Do Slovana sa vracia útočník, ktorý žiaril po boku Pálffyho i Šatana

Juraj Mikúš sa zranil.
Juraj Mikúš sa zranil. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|3. júl 2017 o 20:43

O pozíciu brankárskej jednotky zabojujú dvaja obľúbenci bratislavského publika.

BRATISLAVA. Na hokejové mužstvo to zatiaľ príliš nevyzerá. V Slovane Bratislava majú podpísanú zmluvu dvaja brankári, šiesti obrancovia (jeden z nich je na skúške) a ôsmi útočníci.

Zo šestnástich hráčov má až dvanásť slovenskú národnosť. Ďalší novici by mali byť zo zahraničia. Výnimkou môže byť ešte obranca Tomáš Starosta, s ktorým sa klub stále nedohodol na podmienkach.

„Najradšej by sme boli, keby celý Slovan tvorili Slováci. V praxi je to nemožné. Keď chceme kvalitu, nemôžeme hrať len so Slovákmi,“ reagoval športový riaditeľ klubu Oldřich Štefl.

Česko mu pomohlo

O pozíciu brankárskej jednotky bude v novej sezóne bojovať kontroverzný Kanaďan Barry Brust, ktorý si získal fanúšikov skvelými zákrokmi, ale aj riskantnou rozohrávkou či prchkou povahou.

Jeho novým konkurentom sa stal Slovák Jaroslav Janus, ktorý v Slovane pôsobil počas prvých troch ročníkoch klubu v KHL. Hneď v úvodnom sa s takmer 93-percentnou úspešnosťou zásahov zaradil medzi opory tímu.

Jaroslav Janus prišiel medzi novinárov s úsmevom: fotogaléria

3.7.2017

„Na pôsobenie v Slovane sa teším. Návrat do KHL beriem ako krok vpred. Pôsobenie v Česku mi pomohlo a teraz sa budem snažiť podávať čo najlepšie výkony,“ hovorí 27-ročný Janus.

Vlani sa v Litvínove zaradil k najlepším brankárom českej extraligy. Na tohtoročných majstrovstvách sveta chytal za Slovensko v poslednom zápase v základnej skupine proti Švédsku.

S Brustom sa poznajú

V Slovane bude bojovať o miesto medzi žŕdkami s nevyspytateľným Brustom. „Je to výborný brankár. Poznáme sa aj osobne. Viackrát sme proti sebe chytali. Spravím všetko preto, aby som chytal viac ako on,“ tvrdí Janus.

Brust sa často nebojí vykorčuľovať aj niekoľko metrov z bránky, aby pomohol obrancom pri rozohrávke. Na brankára je nezvyčajný. Má prchkú povahu a dokáže sa pustiť aj do pästnej výmeny.

„Viem, že pre niektoré ním spôsobené situácie mužstvo zbytočne prehrávalo. Počul som, že mal ťažkosti s trénerom. Vieme o svojich slabinách. Dôležité je, aby sme potiahli jeden druhého. Spolu víťazíme i prehrávame,“ doplnil Janus.

Do obrany Slovan získal Fína Tommi Taimiho, ktorý má skúsenosti z fínskej ligy či z KHL. Zo Slovákov hrával s Tomášom Záborským, Martinom Bakošom či Michelom Miklíkom.

Prioritou je, aby som sa v Slovane ukázal v dobrom svetle. Veľa ľudí ma dlho nevidelo hrať. Hádam im dokážem, že stále viem hrať hokej a pomôžem tímu.


Juraj Mikúš, posila Slovana Bratislava

„O Slovane som sa rozprával s niektorými chlapcami. V Bratislave som už v minulosti bol a teším sa na novú výzvu,“ povedal 26-ročný obranca.

Mikúš sa túži ukázať

Novou útočnou posilou je Juraj Mikúš, ktorý v Slovane už tiež dve sezóny pôsobil. Vo svojich začiatkoch v Skalici hrával spolu so Žigmundom Pálffym. Na majstrovstvách sveta v Helsinkách 2012 bol spolu s Miroslavom Šatanom členom úspešného strieborného tímu.

Po komplikovanom zranení kolena však na dva roky prerušil kariéru. K hokeju sa vrátil až vlani, keď hrával v Olomouci. Po dobrých výkonoch sa vrátil aj do slovenskej reprezentácie, ale sezónu mu predčasne ukončila zlomená kľúčna kosť.

„Zdravotne som na tom dobre. Trénujem naplno,“ vyhlásil. „Prioritou je, aby som sa v Slovane ukázal v dobrom svetle. Hádam dokážem, že stále viem hrať hokej a pomôžem tímu.“

Prvý spoločný tréning Slovana absolvoval aj útočník Jan Buchtele, ktorý má skúsenosti z českej reprezentácie a vlani hrával za ruský Jekaterinburg.

„Chcel som ostať v KHL, preto som si zvolil Slovan. Teším sa na skvelú atmosféru, ktorá tu panuje na každom domácom zápase,“ priznal 26-ročný útočník.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Do Slovana sa vracia útočník, ktorý žiaril po boku Pálffyho i Šatana