UFC 259: Adesanya vs. Blachowicz (analýza)

(Zdroj: Zuffa/UFC)
Daniel Stankovič|5. mar 2021 o 16:00

Hviezdne obsadený turnaj UFC 259 sa blíži. Aké sú šance na jednej či druhej strane v hlavnom zápase večera?

LAS VEGAS. Ostáva už len deň do ostro sledovaného turnaja americkej organizácie UFC. Karta obsahuje hneď štyroch šampiónov, pričom v hlavnom zápase večera sa pokúsi kráľ strednej váhy Israel Adesanya poraziť Poliaka Blachowicza, aby tak získal opasok aj váhy poloťažkej.

Čo môžeme očakávať od oboch aktérov, čo sú ich hlavné zbrane a aké scenáre prichádzajú počas duelu v úvahu? To sa pokúsime priblížiť v nasledujúcich riadkoch.

Základné informácie

Vo všeobecnosti sa očakáva postojársky duel. Zaujímavosťou je, že podľa tabuliek amerického kanálu ESPN meria Blachowicz 188 centimetrov a Adesanya, ktorý prechádza o váhu vyššie (rodziel medzi váhami je deväť kilogramov, pozn. red.), má úctyhodných 193 cm.

Čo sa týka rozpätia paží, obaja disponujú dobrými číslami, čo je im samozrejme k dobru (198 a 203 cm). To znamená, že je výhodou, ak zápasník X úderom zasiahne menšieho súpera Y, avšak ten s menším rozpätím paží na neho nedočiahne tak ľahko.

Blachowicz, tak ako Adesanya, patria medzi hŕstku bojovníkov naprieč celým UFC, ktorí počas duelu svoj často postoj menia. Z ortodoxného postoja (ľavá ruka a noha sú vystúpené) do postoja s opačným garde (pravá ruka a pravá noha sú vpred). Väčšina zápasníkov, a teraz sa bavíme o tých, čo prechádzajú do MMA z postojových disciplín, používa postoj podľa toho, aby ich silnejšia a preferovanejšia ruka bola ich "zadná".

V praxi to potom vyzerá tak, že pri úderovej kombinácii používa človek, čo píše s pravou rukou, ortodoxný postoj, pretože prvým slabším úderom si dočiahne na súpera, aby ho neskôr svojou silnejšou rukou trafil. Výnimočne sa to môže používať naopak, ale je to skôr výnimka (Lomachenko v boxe, pozn. red.).

Ak niekto vie plynule prechádzať medzi jedným či druhým postojom, táto variabilita sa stáva preňho výhodou. V laickom žargóne je to niečo, ako by ste boli schopný rovnako dobre písať oboma rukami.

Súper si môže zvyknúť, že sa v tréningoch proti zápasníkom, čo majú ortodoxný postoj na jeden druh súpera, avšak v zápase je zrazu zasypaný zrkadlovo otočenými kombináciami, s čím sa bežne nestretáva. Preto je vo výhode zápasník, ktorý postoje mení alebo preferuje opačné garde, ako napríklad McGregor alebo Slovák Ľudovít Klein.

Tu sa stretávajú bojovníci, ktorí vedia pracovať s oboma postojmi. Israel Adesanya s nimi pracuje lepšie, avšak tu by to veľkú úlohu zohrávať nemalo.

Ďalšou vecou, pri ktorej by som sa rád pristavil je váha. V MMA je nepísaným pravidlom, že pri chudnutí sa bojovníci snažia pomocou krátkodobej straty vody v tele navážiť dohodnutý váhový limit deň pred vážením a neskôr, za pár desiatok hodín, sa zavodnia a priberú stratené kilogramy späť. Dôvod je jasný, váhová prevaha by mala priniesť silovú prevahu nad súperom.

