US Open ponúkne premiéru. Finále Nadal - Djokovič

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: ap)
TASR|11. sep 2010 o 20:41

O prvenstvo na záverečnom grandslame roka si zahrajú svetová jednotka Rafael Nadal a trojka Novak Djokovič. Pre oboch tenistov to v prípade úspechu bude premiérové víťazstvo na tomto turnaji.

O prvenstvo na záverečnom grandslame roka si zahrajú svetová jednotka Rafael Nadal a trojka Novak Djokovič. Pre oboch tenistov to v prípade úspechu bude premiérové víťazstvo na tomto turnaji.

Finále je na programe v nedeľu o 22.40 h SEČ. Duel môžete sledovať na Eurosporte.

NEW YORK. Španielsky tenista Rafael Nadal sa prvýkrát v kariére prebojoval do finále dvojhry na US Open a už iba jedno víťazstvo ho delí od skompletizovania grandslamovej zbierky. V úvodnom semifinále si ako nasadená jednotka poradil s Rusom Michailom Južným za 2:13 h v troch setoch 6:2, 6:3 a 6:4.

Južnyj na Nadala nestačil

Nadal má šancu strať sa siedmym hráčom v histórii, ktorý získa titul na všetkých podujatiach veľkej štvorky. V nedeľňajšom finále nastúpi proti Srbovi Novakovi Djokovičovi, ktorý v piatich setoch zdolal Rogera Federera.

Nadal v tomto roku triumfoval na Roland Garros i vo Wimbledone a ak vyhrá aj US Open, zopakuje kúsok, ktorý sa naposledy podaril Austrálčanovi Rodovi Laverovi ešte v roku 1969.

Španiel rovnako ako v predchádzajúcich dueloch na tohtoročnom US Open ťažil z kvalitného podania a razantných úderov od základnej čiary. V úvodných dvoch setoch hneď na začiatku zobral Južnému podanie a potom už kontroloval vývoj.

V treťom dejstve Južnyj vyrovnal z 2:4 na 4:4, no v deviatom geme nevyužil výhodu servisu a Nadal pri vlastnom podaní následne premenil hneď prvý mečbal. Španiel tak odplatil Južnému prehru zo štvrťfinále US Open z roku 2006. Nadal nestratil v New Yorku v tomto roku ani set a aj po skončení záverečného grandslamového turnaja sezóny s určitosťou zostane svetovou jednotkou.

Nadal po triumfe nad Južným žiaril spokojnosťou. "Splnil sa mi veľký sen postúpiť do finále US Open. Prvýkrát si zahrám o titul na dvorci Arthura Ashea - na najväčšom centri na svete. Veľa rokov som sa o to neúspešne pokúšal, teraz som to konečne vydrel. V New Yorku si pripadám ako doma, vládne tu vždy výborná atmosféra. Oproti predchádzajúcim zápasom s Južným som zlepšil podanie a hral som sebavedomejšie."

"Michail hral dlhšie zápasy ako ja a bol predsa len unavenejší. Pre USA je dnešný deň špecifickým, chcel by som preto vyjadriť podporu rodinám obetí udalostí z 11. septembra 2001," povedal Nadal v prvom interview priamo na kurte.

Djokovič napokon Federera porazil. Cez dva mečbaly

V druhom semifinále turnajová dvojka, Švajčiar Roger Federer, v päťsetovom maratóne zaváhala a podľahla Srbovi Novakovi Djokovičovi za 224 minút 7:5, 1:6, 7:5, 2:6, 5:7.

V stretnutí kolísavej úrovne sa v piatom sete obaja hráči vyburcovali k famóznemu výkonu a najmä v záverečných gemoch predvádzali tenis nadpriemernej kvality s prevahou víťazných úderov.

Šestnásťnásobný grandslamový a päťnásobný miestny šampión Federer napokon vyšiel z veľkého boja ako porazený a po šiestich rokoch nepostúpil v New Yorku do finále. Djokovičovi sa až na štvrtý pokus podarilo zvíťaziť nad Federerom na US Open (celková kariérna bilancia 6:10).

