V rebríčku ich delí takmer 500 miest. Mladík zahral najlepší úder roka

Arthur Cazaux.
Arthur Cazaux. (Zdroj: Reuters)
Jana Sedláková|17. máj 2021 o 16:30

Francúzsky tenista vyhral pri svojej premiére na okruhu ATP.

ŽENEVA. Výmenu hral otočený chrbtom. Po nej víťazoslávne zdvihol ruku nad hlavu, potom na prstoch ukázal symbol písmena O na znak, že to je skvelé a poklepal si po s úsmevom po hlave.

Osemnásťročný francúzky tenista Arthur Cazaux je pre väčšinu fanúšikov neznámym menom. V rebríčku ATP mu patrí 517. miesto a nikdy predtým sa do hlavnej súťaže žiadneho turnaja na okruhu nedostal. 

Po turnaji v Ženeve však možno bude aj súčasťou zostrihov s najlepšími údermi roka.

V prvom kole sa pri svojej premiére na hlavnom okruhu stretol so známejším krajanom Adrianom Mannarinom, ten je v rebríčku ATP na 37. mieste a bol jasným favoritom.

Mladý tenista však mal lepší vstup do zápasu. Po tom, čo sa v prvom sete ujal rýchleho vedenia 3:0, postavil základ výhry v prvom sete.

Aj v druhom sa proti favoritovi držal. A práve v druhej časti predviedol zrejme jednu z najkrajších výmen celej sezóny. Vo vyrovnanom priebehu podával za stavu 5:6 na udržanie sa v sete a vynútenie si tajbrejku. 

Viedol 30:0, keď prišlo k predmetnej výmene. Tenisti sa navzájom preháňali po kurte, Mannarino sa pokúšal skrátiť výmenu, Cazaux však bez problémov na sieti reagoval. Skúsenejší Francúz vtedy prehodil loptičku za svojho súpera, ktorý bol blízko pri sieti. Pri nejednom hráčovi by zrejme Mannarino túto výmenu už vyhral.

Cazaux sa však rýchlo rozbehol dozadu a chrbtom otočený ku sieti pomedzi nohy vrátil loptu na druhú stranu. S veľkou presnosťou trafil roh kurtu. Jeho skúsenejší krajan nemal šancu.

Mladý Francúz predviedol svoje víťazné gesto. "Na túto oslavu by sme si pomaly mali zvykať," napísala oficiálna stránka s videami od ATP Tennis TV na twitter.

"Prvý ATP zápas a spravíte TOTO. Klobúk dole," dodali neskôr.

Druhý set nakoniec v tajbrejku vyhral Mannarino, ale Cazaux rozhodujúci set zvládol. Po setoch 6:3, 6:7(5), 6:3 postúpil pri svojej premiére na hlavnom okruhu do druhého kola v Ženeve. 

Opäť zopakoval svoju typickú oslavu. 

"Moje najväčšie víťazstvo v kariére a ešte k tomu prvé na okruhu ATP. Skvelé," hovoril po zápase. Otázka padla aj na senzačný úder pomedzi nohy.

"Sám seba som prekvapil. Na tréningu síce také veci skúšame, ale takto som to ešte nikdy nezahral," vravel mladý Francúz. 

Jeho súperom v druhom kole bude úspešnejší zo súboja medzi Pablom Cuevasom a Reillym Opelkom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V rebríčku ich delí takmer 500 miest. Mladík zahral najlepší úder roka