Česko rieši ďalší futbalový škandál. Tréner po ňom kričal na novinára

Tréner Petr Rada.
Tréner Petr Rada. (Autor: TASR)
Sportnet|10. aug 2021 o 15:00

Pelta bol cez zápas v kabíne rozhodcov.

JABLONEC. Tretí tím minulej sezóny českej najvyššej futbalovej súťaže FK Jablonec neprežíva ideálny štart do nového ročníka.

Z úvodných troch ligových zápasov zaznamenal len jedno víťazstvo a v pohárovej Európe čelí náročným protivníkom. V 3. predkole Európskej ligy mu žreb prisúdil škótsky veľkoklub Celtic Glasgow, s ktorým v prvom zápase prehral 2:4.

Ak vypadne, v play off Konferenčnej ligy bude čeliť pravdepodobne slovenskému tímu MŠK Žilina, ktorý hrá vo veľkej forme a vo štvrtok zdolal v 3. kvalifikačnom kole Tobol Kostanaj 1:0.

V minulej sezóne pritom zverenci trénera Petra Radu stroskotali na slovenskej Dunajskej Strede.

Šancu napraviť si chuť po domácej prehre so Celticom mali hráči Jablonca v domácej Fortuna lige proti Bohemians 1905.

Zápas však rozhodol gól z poslednej minúty a po záverečnom hvizde sa v Česku rozpútal ďalší futbalový škandál.

Majiteľa videli v šatni rozhodcov

Ešte v 93. minúte Jablončania vyhrávali, no v 94. minúte po góle Jana Kovaříka prišli o dva body. A ďalšie sú zrejme ohrozené, klub totiž čelí disciplinárnej komisii Ligovej futbalovej asociácie (LFA).

V priebehu polčasovej prestávky totiž šéf klubu a bývalý prvý muž českého futbalu Miroslav Pelta vstúpil do kabíny rozhodcov. Upozornil na to tréner súpera Luděk Klusáček v pozápasovom rozhovore.

"Disciplinárna komisia začala konanie s klubom FK Jablonec za porušenie povinností usporiadateľského klubu. Klub nezabezpečil, aby bolo neoprávneným osobám zamedzené vo vstupe do priestorov vyhradených delegovaným osobám," uviedol v tlačovej správe hovorca LFA Štěpán Hanuš.

Disciplinárka má najbližšie zasadnutie naplánované na štvrtok. Peltovu návštevu odsúdila aj komisia rozhodcov Futbalovej asociácie ČR (FAČR).

Tréner Rada kričal na novinára

Podľa predstaviteľov Jablonca sa mal ísť Pelta rozhodcom iba ospravedlniť za emotívne správanie sa trénera Petra Radu, krátko na to ho mal navštíviť aj v kabíne domácich.

Tréner Rada však situáciu po zápase komentovať odmietal. Reagoval, že ho tento prípad nezaujíma a novinári sa ho na to nemajú ani pýtať.

Na redaktora českého denníka Sport Jakuba Konečného navyše kričal viac ako dve minúty.

Jablončania po polčase prehrávali 0:1. Do zápasu sa dostali až v 77. minúte, keď Václav Pilař premenil sporný pokutový kop, ktorý nariadil rozhodca po konzultácii so systémom VAR. O päť minút neskôr už Jablonec viedol.

Dramatický zápas sa však napokon skončil 2:2. V 94. minúte dostali možnosť penalty aj hráči hostí a Kovařík sa nemýlil.

Hlavný rozhodca Tomáš Klíma do zápisu o stretnutí uviedol, že Peltu požiadal, aby kabínu rozhodcov okamžite opustil. Zdržal sa vraj len 15 sekúnd.

"Išli sme do kabín regenerovať a pripraviť sa na druhú polovicu. Po nejakej chvíli k nám prišiel pán Pelta, ktorého sme v súlade s tým, čo po nás komisia rozhodcov teraz chce, poprosili, aby šatňu opustil, že tam nemá čo robiť. On to rešpektoval.

Po chvíľke odišiel a len nám vyslovil podporu do druhého polčasu, aby sme sa správaním trénera nenechali rozhodiť, že mu dohovorí. Rozhodne to nebol žiadny tlak na nás, aby sme v druhej polovici rozhodovali inak," cituje iDnes.cz českého arbitra.

Český futbal si len pred polrokom prešiel škandálom, keď sa prevalila korupcia s rozhodcami. Medzi druholigovými či treťoligovými rozhodcami sa však objavilo aj meno elitného českého arbitra Pavla Královca.

Ovplyvniť mal finále českého pohára, keď absolvoval neštandardné telefonáty s bývalým podpredsedom národného zväzu FAČR Romanom Berbrom. Jeho rozhodcovská budúcnosť je dodnes neistá.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Česko rieši ďalší futbalový škandál. Tréner po ňom kričal na novinára