Predtým mu podľahol v roku 2007 v miestnom finále a v ďalších dvoch sezónach v semifinále. Dvadsaťtriročný zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu Djokovič svoje deviate grandslamové semifinále premenil na tretiu finálovú účasť. Zatiaľ jedinou víťaznou bolo tá z Australian Open 2008 proti Francúzovi Joovi-Wilfriedovi Tsongovi.

"Ani neviem, ako mám popísať svoje pocity. Ešte nedokážem dosť dobre ovládať moje emócie. Pred pár minútami som ten zápas skoro prehral a teraz som víťazom. Toto bol jeden z tých súbojov, ktoré si budem pamätať do konca kariéry. Pri mojich forhendoch v závere som len zatváral oči a veril, že to bude padať dovnútra kurtu."

djokovic.jpg

Novak Djokovič. Foto - AP

"Finále s Rafom? Je to najlepší hráč na svete a ja sa budem snažiť do zajtra dobre zrelaxovať, aby som mu mohol byť rovnocenným súperom," uviedol Novak Djokovič v prvej reakcii po postupe do finále. Vo vzájomnej bilancii osemnásobný šampión z úrovne "veľkej štvorky" Nadal vedie nad Djokovičom 14:7, ale prehral ostatné tri duely.

Na grandslamových turnajoch je to 4:0 pre Španiela. Obaja budú bojovať o svoj prvý titul z Flushing Meadows. Finále dvojhry mužov je na programe v nedeľu o 22.40 h SELČ.

Prvý brejk v stretnutí si síce pripísal na konto 23-ročný srbský zverenec Slováka Mariána Vajdu (*4:2), no prvý set napokon získal jeho súper v pomere 7:5. V druhom sete Djokovič ušiel v úvode na 3:0 a napokon sa tešil z hladkého triumfu 6:1, keď jeho súper najmä z bekhendu kopil chybu za chybou. Tretie dejstvo bolo opäť vyrovnané a obaja súperi s držali servis až do jedenásteho gemu.

V nej Federer na príjme pritlačil, vyšli mu tri víťazné údery a výsledkom bola „čistá hra“ na 6:5. FedEx to potom už len dopodával na 7:5 a po vyše dvoch hodinách sa ujal vedenia 2:1 na sety. Vo štvrtom sete si však favorizovaný Švajčiar opäť nedal pozor a množstvom chýb ponúkol súperovi vrátiť sa do zápasu. Ten ponuku prijal a po dvoch brejkoch mal už rozhodujúci náskok 5:1.

Výsledných 6:2 v prospech belehradského rodáka posunulo zápas do rozhodujúceho piateho setu. V ňom sa prvýkrát lámal chlieb v siedmom, tzv. Tildenovom geme, keď Federer na potvrdenie podania potreboval štyri zhody a päť výhod, kým zvýšil na 4:3. Djokovič však zostal pokojný aj za stavu 4:5, keď podával na udržanie v zápase. Famóznymi víťaznými údermi odvrátil dva súperove mečbaly a po 3:31 h vyrovnal na 5:5.

Vzápätí využil "Nole" svoje lepšie psychické rozpoloženie a svojho veľkého súpera šiestykrát v zápase brejkol. Djokovič hral ako v tranze. Pri nasledovnom svojom servise si poradil aj s brejkovou možnosťou súpera a dostal sa k prvému mečbalu. Premenil mu ho sám Federer vyhodeným forhendom po dlhej rýchlej výmene.

muži - dvojhra - semifinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Michail Južnyj (12-Rus.) 6:2, 6:3, 6:4 za 133 minút

Novak Djokovič (3-Srb.) - Roger Federer (2-Švajč.) 5:7, 6:1, 5:7, 6:2 a 7:5 za 224 minút

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open ponúkne premiéru. Finále Nadal - Djokovič