Adesanya by mal v zápase vážiť určite menej než Blachowicz, otázkou ostáva, aký bude medzi nimi rozdiel. Nigérijčan ide do zápasu so stávkou na svoju povestnú rýchlosť a presnosť, Blachowicz však už neraz dokázal, že mu jedným úderom nerobí problém ukončiť zápas. Ide len o to, či mu v tomto prípade jeho súper poskytne potrebný priestor.

Adesanya je skutočne elitou

Počas svojej profesionálnej kariéry v kickboxe, ešte predtým než sa stal šampiónom UFC, sa jeho bilancia zastavila na čísle 75-5. Zápasil v rôznych váhach, teda o jeho premiéru s ťažším protivníkom určite nepôjde. A ako sa mu darilo? Za celú kariéru ho knokautovali len v jednom prípade, v roku 2017 ho jediný raz v kariére ukončil pred limitom Brazílčan Pereira.

Hovoríme o tom istom bojovníkovi, ktorý dnes v najprestížnejšej kickboxerskej organizácii sveta drží dva tituly v rôznych váhových kategóriách. 

Zhodou okolností išlo o veľmi podobnú výmenu úderov, o čo sa snaží občas v zápasoch Blachowicz. Je to ale veľký risk, pretože ide predovšetkým o silu a rýchlosť, teda o to, kto trafí tvárou v tvár toho druhého lepšie. 

Počas všetkých jeho zápasoch je značne viditeľný vzorec tzv. náznakov úderov či kopov, ktorými testuje pozornosť súpera a následne ich vyhodnocuje, aby si všimol možnú chybu či dieru v obrane súpera. Adesanya je v tejto stratégii taký dobrý, že mu stačí len jemne naznačiť pohyb nohou, na ktorý je neskúsenejší súper hneď nútený reagovať obranným postojom.

(Zdroj: Zuffa/UFC)

Na prvom obrázku len jemne pohne zadnou ľavou nohou, čo Marvina Vettoriho okamžite núti prejsť do obrannej pozície. Hneď na to vidíme aj jeho typický prechod do druhého postoja, keď opäť skúša talianského protivníka z druhej strany. 

V podstate ide o to načítať si pohyby a chyby, ktoré môže neskôr využiť. Robí pri mojom náznaku úderom prednou nohou niečo nezvyčajné, alebo mu jeho ruka v obrane padá dostatočne na to, aby som to mohol na druhýkrát využiť? Tento aspekt boja je využívaný pri bojovníkoch, ktorí sú v postoji elitou, pretože celý systém vyžaduje veľké skúsenosti a porozumenie danej veci.

Nenechať sa zamieriť a následne trafiť súpera

Jeho vysoké zápasnícke IQ sa prejavuje aj pri schopnosti nenechať sa natlačiť do rohu, kde by bol potenciálne zraniteľný a ponúkal by tak súperovi možnosť, ako ho zasiahnuť dobrým úderom. Konkrétne v tomto obrázku vidíme jeho rýchly úhyb naľavo (známy ako side step“, pozn. red.).

(Zdroj: Zuffa/UFC)

Oktagon (tvar osemuholníka), v ktorom bojovníci MMA zápasia, ponúka na rozdiel od štvorcového tvaru ringu v boxe lepšie možnosti z hľadiska toho, aby sa dokázali vyhnúť pritlačeniu do rohu. Rovnako platí, že najlepšie je byť v strede klietky. V tomto je v rámci MMA tiež nemenej dobrý Stephen Thompson. Obaja sa v postoji radia medzi elitu celého UFC.

Dôležitým aspektom z arzenálu zbraní Israela Adesanyu je dokonalý prehľad o tom, čo chce protivník urobiť a jeho následná reakcia. V žargóne bojových športov by sme povedali, že má Adesanya "dobré oko", keďže vidí, čo v tomto prípade Brunson plánuje a úhybom do opačnej strany, než v ktorej je vedený úder (slip punches“, pozn. red.), sa vyhne útoku. Svojho času táto divácky atraktívna obrana proti úderom preslávila Andersona Silvu, dlhoročného šampióna a hviezdu UFC. 

