Zlý deň pre Ferrari, skvelý pre Red Bull. Verstappen suverénne zvíťazil

Max Verstappen.
Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|12. jún 2022 o 14:38 (aktualizované 12. jún 2022 o 15:15)

Lewis Hamilton siahal na Veľkej cene Azerbajdžanu na pódium.

Veľká cena Azerbajdžanu 2022

Konečné výsledky (51 kôl, 1 kolo: 6.003 km):

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

1:34:05,941 h

2.

Sergio Perez

Mexiko

Red Bull

+ 20,823 s

3.

George Russel

V. Británia

Mercedes

+ 45,995 s

4.

Lewis Hamilton

V. Británia

Mercedes

+ 1:11,679 min

5.

Pierre Gasly

Francúzsko

AlphaTauri

+ 1:17,299 min

6.

Sebastian Vettel

Nemecko

Aston Martin

+ 1:24,099 min

BAKU. Holanďan Max Verstappen z Red Bullu zvíťazil na Veľkej cene Azerbajdžanu 2022, ôsmych pretekoch motoristického seriálu MS F1.

Finišoval pred tímovým kolegom Sergiom Perezom, za ktorým skončilo duo z Mercedesu. Tretí prišiel do cieľa George Russel, tesne za pódiovými umiestneniami Lewis Hamilton.

Bol to však zlý deň pre tím Ferrari, ktorý prišiel o oboch jazdcov. Carlos Sainz jr. pre problémy s brzdami skončil už v ôsmom kole, Charlesovi Leclercovi vypovedal motor v dvadsiatom.

Počas pretekov museli predčasne skončiť aj Guanyu Zhou (Alfa Romeo), Kevin Magnussen (Haas) a Lance Stroll (Aston Martin).

Pre 24-ročného obhajcu titulu Verstappen to bolo 5. víťazstvo v sezóne, 25. v kariére a zvýšil ním náskok na čele priebežného poradia. Za neho sa v celkovom hodnotení posunul Perez pred Leclerca.

Monačan potvrdil v sobotu tohtosezónnu výbornú bilanciu, keď z 8 kvalifikácií triumfoval v 6. Iba dve z nich však premenil na víťazstvo.

Formu potvrdil Russell, ktorý predĺžil svoju sériu umiestnení v prvej päťke na osem pretekov. Jeho tímový kolega a sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton finišoval štvrtý.

Nasledujúce preteky sú na programe 19. júna na okruhu Gillesa Villeneuvea v Montreale.

Priebeh VC Azerbajdžanu F1:

Víťaz kvalifikácie Leclerc prišiel o prvú priečku ešte pred úvodnou zákrutou, keďže vynikajúci štart mal Perez a dostal sa na čelo. Aj druhý Red Bull sa chcel dostať pred Leclerca, ale ten na dlhej rovinke viackrát úspešne čelil Verstappenovi so zapnutým systémom DRS.

V 9. kole zlyhali brzdy Sainzovi a preteky sa pre neho skončili. Krátko nato mal na rovnakom mieste problémy aj Vettel, ktorý vyšiel z trate do "slepej" uličky, ale po strate niekoľkých pozícií pokračoval v pretekoch.

V 15. kole sa Verstappen bez problémov dostal pred Pereza na prvú pozíciu. Za nimi jazdil tretí Leclerc, štvrtý bol Russell.

Pohromu Ferrari dokonali problémy s motorom Leclerca, ktorý odstúpil v 20. kole. V 24. kole vypadol tretí monopost s motorom Ferrari - Alfa Romeo pilota Čou Kuan-jüma.

Za suverénnymi Red Bullmi jazdil tretí Russell s výrazným náskokom na štvrtého Gaslyho.

V 34. kole vypadol už štvrtý pohonný agregát Ferrari, tentoraz Haas jazdca Magnussena. O štyri kolá chcel Cunoda využiť systém DRS, otvorila sa mu však iba polovica zadného krídla.

Následne musel ísť do boxov, okrem prezutia pneumatík mu mechanici lepiacou páskou opravili zadné krídlo.

Hamilton sa postupne posúval, až sa dostal za Russella na štvrté miesto. Ten mal však vyše 20-sekundový náskok, s ktorým si bez problémov postrážil pozíciu.

Red Bully si pripísali tretie double v sezóne.

Hlasy v cieli:

/zdroj: Sport2 TV/

Max Verstappen, víťaz: "Boli to vydarené preteky. Mali sme skvelú rýchlosť, dostali sme sa dopredu a udržali sme sa tam. Mali sme aj trochu šťastie, keď nám vypadli konkurenti. Som spokojný aj s vyvážením monopostu."

Sergio Perez, 2. miesto: "Je to skvelý tímový výsledok na trati, na ktorej sa môže udiať čokoľvek. Max bol dnes silnejší. Počas prvého safety caru nám chýbala lepšia komunikácia s tímom. Nestihol som včas prísť do boxov. Stredne tvrdé pneumatiky neboli ideálne."

George Russell, 3. miesto: "Sme spokojní s týmto výsledkom. Veľmi sa však stále trápime s poskakovaním monopostu. Ďakujem všetkým z tímu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Zlý deň pre Ferrari, skvelý pre Red Bull. Verstappen suverénne zvíťazil