Vajda o Djokovičovi: Nehral optimálne, aj tak bol schopný víťaziť

Novak Djokovič vyhral Turnaj majstrov štvrtý raz za sebou.
Novak Djokovič vyhral Turnaj majstrov štvrtý raz za sebou. (Autor: SITA/AP)
SITA|24. nov 2015 o 12:50

Turnaj ovládol štvrtý raz za sebou a piatykrát celkovo. Novak Djokovič aj na World Tour Finals potvrdil, že je momentálne najlepším tenistom na svete.

BRATISLAVA. Slovenský kouč Marián Vajda spolupracuje so srbským lídrom svetového rebríčka tenistov Novakom Djokovičom už takmer desať rokov. a primerane si dokáže vyhodnotiť zverencovo rozpoloženie.

Na záver šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne bol rád, že sa mýlil. "Počas celých Masters som nemal dobrý pocit. Videl som, v akom je stave. Vypálilo to však neskutočne," povedal Marián Vajda pre agentúru SITA.

"Novak bol fyzicky aj psychicky vyčerpaný z náročnej sezóny, doľahlo to naňho. V základnej skupine prežíval dosť veľkú krízu, nebol vo svojej koži," vravel päťdesiatročný rodák z Považskej Bystrice.

"Najmä po prehre s Federerom a pred zápasom s Berdychom som mal obavy. On sa však prekonal a so zaťatými zubami to zvládol. Neboli tam už žiadne rezervy."

Vo finále zdolal Novak Djokovič Rogera Federera.

"Našťastie to vypálilo tak, že Novak v piatok nemusel hrať. Mal deň úplného voľna a strašne mu to pomohlo. V semifinále s Nadalom sa prebral. Odovzdal svoju hru, bol veľmi dominantný," hodnotil Vajda.

"Dobilo ho to a povzbudilo na finálovú odvetu s Federerom. Prevýšil ho herne a výsledkovo až udivujúco hladko, pôsobil suverénne. Aj vzhľadom na Federerov úspech zo skupiny som si myslel, že to bude omnoho ťažšie."

Švajčiar zdolal Djokoviča v tejto sezóne tri razy - toľkokrát, ako všetci ostatní Srbovi vyzývatelia dokopy. Prehral však tri najdôležitejšie vzájomné súboje - vo finále Wimbledonu, US Open i ATP World Tour Finals.

roger_res.jpg

Federer sa musel uspokojiť s trofejou pre zdolaného finalistu. FOTO - TASR/AP.

"Je neuveriteľné, že aj keď Novak nehral na šampionáte úplne optimálne, stále bol schopný víťaziť. Pre jeho súperov z toho vyvstáva otázka, ako je možné zdolať ho v top forme, ak teraz získal titul napriek spomenutej kríze," zamyslel sa Vajda.

"Novak stále nachádza motiváciu. Azda ani nie v zmysle prekonávania nejakých rekordov. V prvom rade si totiž uvedomuje, že stále má rezervy. Túži napĺňať potenciál," zdôrazňuje.

"Sám po londýnskom triumfe povedal, že si užíva každý moment na kurte. Našiel správny recept na to, ako to všetko vnímať a čo si z toho zobrať."

Vajda absolvuje s Djokovičom desať dní predvianočnej prípravy v Monte Carle a potom prvý turnaj novej sezóny v Dauhe. Na rok 2016 sa dohodli na porovnateľnom rozdelení agendy s Borisom Beckerom ako v tejto sezóne.

Slovák podľa predbežného rozpisu pobudne s Belehradčanom približne dvadsať týždňov, čo bude približne na deviatich turnajoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vajda o Djokovičovi: Nehral optimálne, aj tak bol schopný víťaziť