hladinu

Na postup Liverpoolu do Ligy majstrov by pred mesiacom nestavil takmer nikto ani deravý groš. Realita je však taká, že majster minuloročnej edície má všetko vo svojich rukách.

Ak The Reds porazia najbližšie vonku Burnley a na záver doma aj Crystal Palace, majú miestenku istú. Šanca na top štvorku by však bola oveľa nižšia, ak by v nedeľu večer brankár Alisson nezaznamenal jeden zo svojich kariérnych highlightov.

Na The Hawthorns plynula 95. minúta, rohový kop rozohral Alexander-Arnold a našiel práve hlavu gólového brazílskeho brankára. Nepochybne to bude jedna z udalostí sezóny, na ktorú len tak ľahko nezabudneme.

Mimochodom, Liverpool FC existuje od roku 1892 a vedzte, že Alisson sa stal vôbec prvým brankárom v histórii, ktorý v drese klubu skóroval.

Leicester, Chelsea, Liverpool... Kto z koho?

Leicester 66 bodov, Chelsea 64 bodov, Liverpool 63 bodov. Také je poradie v aktuálnej tabuľke na priečkach 3 až 5.

Utorkový duel na Stamford Bridge medzi The Blues a The Foxes bude svojou dôležitosťou dvíhať zo sedadiel. Stále existuje teoretická šanca, že do Ligy majstrov pôjdu všetci traja.

Tento scenár bude reálny v prípade, že Tuchelovci skončia v tabuľke Premier League na 5. mieste a zároveň vyhrajú portské finále s Man City.

A pozor, bez matematickej šance ešte nie je ani londýnske duo Tottenham a West Ham. Kombinatorika bude pracovať na plné obrátky, ale ako správni fanúšikovia tejto súťaže by ste mali poznať kľúč, ktorý môže rozhodovať.

Pri rovnosti bodov poradie stanoví:

  1. skóre
  2. počet strelených gólov
  3. vzájomný zápas
  4. počet strelených gólov vonku vo vzájomných zápasoch
  5. dodatočný duel na neutrálnej pôde

Víkend gólových debutantov

Gól Alissona nebol jediným premiérovým streleckým zápisom počas uplynulých dní. Ešte pred ním sa to podarilo trom mladým tváram.

Mitchell z Crystal Palace rozhodol extrémne ofenzívny zápas s Aston Villou, v ktorom sme zaevidovali až 43 streleckých pokusov.

Pri premiére v základnej zostave Fulhamu sa trafil presne aj Fabio Carvalho. Ten môže byť v nasledujúcej sezóne v 18-tich rokoch jedným z najvýraznejších prospektov v Championship.

Debut v základe gólom okorenil aj 17-ročný Jebbison zo Sheffieldu.

Rodák z kanadského hokejového Ontaria strelil jediný gól v Goodison Parku, kde domáce karamelky na plnej čiare sklamali svojich fanúšikov. Demonštrovali presne to, ako sa o pohárovú Európu nemá bojovať.

Benteke to stále vie

K zábavnému a extrémne útočnému zápasu v Selhurst Parku medzi Crystal Palace a Aston Villou sa ešte raz vrátime. Dôvodom je pokračovanie streleckej revitalizácie Bentekeho.

Belgičan proti svojmu bývalému zamestnávateľovi strelil už svoj 31. gól hlavou v Premier League, čím sa v historickej tabuľke vyrovnal deviatemu Timovi Cahillovi. Lídrom ligy v počte gólov hlavou je stále Mr. Robot Peter Crouch s 53 hlavičkovými zásahmi.

Benteke skóroval v troch po sebe idúcich dueloch, čím si ešte viac zlepšil východiskovú pozíciu pri predlžovaní kontraktu s The Eagles.

Na juhovýchode Londýna to bude v lete turbulentné, pretože okrem Bentekeho končí platnosť kontraktov aj u jedenástich ďalších hráčov. Rovnako je na tom aj manažér Roy Hodgson.

Tento 73-ročný stratég sa ešte o svojej budúcnosti nevyjadril, no britské médiá už vo veľkom informujú o vykasaných rukávoch Franka Lamparda.

Priame prenosy Premier League na PREMIER Sport - 37. kolo

Utorok 18. máj:

  • 18:55 Manchester United – Fulham
  • 21:10 Chelsea – Leicester

Streda 19. máj:

  • 18:55 Tottenham – Aston Vill
  • 21:10 Burnley – Liverpool
  • 16:30 38. kolo - podľa výsledkov 37. kola

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Kto sa dostane do Ligy majstrov? Záver bude poriadne zamotaný, šancu má až päť tímov