VIDEO: Predstieral zranenie, prezidentovi dal sľub. Talian si z ME urobil šou, má zlato aj rekord

Gianmarco Tamberi získal zlato na ME v atletike 2024.
Gianmarco Tamberi získal zlato na ME v atletike 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. jún 2024 o 13:27

Najskôr sa zdalo, že taliansky atletický klenot sa bude musieť uspokojiť s bronzom.

BRATISLAVA. Pred dvoma týždňami sa Gianmarco Tamberi pre zranenie kolena odhlásil zo Zlatej tretry v Ostrave a nedoprial si ani jeden súťažný štart pred ME v atletike 2024 v Ríme.

V utorkovom finále mužskej výšky to dlho vyzeralo na to, že taliansky atletický klenot sa bude musieť uspokojiť s bronzom.

Na prvý aj druhý pokus zhodil latku vo výške 229 centimetrov a pred ním vo výsledkovej listine stále boli Ukrajinci Vladyslav Lavskyj a Oleh Doroščuk.

Na tretí pokus to však Tamberi zvládol a potom sa na Stadio Olimpico za výdatnej pomoci divákov začala jeho veľká šou.

Vylepšil rekord ME v atletike

Následnú výšku 231 centimetrov zdolal na prvý pokus a keďže Lavskyj už nekontroval, favorizovaný Talian mal isté víťazstvo. Následne dvakrát zhodil 233 cm, ale tretí pokus si nechal na 234 a podarilo sa.

Neskôr sa latka objavila už v úctyhodnej výške 237 cm a aj ponad ňu sa preniesol na prvýkrát s ľahkosťou hodnou šampióna.

Nadšení diváci tlieskali novému rekordu európskych šampionátov, doterajší v podaní Rusa Andreja Silnova z Göteborgu 2006 vylepšil o 2 centimetre.

VIDEO: Tamberi show na ME v atletike 2024

Rovnako o centimeter prekonal Novozélanďana Hamisha Kerra a jeho jednotkový výkon v tejto sezóne 236 cm. A potom vyhlásený šoumen nezostal nič dlžný svojej povesti.

Vyzliekol si tričko, vystískal sa s bratom, ktorý navzdory pravidlám preskočil bariéru oddeľujúcu divákov od atlétov a neskôr si spoločne s manželkou dopriali dlhý vášnivý bozk.

Neobišiel ani čestnú lóžu, kde bol pozdraviť talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu aj šéfa Európskej atletiky Dobromira Karamarinova.

"Vedel som, že mám mimoriadnu formu a podarilo sa mi to aj ukázať. Viem, že po mojom odhlásení z Ostravy vznikli pochybnosti, ale bol som v pohode. Mal som kvalitných súperov, ale vedel som, že som lepší ako oni. Dobrá vec sa podarila a teraz ma čaká olympiáda," skonštatoval Tamberi na oficiálnom webe Európskej atletiky.

Gianmarco Tamberi získal zlato na ME v atletike 2024.
Gianmarco Tamberi získal zlato na ME v atletike 2024. (Autor: TASR/AP)

Tamberi: Niektorí ľudia na to skočili

Po zvítaní sa s prezidentom Talianska mu sľúbil, že si príde od neho osobne prevziať taliansku vlajku, ktorú ponesie na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži.

Rodený šoumen Tamberi trochu vystrašil svojich fanúšikov, keď po jednom z úspešných pokusov odkrivkal z výškarského sektora, ale vzápätí si s úsmevom vybral z topánky pružiny, ktoré tam mal.

"Predstieral som, že som zranený a schoval som si pružiny do topánok. Myslím si, že niektorí ľudia na to skočili," vysvetlil muž, ktorý súťažil s jednou polovicou tváre oholenou a druhou zarastenou.

Po zisku tretieho titulu majstra Európy (predtým Amsterdam 2016 a Mníchov 2022, pozn.) si zaspomínal na dávnejšie zranenie členka, ktoré ho pripravilo o účasť na OH 2016 v Riu de Janeiro, kde mal byť vo vrcholnej forme.

Gianmarco Tamberi získal zlato na ME v atletike 2024.
Gianmarco Tamberi získal zlato na ME v atletike 2024. (Autor: TASR/AP)

Olympijské sklamanie si vynahradil o päť rokov neskôr, keď zvíťazil v Tokiu. A vlani v Budapešti sa stal aj majstrom sveta.

"Som si celkom istý, že každý športovec má v sebe oveľa viac, než si myslí. Len tí, ktorí sa ponoria do tmy, skutočne vedia, koľko toho môžu neskôr urobiť a čo všetko zvládnu. Všetky moje víťazstvá by neprišli bez toho zranenia," dodal Tamberi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»VIDEO: Predstieral zranenie, prezidentovi dal sľub. Talian si z ME urobil šou, má zlato aj rekord