(Zdroj: Zuffa/UFC)

Adesanya ju nepoužíva v množstve, v ktorom by to bolo pre neho nebezpečné a zbytočne sa vystavoval úderom súpera, v núdzovom momente má ale dostatočne rýchly reakčný čas a pohyb na to, aby sa vyhol úderom.

(Zdroj: Zuffa/UFC)

Či už vyzdvihneme kombináciu zo zápasu proti Whittakerovi alebo túto konkrétnu proti Brunsonovi, spájajúcim slovom by bola presnosť, s akou triafa súperov. Na obrázku vidíme dokonalý úder prednou rukou nasledovaný zadným hákom, oba dopadajú chirurgicky presne. Ako bodku si chytá hlavu súpera a pripravuje ju na devastačný úder kolenom.

Adesanya nepatrí medzi bojovníkov, ktorí by sa snažili protivníka uhnať a poraziť veľkým počtom tvrdých úderov, jeho hlavnou doménou je správny situačný výber kombinácií a úderov a ich presnosť. Niektoré pasáže jeho zápasov vyzerajú ako počítačom nasnímané animácie.

Atlét, ktorý vie čo robí

V Adesanyových začiatkoch v MMA sa zvykol dávať veľký priestor otázkam, ako sa vyrovná s tlakom a kvalitou wrestlingu svetových súperov. Už od jeho prvého duelu pod organizáciou UFC proti Robovi Wilkinsonovi sa vo februári 2018 ukázalo, že obrana proti strhom, defenzívny wrestling a práca na pletive by nemali byť takým veľkým problémom.

Podceňovaným faktorom pri tom všetkom býva jeho atletickosť, ktorá spolu s výbušnosťou a silným stredom tela nedovoľuje poľahky zobrať Israela na zem. Aj keď sa súperi pokúšali, najdlhšou frekvenciou na zemi boli pre neho krátke momenty zo zápasu s Kelvinom Gastelumom. 

Veľkú úlohu v tomto zohráva jeho defenzívny wrestling, ktorý dokáže spolu so spomínanou stabilitou a atletickosťou držať Adesanyu ďaleko od toho, aby ho súperi ubili či uškrtili na zemi. Nepodarilo sa to Romerovi, Gastelumovi, Brunsonovi alebo Vettorimu. Na pletive nie je pasívny a nedovoľuje protivníkovi spojiť svoje ruky tak, aby bol schopný úspešne dokončiť takedown.

(Zdroj: Zuffa/UFC)

V momente, keď cíti, že je jeho súper otrasený, sa Adesanya nikam neponáhľa. Môžeme to vidieť u iných zápasníkoch, ktorí sa hneď po tom, ako sa im podarí dobre trafiť súpera, "pobláznia" a zo všetkých síl sa na neho vrhnú za účelom ukončenia zápasu.

31-ročný bojovník trénujúci v klube City Kickboxing na Novom Zélande robí ale presný opak. Pomaly a postupne presnými údermi a načasovaním ničí súpera a nakoniec neostane rozhodcovi nič iné, než ukončiť zápas. Na obrázku si Adesanya počká, až sa Brunson postaví, aby ho hneď na to presne trafil na bradu, na čo prichádza rozhodca.

Poliak je šampiónom zaslúžene

Ako je na tom Jan Blachowicz, súčasný kráľ poloťažkej divízie? V prvom rade musíme pripomenúť, že ide o zápasníka, ktorý sa z nelichotivej bilancie víťazstiev a prehier 2-4 v UFC dostal na trón po tom, ako od októbra 2017 prehral z nasledujúcich ôsmich duelov len v jednom prípade. V ceste za titulom porazil známe mená ako napríklad Ronalda "Jacarého" Souzu, bývalého šampióna strednej váhy Lukea Rockholda, Coreyho Andersona, Nikitu Krylova a Brita Manuwu.

