Ľudia boli zmätení. Po prvý raz v histórii futbalu udelili bielu kartu

Catarina Camposová udeľuje po prvý raz bielu kartu.
Catarina Camposová udeľuje po prvý raz bielu kartu. (Autor: B24/Twitter )
Ivan Mriška|24. jan 2023 o 11:25

Zavedenie karty do Premier League je zatiaľ nepravdepodobné.

BRATISLAVA. Stéphanie Frappartová sa na MS 2022 vo futbale stala prvou ženou, ktorá rozhodovala na svetovom šampionáte.

Tentoraz pútala pozornosť jej kolegyňa. Tridsaťsedemročná Catarina Camposová po prvý raz v histórii futbalu ukázala bielu kartu.

Stalo sa tak v zápase ženského pohára v Portugalsku, v ktorom Benfica Lisabon zdolala rivala zo Sportingu Lisabon vysoko 5:0. A postúpila do semifinále.

Čo biela karta znamená?

Bolo to pred viac ako päťdesiatimi rokmi. Žlté a červené karty za fauly a priestupky po prvýkrát použili na majstrovstvách sveta v roku 1970 v Mexiku.

Odvtedy prešiel svetový futbal rôznymi zmenami. Najväčšiu diskusiu vyvolal systém VAR, teda videoasistent rozhodcu, ktorý skúma štyri základné situácie. A kontroluje rozhodnutia hlavného arbitra pomocou videozáznamu a komunikačného systému.

Po novom bola po prvý raz udelená biela karta. Ide o portugalskú novinku, ktorá má zlepšiť etické hodnoty futbalu. Akási cena fair-play.

Portugalsko zaviedlo tretiu farbu ako súčasť série nových iniciatív v krajine.

Podľa miestnej federácie má podporiť hráčov, aby konali v duchu fair-play. Nefilmovali a boli ohľaduplní k súperom, pretože iba tak môžu získať uznanie za svoje činy.

Dostali ju lekári

Po prvýkrát dostali novú kartu paradoxne lekári. Na konci prvého polčasu sa jedna z hráčok sťažovala na zdravotné ťažkosti a nevoľnosť. Zdravotníci oboch tímov spojili sily a futbalistke pomohli. A nasledoval zápis do histórie.

Rozhodkyňa Catarina Camposová vytiahla zdravotníckemu personálu bielu kartu. Hráčky a ľudia na štadióne vyzerali zmätene, niektorí dokonca pískali. Po chvíli však začali tlieskať.

Iniciatíva na podporu správania futbalistov zatiaľ prebieha len v Portugalsku. Je však súčasťou širšej série zmien vo svetovom futbale.

„Je nepravdepodobné, že sa karta v dohľadnej dobe dostane do Premier League. Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) bude sledovať, ako bielu kartu prijmú v nasledujúcich mesiacoch. A potom sa uvidí, či prerazí do svetového futbalu,“ uvádza britský dailymail.co.uk

Platiniho nápad neprešiel

Na bielu kartu reagujú fanúšikovia rôzne. Pre jedných zbytočne zdržuje hru, pre ďalších je to výborný nápad.

V minulosti bola biela karta spájaná najmä s trestami. Bývalý prezident UEFA Michel Platini vyzval na jej zavedenie ako trest za nesúhlas s verdiktom rozhodcu, ktorý je podľa neho epidémiou vo futbale. Hráč by po jej udelení išiel na desať minút na trestnú lavicu. Ako v hokeji.

Nápady Francúza sa však stretli s vlnou nevôle. Do praxe sa nedostali.

Zápas medzi Benficou a Sportingom vytvoril tiež nový rekord v návštevnosti ženského futbalu v Portugalsku. Zápas sledovalo 15 032 fanúšikov, čo je o takmer tisíc viac ako bol doterajší rekord z mája minulého roka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ľudia boli zmätení. Po prvý raz v histórii futbalu udelili bielu kartu