Debutant využil únik a senzačne vyhral etapu, Sagan prišiel o rivala

Victor Lafay vyhral 8. etapu na Giro d'Italia 2021.
Victor Lafay vyhral 8. etapu na Giro d'Italia 2021. (Autor: Twitter Giro d'Italia)
TASR|15. máj 2021 o 17:05 (aktualizované 15. máj 2021 o 18:19)

Peter Sagan dnes šiel 8. etapu na Giro d'Italia 2021. Pozrite si, aký výsledok dosiahol.

Giro d'Italia 2021

8. etapa (Foggia do Guardia Sanframondi, 170 km):

1.

Victor Lafay

Francúzsko

Cofidis

4:06:47 h

2.

Francesco Gavazzi

Taliansko

EOLO-Kometa

+ 36 s

3.

Nikias Arndt

Nemecko

DSM

+ 37 s

4.

Nelson Oliveira

Portugalsko

Movistar

+ 41 s

5.

Giovanni Carboni

Taliansko

Bardiani-CSF-Fazianè

+ 44 s

6.

Kobe Goosens

Belgicko

Lotto Soudal

+ 58 s

157.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 14:11 min

FOGGIA. Francúzsky cyklista Victor Lafay z tímu Cofidis triumfoval v 8. etape Giro d'Italia. V cieli 170 km dlhej trasy z Foggie do Guardia Sanframondi mal náskok 36 sekúnd pred Talianom Francescom Gavazzim z EOLO-Kometa a 37 pred Nemcom Nikiasom Arndtom z DSM.

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe o popredné priečky nebojoval. Do cieľa prišiel na 157. mieste so stratou 14:11 min.

Dvadsaťpäťročný Lafay si pripísal premiérové profesionálne prvenstvo. V celkovom hodnotení sa na popredných priečkach nič nezmenilo.

Naďalej vedie Maďar Atilla Valter z Groupama-FDJ o 11 sekúnd pred Belgičanom Remcom Evenepoelom z Deceunincku - QuickStep.

"Je to úžasný úspech, ešte mi to úplne nedochádza. Navyše sa mi to podarilo už v prvom týždni. Nebola to jednoduchá etapa. Veril som si, že sa dostanem do úniku. Od úvodu som sa pohyboval vpredu a skúšal to. Mali sme šťastie, že nás pelotón nechal ísť.

V závere som si snažil zachovať pokoj a nastúpiť v pravú chvíľu. Nelson Oliveira si ma strážil. Tušil, že som okrem neho v skupine asi najlepší vrchár, no videl som, že už nemá veľa síl," popísal rozhodujúce momenty pretekov víťazný Lafay.

Saganov pokus o únik nevyšiel

Etapa mala prívlastok kopcovitá a vyhovovala adeptom na víťazstvo z úniku. Lenže v úvode fúkal silný vietor a kandidáti na celkový triumf mali intenzívny záujem držať sa na predných pozíciách.

Viacero pokusov o únik pokryli, neúspešná bola aj snaha Petra Sagana.

Únik dňa sa vytvoril až pri nájazde do prvých kopcov približne 70 kilometrov po štarte. Dostala sa do neho deviatka jazdcov.

Najvyššie v celkovom poradí z nej bol Portugalčan Nelson Oliveira z Movistaru, ktorý mal na štarte manko približne 15 minút na ružový dres.

Ewan odstúpil

Zo známych mien bol vpredu ešte aj kolumbijský šprintér Fernando Gaviria z UAE Team Emirates.

Tomu pred štartom etapy patrila v bodovacej súťaži 8. priečka s 15-bodovou stratou na šiesteho Sagana, no účasťou v úniku si svoje šance v boji o cyklámenový dres vylepšil.

Obzvlášť, keď vzápätí prišla správa, že líder bodovačky Caleb Ewan odstúpil z Gira pre bolesť kolena.

Gaviria podľa očakávania získal maximálny počet 12 bodov na rýchlostnej prémii v Campobasse.

Približne 50 km pred koncom jazdci vyšli na najvyšší bod trate, horská prémia 2. kategórie na Bocca della Selva sa stala korisťou Belgičana Kobeho Goossensa z Lotto Soudal.

Potom čakalo na cyklistov klesanie a záverečný dojazd so stúpaním 4. kategórie v dĺžke 3,5 km s priemerným sklonom 6,7 percenta. V ňom preukázal najviac síl Lafay a s prehľadom zvíťazil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Debutant využil únik a senzačne vyhral etapu, Sagan prišiel o rivala