Je to rarita. Na turnaji v Poprade sa predstavia dvaja hráči z najlepšej päťdesiatky

Martin Kližan stále nie je stopercentne fit.
Martin Kližan stále nie je stopercentne fit. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. jún 2017 o 12:13

Podujatie ponúkne rekordnú dotáciu. Jeho jednotkou bude Martin Kližan, ktorému organizátori udelili voľnú kartu.

BRATISLAVA. Najlepší slovenský tenista Martin Kližan bude nasadenou jednotkou turnaja ATP Challenger Tour, ktorý sa uskutoční 19. - 24. júna v Poprade-Tatrách.

Podujatie bude mať rekordnú dotáciu 64 000 eur (plus tzv. hospitality, teda hradenie réžie aktérom). Minulý rok sa hralo o 42 500 eur + hospitality.

Dvaja hráči z päťdesiatky

Čoskoro mi vypadnú body za turnaj v Hamburgu, bolo by fajn získať nejaké ešte predtým. Nie je to však o tom, že si chcem uhrať 300 bodov na challengeroch a potom som šťastný.


Martin Kližan, slovenský tenista

Organizátori radi pripomínajú, že v hlavnej súťaži na ich turnaji sa predstavia až dvaja hráči z elitnej svetovej päťdesiatky, čo je rarita na podujatí challengerového typu.

Okrem Kližana (45.) nebude chýbať ani obhajca trofeje, Argentínčan Horacio Zeballos (47.).

"Pred pár týždňami som sa stretol s Martinom Kližanom. Veľmi sa zaujímal, čo je nové s turnajom v Poprade. Sám sa aj prihlásil do hlavnej súťaže, ale napokon sme mu museli dať voľnú kartu, lebo v čase prihlášok bol presne na 50. mieste rebríčka ATP a podľa pravidiel hráč z prvej päťdesiatky na challengerovom turnaji nemôže štartovať," vysvetlil Branislav Stankovič, technický riaditeľ turnaja Poprad-Tatry Challenger Tour 2017.

"Čo sa týka Zeballosa, pred Roland Garros figuroval mimo najlepšej päťdesiatky, ale vďaka dobrým výkonom v Paríži sa posunul do nej. Preto máme teraz dvoch hráčov zo svetovej špičky," doplnil vysvetlenie Branislav Stankovič.

Vlani sa dostal do semifinále

"Vždy hrám rád na domácej pôde. Čoskoro mi vypadnú body za turnaj v Hamburgu, bolo by fajn získať nejaké ešte predtým. Nie je to však o tom, že si chcem uhrať 300 bodov na challengeroch a potom som šťastný. Ja ich chcem získať na turnajoch ATP. Challenger hrám preto, lebo potrebujem odohrať čo najviac zápasov," vyhlásil Martin Kližan vo svojej výpovedi, ktorú uverejnil web TeniSta.sk.

Kližan si spomenul aj na minulý ročník popradského turnaja, kde sa mu po zranení s minimálnou hernou praxou antuke podarilo prejsť až do semifinále.

"Bolo to ťažké, ale turnaj bol v pohode. Braňo Stankovič mi vychádzal v ústrety vo všetkom. Mal som výhodu, že som Slovák a ešte aj najvyššie nasadený."

Bez Gombosa či Kovalíka

Okrem Kližana sa v hlavnej súťaži predstavia na základe voľnej karty aj Dominik Šproch, Peter Vajda a Alex Molčan a vďaka postaveniu v rebríčku aj ďalší daviscupový reprezentant Andrej Martin (132.). Voľné karty do kvalifikácie by mali dostať Patrik Néma, Filip Horanský a Tomáš Liška.

Na rozdiel od vlaňajška budú pod Tatrami chýbať ďalší dvaja hráči z domácej špičky - Norbert Gombos a Jozef Kovalík.

"Gombos dal prednosť príprave na tráve, keďže sa prvýkrát prebojoval do hlavnej súťaže na Wimbledone. To je pochopiteľné, cíti šancu ukázať sa na najväčšom turnaji. Čo sa týka Kovalíka, trochu nás mrzí, že nepríde, ale rozhodol sa, že zostane na ďalší turnaj v Taliansku. Ešte je tu Lukáš Lacko, ale ten dlhodobo preferuje trávu pred antukou," vysvetlil Miloslav Mečíř, šéf popradského podujatia.

Podľa neho ťahákom pre fanúšikov môže byť aj účasť deblistu Igora Zelenaya, ktorý by sa mal predstaviť s Bielorusom Vladimirom Ignatikom.

Dotáciu zvýšili v predstihu

"Dotáciu sme zvýšili preto, lebo ATP túto minimálnu výšku bude požadovať o dva roky od všetkých challengerových podujatí. My sa tomu prispôsobujeme v predstihu, aby sme spĺňali uvedené kritériá," uviedol Stankovič.

"Teší nás, že môžeme vyššie prize money ponúknuť tenistom už teraz, a budeme radi, keď sa to prejaví v ešte lepšom hráčskom obsadení nášho turnaja."

Gombos dal prednosť príprave na tráve, keďže sa prvýkrát prebojoval do hlavnej súťaže na Wimbledone. To je pochopiteľné, cíti šancu ukázať sa na najväčšom turnaji.


Miloslav Mečíř, šéf podujatia

Hrať sa bude na mestských kurtoch na Športovej 1 v Poprade. Kvalifikácia sa začne 17. júna.

Vlani na 14. ročníku turnaja, druhom v tomto dejisku po presune z Košíc, triumfoval vo dvojhre spomenutý Zeballos a vo štvorhre uruguajsko-kazašský pár Ariel Behar, Andrej Golubev.

V semifinále singla boli slovenskí daviscupoví reprezentanti Martin Kližan a Andrej Martin.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Je to rarita. Na turnaji v Poprade sa predstavia dvaja hráči z najlepšej päťdesiatky