Bolo to pravé peklo. Najnáročnejšiu klasiku vyhral Colbrelli

Sonny Colbrelli na Paríž - Roubaix 2021.
Sonny Colbrelli na Paríž - Roubaix 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. okt 2021 o 17:20 (aktualizované 3. okt 2021 o 17:39)

Sagan sa s Borou lúčil po páde.

Paríž - Roubaix 2021

Elite (Compiègne - Roubaix, 257 km):

1.

Sonny Colbrelli

Taliansko

Bahrain - Victorious

6:01:57 h

2.

Florian Vermeersch

Belgicko

Lotto Soudal

+ 0 s

3.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Fenix

+ 0 s

4.

Gianni Moscon

Taliansko

INEOS Grenadiers

+ 44 s

5.

Yves Lampaert

Belgicko

Deceuninck - Quick-Step

+ 1:16 min

6.

Christophe Laporte

Francúzsko

Cofidis, Solutions Crédits

+ 1:16 min

56.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 12:24 min

73.

Juraj Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 20:28 min

ROUBAIX. „Je to totálne desivé,“ vravel z motorky Adam Blythe. Bývalý cyklista bol počas klasiky Paríž – Roubaix spolukomentátorom, ktorý šiel pred pelotónom na motorke. Keď predchádzali po kamennom úseku, aj motorka sa dostávala na blate do šmyku.

„Je to šmykľavé a veľmi nebezpečné. Dnes uvidíme masaker,“ dodal. 

V jednom dni museli cyklisti čeliť najhorším možným prekážkam.

Drsné kamenné cesty - pavé - boli po dlhom daždi podmáčané a zablatené, niektoré úseky boli doslova pod vodou. Mláky boli hlboké bezmála do polovice kolesa, do toho fúkal najmä prvých sto kilometrov silnejší vietor. 

Ešte horšie ako čakali

Niektorými miestami prechádzali cyklisti v mlákach bez toho, aby vedeli, aká je voda hlboká a či pod ňou nie je nejaká nástraha v podobe diery alebo vyčnievajúceho kameňa. Aj preto sa objali už pred štartom sarkastické poznámky na twitteri: „Šnorchlujte dnes s nami.“ 

Wout Van Aert na Paríž - Roubaix 2021.
Wout Van Aert na Paríž - Roubaix 2021. (Autor: Reuters)

Dážď v závere pretekov ustal a cesty v meste tiež, na pavé však bola stále hrubá vrstva blata.

„Očakávali sme všeličo, ale tento deň je ešte viac neuveriteľný ako sme si mysleli,“ vravel pre Eurosport bývalý víťaz z Roubaix Magnus Bäckstedt.

Najnáročnejšiu klasiku sezóny v hrozivých podmienkach vyhral Sonny Colbrelli. Na velodróme v Roubaix v napínavom dojazde prešprintoval dvojicu Florian Vermeersch a  Mathieu van der Poel.

V cieli sa zvalil na zem a plakal od dojatia. Potom vstal a nad hlavu zdvihol zablatený bicykel.

Talian prežíva životnú sezónu. Vybojoval 8 víťazstiev, získal titul majstra Európy a teraz vyhral aj prvú monumentálnu klasiku.

"Som strašne šťastný, bolo to ohromne ťažké. Útočilo sa už 90 km pred cieľom, trať bola veľmi náročná. Ja som tu išiel prvýkrát a hneď som uspel, to je neuveriteľné. V špurte som mal trochu strach, ale našťastie som to zvládol," povedal pre Eurosport.

Zaujímavosťou je, že traja najlepší cyklisti na Paríž - Roubaix sú na tejto klasike debutanti. Doteraz na nej ani jeden z nich neštartoval. 

Preteky poznačili desiatky pádov. jeden z nich napríklad zrejme pripravil o víťazstvo aj Taliana Gianniho Moscona, ktorý po výmene bicykla prišiel o náskok a následne sa prepadol. 

Saganova smolná rozlúčka

Smolné preteky prežil Peter Sagan. 135 kilometrov pred cieľom mal nepríjemný pád v pravotočivej zákrute. Saganovi sa podšmyklo predné koleso, na zemi skončilo viacero pretekárov.

Kým súperi sa rýchlo zodvihli, slovenský cyklista bol otrasený. Spadol na pravý bok a pravé koleno. Na rovnakej strane utrpel v lete zranenia na Tour de France. 

Sagan nasadol na bicykel, ale jeho strata na skupinu favoritov rýchlo narastala a do boja o víťazstvo sa už nezapojil. 

V čase jeho pádu boli preteky ešte len v polovici, no pelotón bol rozdelený na mnoho malých skupiniek. V hlavnom poli bolo vtedy približne 30 pretekárov.  

Sagan finišoval na 55. mieste s viac ako 12-minútovou stratou. Jeho brat Juraj finišoval s 20-minútovou stratou na 72. priečke.

"Paríž - Roubaix sú náročné preteky, no dnešné nepríjemné počasie ich urobilo až extrémnymi. Vedeli sme, že bude veľmi dôležité jazdiť dobre pozične, bohužiaľ nás zadržalo viacero pádov. V jednom som sám skončil a bol to tvrdý pád na pravú stranu tela," vravel Sagan pre tímovú stránku Bora-Hansgrohe. 

"V pretekoch som pokračoval a dal som do toho všetko. Chcel som preteky dokončiť najlepšie ako to bude možné, keďže po piatich rokoch v tíme končím, ale dnes to nebol môj deň," doplnil. 

Pre slovenského cyklistu to boli posledné preteky v drese Bora-Hansgrohe. Pre nemecký tím sa skončila slávna klasika smolne.

"Mali sme toľko pádov a defektov, že ešte kým sa začalo pretekať naplno, už sme boli mimo boja. Chalani robili, čo sa dalo najmä Peter, Juraj a Max. Celkovo to bol dobrý tímový výkon, ale mali sme obrovskú smolu," tvrdil športový riaditeľ Enrico Poitschke.

Už v polovici pretekov nemal v troch prvých skupinách ani jedného cyklistu a Peter Sagan bol najlepšie umiestneným pretekárom Bory. 

O tom aké náročné podmienky na pretekoch vládli svedčí aj to, že Christophovi Laportovi vypovedali brzdy. Prestali mu fungovať.

Ak chcel spomaliť, musel vytiahnuť nohu z pedálu a priamo tretrou tlačil o galusku, aby spomalil. Takto brzdil dlhší čas, kým sa mu nepodarilo dostať náhradný bicykel zo sprievodného auta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bolo to pravé peklo. Najnáročnejšiu klasiku vyhral Colbrelli