Medaily začal Američan vyhrávať, až keď sa stal Rusom

Ruský snoubordový pár Victor Wild a jeho manželka Aľona Zavarzinová.
Ruský snoubordový pár Victor Wild a jeho manželka Aľona Zavarzinová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. jan 2018 o 16:56

Victor Wild pochádza z Ameriky, ale úspechy žne pod ruskou vlajkou. Súťažiť v Pjongčangu pod neutrálnou bude zvláštne, vraví

MOSKVA, BRATISLAVA. Nie je veľa rodených Američanov, ktorí majú ruský pas a tvrdia o sebe: „Som Rusom.“

Ešte vyostrenejšie to býva v športe. Rivalita medzi veľmocami je veľká. Nestáva sa, že by niekto chcel radšej ruský pas ako ten americký.

Victor Wild je rodákom z White Salmon v Kaskádových vrchoch na západe USA. No od roku 2011 reprezentuje Rusko v snoubordingu.

„Keď som prišiel do Ruska, nemal som nič. Teraz mám spokojný život a venujem sa tomu, čo mám rád. Nikdy som neoľutoval, že som začal súťažiť za Rusko a som na to hrdý,“ hovorí 31-ročný snoubordista.

Doma v amatérskych podmienkach

V snoubordingu je práve Amerika veľmocou. Lenže neplatí to o disciplínach ako paralelný slalom či obrovský slalom.

Tie nie sú ani v programe populárnych X-games. Sponzori o ne nejavia záujem a rovnako sa americká federácia sústreďovala na podporu U rampy či snoubordkrosu. Wild bol doma preto v podstate amatérskym športovcom.

Američan, ktorý vyhráva medaily za Rusko - Victor Wild.
Američan, ktorý vyhráva medaily za Rusko - Victor Wild. (Autor: TASR/AP)

„Nemal som trénera, nemal som dobré podmienky, nebolo to vôbec ľahké. Musel som sa rozhodnúť, či úplne skončím so snoubordingom. Nik mi nechcel pomôcť,“ opisuje pre USA Today.

Na to, aby skončil, nechýbalo veľa. Do novej krajiny ho však pritiahla láska. Wild v tom čase randil s Aľonou Zavarzinovou. Pár cestoval vedno po súťažiach. Spolu trávili čas aj mimo sezóny.

Snoubordista rýchlo zistil, že jeho partnerka mala oveľa lepšie zabezpečenie. Milenci sa rozhodli v roku 2011 pre svadbu. To Wildovi otvorilo dvere do ruského tímu.

Dovtedy bol v snoubordingu nikto. Odkedy začal súťažiť za Rusko, jeho kariéra sa naplno rozbehla. Začalo sa mu dariť vo Svetovom pohári, získal bronz na majstrovstvách sveta a najviac zažiaril na olympiáde v Soči.

Wild: Pod neutrálnou vlajkou to bude zvláštne

Príbeh Američana, ktorý za Rusko vyhral v Soči dve zlaté medaily a jeho pôvabná žena pridala bronz, patril medzi najsilnejšie okamihy hier.

Už vtedy Wild vysvetľoval novinárom, že na prvý pohľad sa to môže javiť ako ľahšia cesta, ale nie je to tak.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Medaily začal Američan vyhrávať, až keď sa stal Rusom