Etape po tragédii zmenili profil. Náročný dojazd na Gire ovládol Yates

Simon Yates.
Simon Yates. (Zdroj: TASR/AP)
TASR|28. máj 2021 o 16:54 (aktualizované 28. máj 2021 o 17:58)

Egan Bernal si udržal ružový dres.

Giro d'Italia 2021

19. etapa: Abbiategrasso - Alpe di Mera (166 km): 

1.

Simon Yates

Veľká Británia

Team BikeExchange

4:02:55 h

2.

Joao Almeida

Portugalsko

Deceuninck - Quick Step

+ 11 s

3.

Egan Bernal

Kolumbia

INEOS Grenadiers

+ 28 s

4.

Damiano Caruso

Taliansko

Bahrain - Victorious

+ 32 s

5.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Astana - Premier Tech

+ 32 s

129.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 28:33

ALPE DI MERA. Britský cyklista Simon Yates zvíťazil v piatkovej 19. etape Giro d'Italia. Jazdec stajne BikeExchange sa presadil po útoku v záverečnom stúpaní na kopec Alpe di Mera a trať dlhú 166 km zvládol za 4:02:55 h.

Druhý finišoval João Almeida (Deceuninck-QuickStep) a tretí preťal cieľ Egan Bernal (Ineos). Kolumbijský líder Ineosu stratil na víťaza len okolo polminúty a udržal si ružový dres pre lídra celkového poradia.

Slovák Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe prišiel do cieľa na 129. mieste s mankom 28:33 minút na víťaza.

Bernal má na čele celkového poradia náskok 2:29 minúty pred domácim Damianom Carusom (Bahrain Victorious), ktorý v piatok finišoval na štvrtom mieste, a 2:49 min pred Yatesom. Štvrtý Rus Aleksandr Vlasov (Astana) má manko už vyše šesť minút.

Nič sa nezmenilo v poradí bodovacej súťaže, ktorú vedie Peter Sagan a ak sa nestane nič nečakané a príde do cieľa Gira v Miláne, získa cyklámenový dres.

Bernal bol spokojný 

Pre dvadsaťosemročného Yatesa to bolo štvrté víťazstvo na Gire a dokopy už 23. v kariére. "Som naozaj šťastný a môj tím dnes odviedol fantastickú prácu. Od štartu sme kontrolovali preteky, tvrdo sme pracovali a mne sa to podarilo dotiahnuť do víťazného konca.

Videl som chalanov z Ineosu spokojných so svojím tempom a mal som pocit, že ma nechajú odísť. Čítal som niečo od Egana na twitteri o tom, že budú skôr konzervatívni a nebudú sa snažiť kontrolovať preteky a útočiť so mnou. Hneď ako som zabral, videl som, že to bolo správne a snažil som sa ísť na plný plyn.

Nebola to úplne najťažšia etapa, no veľmi náročný záverečný kopec. Zajtra to bude veľmi odlišná a veľmi ťažká etapa. Uvidíme, čo v nej dokážem," uviedol.

Bernal bol spokojný s tretím miestom a tým, že si udržal náskok vyše dve minúty pred prenasledovateľmi: "Dnes som sa cítil veľmi dobre a myslím si, že som zvládol dobre to stúpanie. Samozrejme, Yates bol dnes najlepší, ale so sebou som naozaj spokojný.

Dúfam, že zajtra budem mať rovnako dobré nohy ako dnes. Pokúsim sa udržať odstup a verím, že aj po sobote budem v ružovom."

Organizátori pretekov zmenili trasu piatkovej etapy, ktorá mala pôvodne viesť cez vrchol hory Mottarone, kde sa uplynulú nedeľu odohrala tragédia a pri páde kabíny lanovky zomrel 14 ľudí.

Nová trať kopec vynechala a cyklisti namiesto neho museli zdolať stúpanie 4. kategórie na Alpe Agogna (12,8 km, 2,8 %). Po ňom nasledoval prejazd cez Passo della Colma (3. kat., 7,5 km, 6,4 %) a záverečné stúpanie na Alpe di Mera (1. kat., 9,6 km, 9,0 %).

Pripomenuli si tragédiu

Cyklisti si pred štartom etapy uctili pamiatku zosnulých pri tragédii a krátko po ňom sa začalo bojovať o miesta v úniku.

Dlho sa však nikomu nedarilo odtrhnúť, podarilo sa to až po takmer 50 km, keď sa do úniku dostali Larry Warbasse (AG2R Citroën), Mark Christian (Eolo-Kometa), Giovanni Aleotti (Bora-Hansrohe), Andrea Pasqualon, Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert) a Nicola Venchiarutti (Androni Giocattoli-Sidermec).

Po stúpaní na Alpe Agogna mali k dobru štyri minúty, no aj v pelotón išiel vo vysokom tempe a ďaleko ich nepúšťal. Skupina si rozdelila najviac bodov na rýchlostnej prémii, ktorú vyhral Pasqualon, Saganovi konkurenti v boji o cyklámenový dres nebodovali.

Nasledovalo stúpanie na Passo della Colma, na čele pelotónu diktovali tempo jazdci Deceunincku-QuickStep a BikeExchange, ktorí pracovali pre svojich lídrov Simona Yates a Joaa Almeidu, náskok úniku neustále klesla a po vrchárskej prémii sa scvrkol na minútu a pol.

Z vedúcej skupiny na stúpaní odpadol Venchiarutti.

To už do konca etapy zostávalo už len niečo vyše 20 km, no na pretekárov čakalo náročné záverečné stúpanie na Alpe di Mera, na ktorom sa očakávali útoky jazdcov z najlepšej desiatky celkového poradia.

Yates stiahol Bernalov náskok

Na začiatku kopca sa skončil pokus úniku a do čela sa dostali favoriti. Ako prvý to skúsil už 6,8 km pred cieľom Almeida, krátko po ňom vyrazil Yates, ktorého sa chytili George Bennett (Jumbo-Visma), Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) a Aleksandr Vlasov (Astana). Líder poradia Bernal mal pri sebe ešte dvoch domestikov, no na silný útok nereagoval.

Na čele sa tak vytvorila päťčlenná skupina, z ktorej 5,4 km pred koncom opäť zaútočil Yates a osamostatnil sa na čele. Brit strácal pred etapou 3:23, Caruso 2:21 min.

Bernal spolu s kolegom Danielom Felipem Martinezom sa však čoskoro dotiahol do skupiny Carusa, Almeidu a Vlasova a išli spolu. Yates si držal náskok okolo polminúty a išiel si po prvé víťazstvo na tohtoročnom Gire.

Nakoniec však stiahol na Bernala len 28 sekúnd plus štyri bonusové, keďže líder Ineosu finišoval na treťom mieste za Almeidom.

V sobotu je na programe posledná horská etapa s tromi náročnými stúpaniami prvej kategórie, ktoré nasledujú v druhej polovici 164 km dlhej trasy z Verbanie na vrchol Alpe Motta. Giro uzavrie nedeľňajšia časovka na 30 km zo Senaga do Milána.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Etape po tragédii zmenili profil. Náročný dojazd na Gire ovládol Yates