V Pohári federácie začnú Hantuchová so Šafářovou

Daniela Hantuchová s Luciou Šafářovou.
Daniela Hantuchová s Luciou Šafářovou. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop, TASR|4. feb 2011 o 11:58

Piatkový žreb stretnutia medzi slovenskými a českými tenistkami rozhodol, že o úvodnú dvojhru sa postarajú Daniela Hantuchová s Luciou Šafářovou.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 13.30

BRATISLAVA. V Národnom tenisovom centre sa po dlhšom čase bude hrať špičkový tenis v rámci Pohára federácie.

V prestížnom federálnom súboji Svetovej skupiny vyzvú Slovenky Češky. O prvú dvojhru sa postarajú v sobotu o 13.00 Daniela Hantuchová s Luciou Šafářovou.

Obe hráčky si tak zopakujú zápas spred štyroch rokov, v ktorom vyhrala v troch setoch Češka a prispela tak k jednoznačnej výhre 5:0 nad našimi tenistkami.

„Neriešim či budem hrať prvá alebo druhá, každý bod je dôležitý. Do zápasu idem s tým, že treba dobre začať. Nezaoberám sa ani tým, čo bolo pred štyrmi rokmi. Je to dávno,“ hovorila na stretnutí s novinármi Hantuchová.

Hantuchová je pripravená na tri zápasy

Naša zápasová jednotka mala v posledných týždňoch zdravotné problémy, keď si liečila achilovku. „Podobné zranenia sú vždy nepríjemné a nikto nevie povedať, ako sa vám kedy ozvú, ale odtrénovali sme dostatok hodín a som veľmi dobre pripravená na jeden, dva, či tri dlhé zápasy.“

Týždeň už trénujú v Národnom tenisovom centre aj české hráčky, ktoré si už zvykli na povrch. S prípravou je spokojná aj Lucia Šafářová, ktorá v piatok oslávila 24. narodeniny.

„Oslavy prídu až neskôr, teraz sa sústredím na víkend. V Bratislave sú veľmi dobré podmienky. Takisto som počula, že je vypredané a príde nás povzbudiť dosť fanúšikov. Atmosféra bude určite výborná a všetci sa tešíme,“ dodala skúsená ľaváčka.

V druhej dvojhre nastúpia svetová osemnástka Petra Kvitová s Dominikou Cibulkovou.

Z Cibulkovej hlasu bolo trochu cítiť, že by rada začínala, ale k zápasu sa stavia profesionálne a oficiálne povedala, že poradie nerieši. „Po návrate z Austrálie som si dala štyri dni voľno. Odvtedy však trénujem dvojfázovo a cítim sa dobre. Na víkend sa teším, do zápasu síce nevstupujeme ako favorit, ale spravíme všetko pre výhru.“

Z prehraného zápasu s Kvitovou sa chce poučiť

Pred troma týždňami Cibulková prehrala dosť jasne s Kvitovou na turnaji v Brisbane, keď uhrala len štyri gemy. „Tento zápas mi môže naopak pomôcť. Viem v čom je Petra silná a z čoho sa musím poučiť.“

Kvitová takisto zápas nechce podceniť a k stretnutiu spred troch týždňov neprikladá veľký význam. „Zápas na turnaji a vo Fed cupe je rozdiel. V sobotu to bude určite iné a nemôžem nič podceniť. Na Bratislavu mám dobré spomienky, v roku 2007 som tu hrala na Ritro Slovak Open finále a dúfam, že mi takéto pocity ostanú naďalej.“

Českú jednotku veľmi dobre pozná kapitán slovenského tímu Matej Lipták, ktorý ju trénoval v jej seniorských začiatkoch. „Petra je výborná hráčka. Hrá moderný nátlakový tenis. Má skvelé podanie a zlepšila sa aj fyzicky. To, čo môže na ňu platiť, si nechám pre seba,“ s úsmevom dodal Lipták, ktorý je v posledných mesiacoch aj osobným trénerom Hantuchovej.

Český kapitán Petr Pála odmietol rolu favorita. „Zápas bude vyrovnaný. Všetky štyri hráčky sú na tom rebríčkovo podobne. Určite nie sme favoritom, šance sú vyrovnané,“ povedal Pála.

SLOVENSKO - Česko

sobota:

14.00 Daniela Hantuchová - Lucie Šafářová, Dominika Cibulková - Petra Kvitová

nedeľa:

12.00 Hantuchová - Kvitová, Cibulková - Šafářová, Hantuchová, Magdaléna Rybáriková - Barbora Záhlavová Strýcová, Květa Peschkeová

Posledný zápas Češky vyhrali

Hlavným rozhodcom súboja medzi slovenskými a českými tenistkami je Nemec Sören Friemel, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Grékyňa Eva Asderakiová a Francúz Emmanuel Joseph. Hrá sa s loptičkami Wilson Australian Open. Vo fedcupovej histórii pôjde o štvrtý vzájomný zápas oboch tímov, vo všetkých doterajších dueloch boli úspešne Češky.

V poslednom súboji v 1. kole II. svetovej skupiny na brnianskom Výstavisku vo februári 2008 zvíťazili Pálove zverenky tesne 3:2, keď o svojom triumfe rozhodli až v záverečnej štvorhre.

Slovenské tenistky sa predstavia medzi fedcupovou elitou po sedemročnej prestávke. Účasť medzi najlepšou osmičkou si vybojovali vlani v apríli vďaka víťazstvu 3:2 nad Srbskom v belehradskej Arene.

Hantuchová so Šafářovou boli aktérkami úvodnej dvojhry aj v apríli 2007, keď Slovenky v dueli 1. kola II. svetovej skupiny na antuke v NTC prehrali s Českom 0:5.

Bývalý kapitán si myslí, že máme šancu vyhrať

Bývalý kapitán fedcupového tímu SR Mojmír Mihal tvrdí, že slovenské tenistky majú väčšiu šancu zdolať Češky ako v roku 2007, keď na antuke v bratislavskom NTC prehrali 0:5.

Mihal sedel na slovenskej fedcupovej lavičke aj v doposiaľ poslednom vzájomnom dueli oboch rivalov vo februári 2008 na brnianskom Výstavisku, kde Slovenky prehrali až po veľkej dráme 2:3. "Pred štyrmi rokmi boli Češky na čele s Nicole Vaidišovou jasnými favoritkami, čo aj potvrdili, hoci prvé tri dvojhry sa hrali na tri sety. V Brne sme ich poriadne potrápili a nechýbalo veľa, aby sme sa postarali o veľké prekvapenie. V rozhodujúcej štvorhre mali Janette Husárová s Dominikou Cibulkovou navrch, no dobre rozobratý zápas žiaľ nedokázali dotiahnuť do úspešného konca," povedal Mihal.

Bývalý kapitán pred víkendovým stretnutím vidí šance 50:50. "Našou výhodou môže byť to, že na rozdiel od posledných zápasov s Českom máme teraz dve vyrovnané singlistky. Dominika Cibulková je oveľa skúsenejšia ako v roku 2007, keď proti Vaidišovej odohrala prvý veľký fedcupový zápas. Na druhej strane Češky majú silný tím, tri dobré singlistky a výbornú deblistku Peschkeovú," dodal Mihal.

TASR

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V Pohári federácie začnú Hantuchová so Šafářovou