V Košiciach zorganizovali jedinečné podujatie. Skákalo sa priamo na ulici

Dana Velďáková vyhrala svoju súťaž.
Dana Velďáková vyhrala svoju súťaž. (Autor: TASR)
TASR|15. sep 2016 o 20:38

Ambasádorkami podujatia boli sestry Velďákové.

KOŠICE. Unikátny skokanský festival JBL Jump fest napísal svoju prvú košickú kapitolu.

Alžbetina ulica v Košiciach bola dejiskom zaujímavého podujatia, v ktorom sa v skoku do diaľky a v trojskoku predstavilo viacero úspešných atlétov.

Ambasádorkami projektu boli slovenské dvojičky Dana a Jana Velďákové, z ktorých prvá menovaná zvíťazila v trojskoku.

Diváci nemuseli ísť ani na štadión

Hlavnou myšlienkou podujatia nebolo dosiahnuť čo najlepšie výsledky, ale spopularizovať atletiku a šport ako taký.

Podujatie sa konalo v rámci Európskeho týždňa športu a aktéri ho hodnotili pozitívne.

Dana Velďáková počas svojho pokusu.
Dana Velďáková počas svojho pokusu. (Autor: TASR)

"Mám fantastické pocity. Víťazstvo chutí výborne, zvlášť na domácej pôde. Ja som veľmi rada, že sa niečo takéto zorganizovalo. Skákať na štadióne je niečo iné ako tu pred divákmi. Tí nemusia chodiť na štadión, ale stačí im byť v meste a vidia niečo takéto. Ja si veľmi želám, aby táto akcia pokračovala aj naďalej," poznamenala Dana Velďáková.

V Riu by jej výkon stačil na finále

Víťazstvo dosiahla výkonom 14,08 metra, pri ktorom sa symbolicky pousmiala. Presne taká bola totiž hranica, ktorá na nedávnych olympijských hrách v Riu oddeľovala finalistov od neúspešných kvalifikantov.

Dana Velďáková ju vtedy nepokorila.

"Prišli sme si to hlavne užiť. Všetci sme si povedali, že nejde o výkony a o to viac ma prekvapila tá 14-metrová hranica," priznala Dana.

Ako jedna z ambasádoriek podujatia mala viacero úloh. Nebola len jedným zo športových ťahákov podujatia, ale celú akciu propagovala a rozdávala úsmevy a rozhovory na všetky strany.

Po prvom ročníku košického JBL Jump festu hovorila o spokojnosti nielen ona, ale aj zvyšok zo 14-člennej štartovej listiny.

"Veľmi sa im tu páčilo prostredie i ľudia. Boli veľmi spokojní. Viacerí z nich nikdy na takomto podujatí neskákali, takže účasť si veľmi vážili," dodala Dana Velďáková.

Akcia sa páčila aj deťom

Jej sestra Jana štartovala v skoku do diaľky a dosiahla výkon 633 cm. Ten napokon stačil iba na druhé miesto, keďže Češka Jana Korešová skočila o štrnásť centimetrov ďalej.

"Janka Korešová dnes skákala výborne a zaslúžene vyhrala. Je to záver sezóny, takže už sme mohli očakávať všeličo. Mohlo to byť lepšie i horšie. Predviedla som taký svoj štandard, takže nemôžem byť nespokojná," uviedla Jana Velďáková.

Atletický štadión vymenili za ulice. Skokanky mali pri svojich pokusoch krásny výhľad.
Atletický štadión vymenili za ulice. Skokanky mali pri svojich pokusoch krásny výhľad. (Autor: TASR)

Podobne ako jej sestra, aj Jana mala z prvého ročníka podujatia dobrý pocit.

"Ja som veľmi spokojná. Predsa len je to prvý ročník a ťažko sa odhadovalo, koľko ľudí môže prísť. Myslím si, že je to perfektná akcia a páčilo sa to aj deťom. Skákať pred domácim publikom je niečo špeciálne. Už som síce zažila niečo podobné vo Švajčiarsku, ale toto je iné. Ľudia videli, ako to prebieha a čo všetko musíme absolvovať pred pokusmi," povedala Jana.

Veszelka skončil druhý

V mužskej časti trojskoku triumfoval Holanďan Fabian Florat, ktorý dosiahol výkon 16,34 m. Slovenský reprezentant Tomáš Veszelka obsadil s výkonom 16,11 m tretie miesto.

"Čo sa týka atmosféry, tak to bol jeden z najlepších mítingov, aký som zažil. Dúfam, že sa bude konať každý rok," uviedol 21-ročný Veszelka.

"Ešte mi chýbali možno dva pokusy a zvykol by som si na trochu pružnejšiu rozbehovú dráhu. Trochu ľutujem svoj posledný pokus, mohol som byť druhý, ale nič sa už nedá robiť," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»V Košiciach zorganizovali jedinečné podujatie. Skákalo sa priamo na ulici