UFC 271: Titulová odveta, súboj o post vyzývateľa a stret ťažkotonážnikov

Robert Whittaker a Israel Adesanya.
Robert Whittaker a Israel Adesanya. (Zdroj: MMAJunkie)
SvetMMA|11. feb 2022 o 12:06

Cez víkend nás čaká zaujímavý turnaj UFC 271.

HOUSTON. Nedeľné ráno stredoeurópskeho času prinesie druhý číslovaný turnaj najlepšej organizácie sveta UFC v tomto roku.

Podujatie UFC 271 ponúkne fanúšikom zmiešaných bojových umení kartu plnú zaujímavých zápasov. Mimo iného sa v hlavnom zápase večera predstaví šampión strednej váhy Israel Adesanya, ktorý sa stretne s Robertom Whittakerom.

Diváci v aréne Toyota Center v Houstone uvidia dovedna pätnásť súbojov. Tešiť sa môžeme na mená ako Derrick Lewis, Derek Brunson, Tai Tuivasa alebo Renato Moicano.

Podarí sa mu zrovnať skóre?

O titulovom zápase Israel Adesanya vs. Robert Whittaker sa v zákulisí hovorí ako o strete momentálne dvoch najlepších bojovníkov strednej divízie UFC.

Súboj má o to väčší náboj, že ide o odvetu zápasu z októbra 2019. Z víťazstva sa vtedy radoval Israel Adesanya, ktorý na tróne vystriedal práve Whittakera.

Zatiaľ čo niekdajší elitný kickboxer od toho momentu zdolal vyzývateľov ako Yoel Romero, Paulo Costa a Mervin Vettori, ani jeho rival nezaháľal, a rovnako z troch duelov odchádzal vždy víťazne.

Malou škvrnou na resumé Adesanyu môže byť azda len porážka s Janom Blachowiczom z marca minulého roka pri pokuse získať titul poloťažkej divízie.

Rodák z Nigérie je pred turnajom UFC 271 poriadne sebavedomý, keď tvrdí, že tentokrát porazí Whittakera ešte rýchlejšie, než tomu bolo v prvom zápase.

Jeho súper na druhej strane hovorí o možnosti využiť k víťazstvu podobnú stratégiu ako Blachowicz, teda vziať Adesanyu na zem.

Nech sa na konci raduje jeden alebo druhý, počas súboja dvoch elitných postojárov sa určite bude na čo pozerať.

Boj o špicu ťažkej váhy

Hlavným predzápasom turnaja UFC 271 bude súboj dvoch obľúbencov fanúšikov, a to Derricka Lewisa a Taia Tuivasu. Súboj dvoch známych ťažkotonážnikov bude bezpochyby atraktívny – ani jeden sa totiž v oktagone nezdržiava dlho.

Austrálčan Tuivasa klope na dvere prvej desiatky rebríčka divízie. Postupne sa o tvrdosti jeho úderov presvedčil Stefan Struve, Harry Hunsucker, Greg Hardy a naposledy v decembri aj Augusto Sakai.

To Lewisov príbeh je o poznanie odlišný. 37-ročný bojovník bol v auguste 2021 blízko titulu, proti bol ale Cyril Gane. Odvtedy si pripísal výhru nad Chrisom Daukasom.

Kto bude novým titulovým vyzývateľom?

Menej nápadný, ale o to dôležitejší duel. Derek Brunson sa pokúsi urobiť posledný krok na ceste za šancu zabojovať o opasok strednej váhy.

Dlhoročný veterán americkej organizácie bol pritom ešte pred časom mnohými fanúšikmi zaškatuľkovaný ako zápasník na hranici prvej desiatky. Nech sa snažil akokoľvek Brunson snažil, vždy tesne pod vrcholom narazil.

Tak tomu bolo až do doby, čo sa 38-ročný bojovník rozhodol zmeniť tím a prejsť do svetoznámeho klubu Sanford MMA.

Po prehre s Israelom Adesanyom v novembri 2018 akoby Brunson nabral druhý dych. Brunson dokázal získať potrebné víťazstvá, naviac v roku 2021 prenikol v rebríčku váhy medzi päťku najlepších.

Rodák zo Severnej Karolíny vďačí za úspech najmä svojím schopnostiam na zemi. Taký Kevin Holland a Darren Till by o kvalitách Brunsona vedeli rozprávať.

Proti nemu bude tentokrát stáť Jared Cannonier, bojovník, na ktorého sa v diskusiách akosi pozabúda. Hoci v kariére zápasil v ťažkej a poloťažkej váhe, šťastie našiel až prechodom do váhy do 84 kilogramov.

Štylisticky ide o atletického zápasníka, ktorý rozhoduje súboje v postoji. S výnimkou Roberta Whittakera nenašiel Canonnier v posledných troch rokoch premožiteľa.

Tretí muž rebríčka strednej váhy bojuje podobne ako Derek Brunson o pozíciu budúceho vyzývateľa o titul.

Ďalšie zaujímavé zápasy

Na karte podujatia UFC 271 nájdeme aj ďalšie zaujímavé duely. Napríklad 43-ročný veterán Andrei Arlovski sa pokúsi rozšíriť svoju víťaznú sériu na číslo tri. Proti nemu bude stáť Američan Jared Vanderaa.

Ženská mušia váha ponúkne duel medzi dlhoročnou stálicou zmiešaných bojových umení Roxane Modafferi a neporazenou bojovníčkou Casey O´Neill.

Modafferi sa po skoro devätnástich rokoch lúči s profesionálnou kariérou.

Pre O´Neill ide o veľkú šancu potvrdiť svoje kvality proti súperke, ktorá má skúsenosti s titulovými zápasmi ako v UFC, tak v organizácii Invicta.

Do boja sa tiež vracia Brazílčan Renato Moicano, na ktorého v ľahkej váhe nečaká nič jednoduché. 32-ročného zápasníka po pol roku od posledného zápasu preverí Američan Alexander Hernandez.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 271: Titulová odveta, súboj o post vyzývateľa a stret ťažkotonážnikov