Na Gire opäť uspel únik, favorit na ružový dres výrazne stratil

Mauro Schmid triumfoval v 11. etape Giro d'Italia.
Mauro Schmid triumfoval v 11. etape Giro d'Italia. (Autor: SITA/AP)
TASR|19. máj 2021 o 17:16

Triumfoval Švajčiar Mauro Schmid.

Giro d'Italia 2021

11. etapa: (Perugia - Montalcino 162 km):

1.

Mauro Schmid

Švajčiarsko

Team Qhubeka ASSOS

4:01:55 h

2.

Alessandro Covi

Taliansko

UAE Team Emirates

+ 1 s

3.

Harm Vanhoucke

Belgicko

Lotto Soudal

+ 26 s

4.

Dries De Bondt

Belgicko

Alpecin-Fenix

+ 41 s

5.

Simon Guglielmi

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 41 s

6.

Enrico Battaglin

Taliansko

Bardiani-CSF-Faizané

+ 44 s

85.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 22:35 min

MONTALCINO. Švajčiarsky cyklista Mauro Schmid z tímu Qhubeka Assos triumfoval v 11. etape prestížnych pretekov Giro d'Italia.

V cieľovej rovinke 162 kilometrov dlhej trasy z Perugie do Montalcina prešprintoval Taliana Alessandra Coviho. Slovenský cyklista Peter Sagan si udržal cyklámenový dres, ale do boja o prvenstvo nezasiahol.

Vedúci muž celkového poradia Egan Bernal si vylepšil pozíciu v boji o ružový dres. Kolumbijčan obsadil 11. priečku ako najlepší z jazdcov, ktorí neboli v úniku.

Na čele má už náskok 45 sekúnd pred Rusom Alexandrom Vlasovom z Astany a 1:12 minúty pred domácim Damianom Carusom z Bahrainu - Victorious.

Pelotón stratu na únik nesťahoval 

Cyklisti mali po voľnom dni pred sebou kopcovitú etapu. Trať viedla po cestách známych z klasiky Strade Bianche s viacerými úsekmi po tradičnom bielom štrku.

V úvode sa sformoval únik s desiatimi členmi, z ktorých žiaden neohrozoval jazdcov v celkovom hodnotení. Zo známejších mien bol vpredu Holanďan Taco van der Hoorn, prekvapivý víťaz tretej etapy. 

Tímy v pelotóne neprejavili záujem vyvinúť rýchle tempo a náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na viac ako desať minút. Jazdci z úniku si rozdeľovali body aj na prémiách, ktoré ležali až na záverečných 50 km trate.

Sagan pracoval pre svojho kolegu 

Pri nájazde na štrkový úsek preukázal svoje kvality muž v ružovom drese a bývalý horský cyklista Egan Bernal, ktorý zvýšil tempo. V týchto momentoch pracoval aktívne na čele aj Peter Sagan, pre tímového lídra Emanuela Buchmanna.

Následne si približne 40 km pred cieľom "vystúpil" z pelotónu. Etapu bez väčších problémov dokončil a obsadil v nej 85. miesto s mankom 22:35 minúty.

V problémoch sa ocitol predovšetkým druhý muž celkového hodnotenia Remco Evenepoel z Deceunincku Quick-Step, ktorý sa začal prepadávať poradím.

Rozhodol záverečný šprint 

Záverečných päť kilometrov bolo po asfalte pri neustálom stúpaní. Najviac síl z úniku preukázali Covi a Schmid, ktorí sa odpútali od súperov a zabojovali o prvenstvo v šprinte. V tesnom súboji uspel Švajčiar.

Zo skupiny favoritov zaútočil ako prvý Buchmann a vytvoril si mierny náskok. Onedlho však svoju formu deklaroval Bernal, ktorý sa k nemu pridal. 

Tímový kolega Petra Sagana finišoval tesne za Bernalom a udržal si takmer rovnakú stratu, akú mal po predchádzajúcej etape - 1:50 minúty. V celkovom poradí sa však výrazne posunul, až na šieste miesto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Na Gire opäť uspel únik, favorit na ružový dres výrazne stratil