Bolo to pre mňa príliš náročné, hodnotil Sagan. Bernal zvýšil náskok

Egan Bernal je priebežným lídrom Giro d'Italia 2021.
Egan Bernal je priebežným lídrom Giro d'Italia 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. máj 2021 o 18:40

Slovák skončil na 85. mieste.

BRATISLAVA. „Cyklistické preteky po prašných cestách sú niečo, ako keby ste formulu 1 poslali jazdiť rely,“ vraví Austrálčan a bývalý majster sveta Cadel Evans pre taliansku Gazzettu.

V roku 2010 vybojoval na Gire jedno zo svojich slávnych víťazstiev.

Vyhral síce len etapu, čo sa nemôže rovnať jeho titulu majstra sveta alebo celkovému víťazstvu na Tour de France 2011, ale práve táto etapa sa stala legendárnou kvôli podmienkam, za akých sa jazdilo.

Dážď premenil prašné cesty medzi toskánskymi vinicami na blatové peklo. Bolo vlhko a chladno.

Cyklisti sa trápili, mnohých postihli pády či defekty. Evans sa nástrahám vyhol a zvíťazil. Etapu si detailne prešiel ešte pred pretekmi a počas súťaže ťažil z toho, že v minulosti jazdil na horských bicykloch.

„Je to veľká škoda, že pretekári sa mesiace pripravujú na takéto preteky a potom môžu o všetko prísť pre defekt v etape ako je táto. Ale diváci sa majú na čo tešiť,“ dodal Evans. 

Sagan: Nie je to etapa pre mňa

Organizátori na Gire radi skúšajú aj netradičné veci. Zaraďujú experimenty, hoci sa to nie vždy stretne s pochopením u cyklistov.

Tých poslali tento rok opäť po prašných cestách medzi vinicami. „Toto na Grand Tour nepatrí,“ komentoval to jeden z favoritov na celkové víťazstvo Simon Yates.

Hoci z celkovej dĺžky etapy 163 km viedlo po prašných cestách len 35 km, práve tu sa odohrávali napínavé súboje a pelotón sa rozpadol na menšie skupinky.

Desať kilometrov pred cieľom bolo v skupine favoritov menej pretekárov ako v ťažkej horskej etape.

Peter Sagan už pred štartom naznačil, že jeho cieľom nebude bojovať o víťazstvo.

„Dnešná etapa nie je taká ako klasika Strade Bianche. Čaká nás menej prašných úsekov, viac kopcov a záver bude náročnejší. Nie je to ako Strade Bianche,“ zdôraznil Sagan pre akreditované médiá.

Dostal však dôležitú úlohu podporovať lídra tímu Emanuela Buchamanna v závere etapy. Sagan mu pomáhal dotiahnuť sa na skupinu favoritov po prvom šotolinovom úseku, neskôr však pre stupňujúce tempo zo skupiny favoritov vypadol.

"Prvý úsek sterrato (prašné cesty - pozn. red.) sa mi pozdával, ale potom to bolo veľmi náročné. Veľa stúpaní," hodnotil Sagan etapu pre taliansku stanicu RAI. 

Peter Sagan prišiel do cieľa s 22-minútovou stratou na 85. pozícii

Bernal ušiel súperom

Veľký krok k celkovému víťazstvu na Gire urobil Egan Bernal.

Kolumbijčan má takmer identickú cyklistickú históriu ako Peter Sagan. Roky sa venoval horskej cyklistike a z juniorského šampionátu má striebro aj bronz.

Svoje zručnosti využil proti súperom medzi vinicami. V krátkych stúpaniach v závere etapy potom ušiel aj zvyšným súperom. Potvrdil, že je najsilnejším jazdcom na Gire. 

"Vďaka prašným úsekom to bol dnes skutočne náročný deň. Čakali sme veľké rozdiely. Veľa súperov v celkovom poradí nabralo stratu.

Som spokojný, že som prišiel do cieľa medzi prvými, ale musím ostať koncentrovaný v ďalších dňoch," uviedol Bernal v prvom rozhovore pre Eurosport.

Hoci etapu nevyhral, prišiel na 11. priečke, výrazne navýšil svoj náskok ešte pred prvými náročnými horskými etapami.

Z etapového triumfu sa tešil Švajčiar Mauro Schmid, ktorý štartuje na trojtýždňových pretekoch po prvý raz. 

Buchmann poskočil

V etape výrazne zaostal doteraz druhý pretekár celkového poradia Remco Evenepoel. Na Bernala stratil viac ako dve minúty. Klesol na 7. miesto.

V závere etapy pôsobil frustrovaným dojmom.

Najviac sa trápil práve na prašných cestách, kde zaostal za súpermi. Dlho jazdil sám, kým sa k nemu pripojil kolega Joao Almeida, aby mu pomohol. 

Naopak na druhé miesto poskočil Rus Alexander Vlasov. Jediný stráca na Bernala menej ako minútu, konkrétne 45 sekúnd. 

Z 15. miesta poskočil na šieste Saganov tímový kolega Emanuel Buchmann. Ako jediný sa dokázal v závere etapy udržať za Bernalom.

Jedenásta etapa tak dopadla pre Boru na výbornú. 

V bodovacej súťaži sa nič nezmenilo. Sagan vedie so 17-bodovým náskokom pred dvojicou súperov Fernando Gaviria a Davide Cimolai. 

O tom aká náročná bola etapa v Toskánsku svedčí, že pred ňou delilo prvú desiatku v celkovom poradí 62 sekúnd, po nej sa rozdiely natiahli až na 3:15 minúty.

Vo štvrtok čaká cyklistov zvlnená etapa so štyrmi kategorizovanými stúpaniami. Je to príležitosť, pre klasikárov alebo pre početnejší únik. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Bolo to pre mňa príliš náročné, hodnotil Sagan. Bernal zvýšil náskok