Druhé talianske víťazstvo na Gire, Sagan skončil medzi poslednými

Talian Andrea Vendrame vyhráva etapu na Giro d'Italia.
Talian Andrea Vendrame vyhráva etapu na Giro d'Italia. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. máj 2021 o 17:25

Andrea Vendrame dosiahol životný triumf.

Giro d'Italia 2021

12. etapa (Siena - Bagno di Romagna, 212km):

1.

Andrea Vendrame

Taliansko

AG2R Citroën Team

5:43:48 h

2.

Chris Hamilton

Austrália

Team DSM

+ 0 s

3.

George Bennett

Nový Zéland

Jumbo-Visma

+ 15 s

4.

Gianluca Brambilla

Taliansko

Trek - Segafredo

+ 15 s

5.

Giovanni Visconti

Taliansko

Bardiani-CSF-Faizane

+ 1:12 min

6.

Geoffrey Bouchard

Francúzsko 

AG2R Citroën Team

+ 1:25 min

159.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 26:13 min

BAGNO DI ROMAGNA. Víťazom štvrtkovej 12. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia sa stal Andrea Vendrame z tímu AG2R Citroën Team. 

Pre 26-ročného Taliana je to tretie víťazstvo v profesionálnej kariére. Po celodennom úniku zdolal v záverečnom šprinte Austrálčana Chrisa Hamiltona. 

Pre usporiadateľskú krajinu je to druhé víťazstvo na tohtoročnom Gire po tom, čo úvodnú časovku vyhral Filippo Ganna z tímu Ineos Grenadiers.

Slovák Peter Sagan z Bory-Hansgrohe o popredné priečky nebojoval a obsadil až 159. miesto. Ružový dres si udržal Egan Bernal z Kolumbie (Ineos Grenadiers).

Etapu poznačil nepríjemný pád 

Počas štvrtkovej etapy preverili pelotón štyri kategorizované stúpania a niekoľko ďalších kopcov, dokopy vyše 4000 výškových metrov v stúpaniach.

Krátko po štarte prišlo k väčšiemu pádu, do ktorého sa zaplietol napríklad aj líder tímu Movistar Marc Soler a neskôr musel odstúpiť.

Giro sa predčasne skončilo aj pre dvojicu z tímu Israel Start-Up Nation - Alessandra de Marchiho a Alexa Dowsetta či víťaza šiestej etapy Švajčiara Gina Mädera (Bahrain Victorious). 

Aj keď sa od začiatku pokúšalo o únik množstvo pretekárov, vrátane Petra Sagana a jeho súperov v boji o cyklámenový dres, dlho sa nikomu nepodarilo odtrhnúť.

Vyšlo to až po vyše 50 km, keď sa cyklisti dostali do ulíc Florencie.

Do úniku sa dostala 16-členná skupina, v ktorej bol napríklad aj George Bennett (Jumbo-Visma). Ten bol považovaný za najväčšieho favorita. 

Rozhodovalo sa v šprinte 

Dobre si tiež viedol Geoffrey Bouchard, ktorý získal body na horských prémiách a udržal si modrý dres pred priebežného lídra súťaže.

Rozhodujúce bolo záverečné stúpanie na Passo del Carnalo (3. kat., 10,8 km, 5,0%), ktorého vrchol bol desať kilometrov pred cieľom. V ňom sa prišlo k viacerým útokom, po ktorých na čele zostalo kvarteto. 

Bennettovi robili spoločnosť Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Andrea Vendrame (AG2R Citroën) a Chris Hamilton (DSM). 

Zo štvorčlennej skupiny mal papierovo najvyššie šance do špurtu Vendrame, ktorý počas celého dňa dokázal držať krok so silnejšími vrchármi.

Tri kilometre pred cieľom zaútočil Hamilton, Vendrame si však dal pozor, a tak zostali v boji o etapový vavrín len dvaja pretekári.

Dvadsaťšesťročný Talian v závere preukázal svoju rýchlosť a dosiahol svoje premiérové víťazstvo na Grand Tour a prvé pre AG2R na tohtoročnom Gire.

"Som nesmierne šťastný, pretože som to na Gire skúsil aj v roku 2019, no skončil som druhý za Estebanom Chavesom. Nevyšlo mi to ani vlani. Tento rok som tvrdo trénoval a teraz som si splnil sen," uviedol v cieli.

Okrem svojho víťazstva pomohol v kopcoch aj tímovému kolegovi Geoffreymu Bouchardovi, ktorý zvýšil náskok v súťaži vrchárov.

"Pracovali sme, aby sme získali modrý dres pre Boucharda, a keď sa nám to podarilo, mohol som sa pokúsiť o víťazstvo. Vybral som si túto etapu. Vedel som, že som rýchlejší ako Hamilton," dodal. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Druhé talianske víťazstvo na Gire, Sagan skončil medzi poslednými