Čerešničkou na torte bol jeho asi najlepší zápas v organizácii, keď v septembri minulého roka doslova vymazal Dominicka Reyesa a získal tak opasok poloťažkej váhy.

Štylisticky je Blachowicz zápasník s veľmi dobrým kickboxom, ktorý dopĺňajú jeho zemiarske schopnosti. Poliak drží čierny pás v brazílskom jiu-jitsu a ako ukázal proti Souzovi a Rockholdovi, wrestling ovláda tiež veľmi dobre.

Jednou z možností, ktorá sa pred víkendovým zápasom ponúka je pripraviť si možnosť podobne ako proti Rockholdovi, odchádzajúc z klinču trafiť súpera hákmi. Ak sa totiž jeho súper zabudne a ostane dlhšie v blízkosti rodáka z poľskej strany Tešína, jeho reakcia je okamžitá.

(Zdroj: Zuffa/UFC)

Na obrázku prekvapil Rockholda údermi po tom, čo sa obaja odchádzali z klinču.

Blachowicz zvykne v postoji často kopať calf kicky (kopy pod koleno, pozn. red.), ktorými sa snaží obmedziť pohyb súpera. Ak hovoríme o úderoch, zvykne rozdávať dlhšie kombinácie, ktoré strieda s možným zakončením kopom na telo alebo hlavu. Jeho najlepším úderom je ľavý hák a zadný direkt.

V útočných pozíciách si určite musí proti Adesanyovi dávať pozor na prepadávanie do úderov, ktoré sa mu napríklad proti Santosovi vypomstili. Ide o štýl, kedy sa bojovník vydá naproti súperovi s údermi, avšak vystavuje sa riziku, že si protivník ustúpi vzad a zakontruje ho úderom. 

Na zemi vie Blachowicz reagovať na pohyby a úmysly súpera. Proti Krylovovi predviedol dobrý výkon, keď ho nakoniec ukončil submisiou, netypickým prevedením arm-trianglu v druhom kole. 

(Zdroj: Zuffa/UFC)

Na obrázku vidíme Blachowicza v bočnom sede (kontrola z boku, pozn. red.), z ktorého sa mu súper snaží vytočiť. Na druhom a treťom obrázku už vidíme, ako pekne Poliak reaguje na obranu súpera, keď si chytá škrtenie a berie si súpera na seba. Ako posledné si z boku chytá body-triangle nohami, aby si stabilizoval pozíciu a rukami pracuje na škrtení súpera.

Proti Clarkovi to ukončil ešte o čosi neortodoxnejšie, keď si chytil techniku rear-naked choke postojačky a silou donútil súpera vzdať sa. Nie vždy si chce stabilizovať súpera, ak Jan cíti, že ho zvládne ukončiť, ide si po tom.

Záver

U oboch vidíme ich kvality a možné slabiny. V prípade neporazeného Adesanyu ide o favorita z pohľadu stávkových kancelárií. Bude určite zaujímavé sledovať, ako sa obaja popasujú so silnými stránkami toho druhého. Obaja, vedomí si silných stránok toho druhého, podľa mňa zvolia opatrné prvé a začiatok toho druhého kola. Z pohľadu Poliaka môže ísť o taktiku dostať súpera na pletivo alebo na zem, kde by mu mohol brať fyzické sily a znepríjemňovať mu úvodné minúty.

Aj keď Adesanya patrí medzi zápasníkov, ktorí čakajú na chyby súpera, nemyslím si, že bude len pasívny príjemca, ktorý by čakal na pohyb Blachowicza. Práca so vzdialenosťou, rýchlosťou a presnosťou by mala byť v jeho réžii. Musí si dávať obzvlášť pozor na údery Blachowicza, ale podobne to zažil už s Romerom či Costom.

Ak by som si mal tipnúť, povedal by som, že zápas na body neskončí a pravdepodobne si Adesanya príde po druhý pás šampióna výhrou knokautom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 259: Adesanya vs. Blachowicz (analýza)