V prešovskej Mestskej hale dnes štartuje Thomas Cup a Uber Cup

Sportnet|10. feb 2004 o 00:00

Prešov - Dnes sa začína v prešovskej Mestskej hale podujatie svetového rangu - európska kvalifikácia majstrovstiev sveta družstiev v bedmintone,

Thomas Cup mužov a Uber Cup žien. Dohromady 65 družstiev, z toho 34 mužských a 31 ženských a vyše 600 hráčov - to je obsadenie megapodujatia, ktoré nemá v metropole Šariša obdobu a privedie k Toryse hráčov a hráčky najužšej svetovej špičky. Dnes, zajtra a vo štvrtok sa budú hrať základné skupiny (muži 9, ženy 8),ktorých víťazi postúpia do piatkového štvrťfinále. O troch postupujúcich na svetové finále (v máji v Jakarte) rozhodnú sobotňajšie semifinálové a nedeľňajšie záverečné duely.

Do Prešova sa už od nedele postupne schádzali jednotlivé výpravy, ktoré už trénovali v Mestskej hale, ktorá dostala príťažlivý šat. "Postavených je dvanásť kurtov od firmy Yonex, na ktorých sa bude hrať. Vyzerá to užasne, neviem, či bola niekedy Mestská hala takto pripravená. A čo ešte len vtedy, keď sa bude naraz hrať trebárs desať zápasov," komentoval jeden z organizátorov Daniel Orlovský. "Zatiaľ prichádzajú všetci podľa harmonogramu, nikto nám účasť neodriekol a až na isté problémy s batožinou na letisku všetko beží podľa plánu," potvrdil včera popoludní šéf organizačného výboru Peter Tarcala.

Slovenské reprezentácie začnú svoje účinkovanie na turnajoch dnes popoludní. Do turnajov nevstupujú s veľkými očami, pri reálnej sile nášho bedmintonu je postup vo sfére najoptimistickejších snov. "Pre nás bude každý zápas, proti silným aj každý set a bod dobrý. Treba si uvedomiť, že budeme hrať s krajinami, ktoré patria do špičky a majú hádam stonásobne väčšiu základňu ako u nás. Bol by som rád, ak by dostali príležitosť všetci nominovaní, pre ktorých to môže byť ďalšou motiváciou. Napokon, proti Angličankám, či Poliakom sa na takomto fóre nehrá každý deň. V každom prípade, budeme sa snažiť o čo najlepšiu reprezentáciu," komentoval včera ambície svojich zverencov reprezentačný tréner Jaroslav Kozák. Jeho mužskí zverenci nastúpia dnes proti Cypru a hádam môžu myslieť aj na víťazstvo. "Radi by sme uspeli, do dvojhier nastúpia Klačanský, Matejka a Šulko, štvorhry zrejme budú hrať Tomčko s Matejkom a Šulko s Mečárom." Ženy sa postavia vysoko favorizovaným Angličankám, ktoré jasne plánujú postup do svetového finále. "Nechcel by som ani jednu z dievčat obrať o zážitok zahrať si s takýmito súperkami. Do dvojhier rátam s K. Orlovskou, Sládekovou a Zabavníkovou, prvú štvorhru budú hrať Sládeková s Bobrovskou a o zložení druhej sa rozhodnem aj podľa aktuálneho zdravotného stavu Zuzany Orlovskej, ktorú trápila v nedeľu zvýšená teplota," uzavrel reprezentačný kormidelník.

Dnešný program: Thomas Cup (muži): 9.00: Anglicko - Česko, Moldavsko - Bulharsko (oba skupina C), Španielsko - Izrael, Estónsko - Ukrajina (oba D), Francúzsko - Fínsko, Írsko - Bielorusko (oba E). 13.00: Poľsko - Island, Slovensko - Cyprus (oba G), Rusko - Belgicko, Turecko - Maďarsko (oba H). 17.00: Dánsko - Portugalsko, Slovinsko - Švajčiarsko (oba A), Nemecko - Lotyšsko, Škótsko - Grécko (oba B), Švédsko - Litva (F), Wales - Rakúsko (K).

Uber Cup (ženy): 9.00: Wales - Turecko, Rusko - Arménsko (oba G), Nemecko - Grécko, Nórsko - Island (oba C). 13.00: Anglicko - Slovensko, Slovinsko - Portugalsko (oba D), Francúzsko - Litva, Švajčiarsko - Španielsko (oba E), Švédsko - Estónsko, Ukrajina - Rumunsko (oba F), Dánsko - Maďarsko (B). 17.00: Holandsko - Lotyšsko, Írsko - Škótsko (oba A), Bulharsko - Fínsko, Česko - Cyprus (oba H) .

Vstup oddnes do štvrtka je voľný, informácie a výsledky nájdu záujemcovia na www.tuc.presov.sk

* * *

Program slovenských reprezentácií

Muži - Thomas Cup (skupina G):

Dnes (13.00): Slovensko - Cyprus

Streda (9.00): Slovensko - Island

Štvrtok (13.00): Slovensko - Poľsko

Ženy - Uber Cup (skupina D):

Dnes (13.00): Slovensko - Anglicko

Streda (9.00): Slovensko - Portugalsko

Štvrtok (13.00): Slovensko - Slovinsko

Budú nás reprezentovať:

Muži: Lukáš Klačanský (Ceva Trenčín), Michal Matejka (M-Sport Trenčín), Pavel Mečár (Slávia Žilina), Marín Šulko (Spoje Bratislava), Ján Fiľ (Lokomotíva Košice), Ladislav Tomčko (ATU Košice).

Ženy: Kvetoslava Orlovská, Zuzana Orlovská (obe BC Prešov), Gabriela Zabavníková, Júlia Turzáková (obe Lokomotíva Košice), Barbora Bobrovská (ATU Košice), Eva Sládeková (Ceva Trenčín).

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V prešovskej Mestskej hale dnes štartuje Thomas Cup a Uber Cup