Sagan si splnil úlohu už v úvode etapy, cenný dres má na dosah

Taliansky cyklista Alberto Bettiol.
Taliansky cyklista Alberto Bettiol. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. máj 2021 o 17:05

Na Giro d'Italia sa opäť tešil domáci pretekár.

Giro d'Italia 2021

18. etapa: Rovereto - Stradella (231 km): 

1.

Alberto Bettiol

Taliansko

EF Education - Nippo

5:14:43 h

2.

Simone Consonni

Taliansko

Cofidis, Solutions Crédits

+ 17 s

3.

Nicholas Roche

Írsko

Team DSM

+ 17 s

4.

Nikias Arndt

Nemecko

Team DSM

+ 17 s

5.

Diego Ulissi

Taliansko

UAE Team Emirates

+ 17 s

6.

Samuele Battistella

Taliansko

Astana - Premier Tech

+ 17 s

113.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 23:30 min

SACILE. Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia 2021 sa stal domáci Alberto Bettiol z tímu EF Education-Nippo.

Talian bol členom celodenného úniku. V kľúčovom momente dokázal reagovať na útok Francúza Rémiho Cavagnu a osamotene prišiel do cieľa. 

Na druhom mieste napokon skončil ďalší Talian Simone Consonni (Cofidis, Solutions Crédits) a tretí bol Ír Nicolas Roche (DSM).

Slovenský cyklista Peter Sagan si v úvode kontroloval svojich súperov a aktívnou jazdou im zabránil, aby sa dostali do úniku. 

Následne o víťazstvo v etape nebojoval, pretože pelotón "zvesil nohy" a nabral stratu až 23:30 minúty. Sagana napokon klasifikovali na 113. mieste. 

Sagan si strážil súperov 

Etapa s 231 kilometrami bola najdlhšia na celom podujatí. Cyklisti absolvovali rovinatý profil so zvlneným záverom, kde boli rozhodujúce štyri stúpania.

Už v úvode sa odtrhol početný, 23-členný únik a začal pracovať na budovaní svojho náskoku. Vo vedúcej skupine nefigurovali ašpiranti na umiestnenie v celkovom poradí alebo v bodovacej súťaži.

Saganov tím ani Ineos Grenadiers s držiteľom ružového dresu Eganom Bernalom preto nemali záujem stíhať únik. Sagan si v pelotóne strážil najbližších prenasledovateľov Davideho Cimolaia aj Fernanda Gaviriu.

Bettiol: Veľmi som túžil po tomto úspechu

Vyše 25 km pred páskou to vyskúšal špecialista na časovky Rémi Cavagna.

Stíhať sa ho vydal Bettiol a v závere mal najviac síl. Súpera dostihol približne 7 km do cieľa a veľmi rýchlo sa od neho aj odpútal.

V zjazde a na rovine si už suverénne postrážil víťazstvo. Pelotón s nositeľmi všetkých farebných dresov napokon stratil až 23:30 minúty. 

"Veľmi som túžil po tomto úspechu. Už som premrhal niekoľko príležitostí, takže mi na tom naozaj záležalo. Bolo nesmierne náročné dostať sa do úniku v treťom týždni pretekov, ale vedel som, že na to mám, keď sa môžem viac spoľahnúť na moje nohy ako na šťastie," citoval 27-ročného Bettiola portál cyclingnews.com.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan si splnil úlohu už v úvode etapy, cenný dres má na dosah