Vychádzajúca hviezda chcela skončiť. Čečenský líder a prezident UFC presviedčajú o opaku

Khamzat Chimaev.
Khamzat Chimaev. (Zdroj: UFC, Zuffa, Autor: UFC, Zuffa)
Adrián Mečiar|3. mar 2021 o 17:30

Khamzat Chimaev sa stále nezotavil z ťažkého priebehu ochorenia po nákaze koronavírusom.

LAS VEGAS. Khamzat Chimaev patril v UFC medzi kométy roka 2020. Prvé dva zápasy v rámci organizácie absolvoval v priebehu desiatich dní, v oboch prípadoch zvíťazil pred limitom. Dva mesiace na to zažiaril ešte jasnejšie, Američana Meerschaerta knokautoval už po neuveriteľných 17 sekundách.

Potom mal prísť obrovský skok v kvalite súperov. Prezident UFC Dana White videl v Chimaevovi potenciál, a tak sa postaral o to, aby mu dohodli vysokoprofilový duel s protivníkom, ktorý patrí medzi špičku divízie.

Risk bol ochotný podstúpiť Leon Edwards. Ten sa radí medzi najväčších smoliarov posledných rokov. Aktuálne ťahá už 8-zápasovú víťaznú šnúru, no v klietke nestál viac než 500 dní. Hoci je v rebríčku weltrovej váhy na tretej priečke, viacerí súperi s ním odmietajú zápasiť. Plány mu navyše hneď pri viacerých príležitostiach prekazila pandémia. 

Zásah koronavírusu a strach o život

Edwards kývol na ponuku bojovať s Chimaevom 19. decembra. Zápas by mu síce z hľadiska postavenia v rebríčku veľa nepriniesol, no v podstate by tým spravil službu promotérom, ktorí si veľmi želali vidieť Chimaeva v takto náročnom dueli. Splnenie priania mohlo Edwardsovi pomôcť smerom do budúcnosti. Čo čert nechcel, britský zápasník sa nakazil koronavírusom a zápas museli odložiť.

Nevyšiel ani druhý pokus, presne o mesiac neskôr. V januári mal pozitívny test Chimaev. Prišla tretia ponuka, tentoraz s dátumom 13. marec. Žiaľ, ukázalo sa, že Chimaev má naďalej ďaleko od stavu, v ktorom by bol schopný nastúpiť do klietky. 

Stále u neho pretrvávajú následky ochorenia Covid-19, kvôli ktorým sa nedokáže vrátiť do tréningového procesu. Skúsil to, no vôbec nepochodil dobre.

Chimaevovi privolali na tréning záchranku, a tá ho previezla do nemocnice, kde strávil nejaký čas. Z nemocničného lôžka zavolal manažérovi Majdimu Shammasovi s obavami o svoj život. „Volali sme spolu, keď ho vzali do nemocnice a bál sa, že umrie. Bol na tom naozaj zle,“ povedal Shammas pre Frontkick.online

Lekári za súčasného stavu vylúčili tréning, nie to ešte ostrú prípravu na zápas. Plánovaný zápas s Edwardsom zrušili aj do tretice.

„Vyzerá to tak, že skončím.“


Khamzat Chimaev

To nie je tá najhoršia správa. Podobné veci sa občas stávajú, niektoré zápasy sú akoby zakliate. Edwardsovi napokon našli nového súpera, no v tejto situácii je prvoradé zdravie Khamzata Chimaeva.

Organizácia mu pripravila lepšie podmienky na regeneráciu v Spojených štátoch amerických, v centrále UFC v Las Vegas. Najnovší Chimaevov odkaz prostredníctvom sociálnych sietí však ukazuje, že výsledky sa zatiaľ nedostavujú.

Chimaev dokonca naznačil, že ukončí kariéru. „Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali na mojej ceste. Vyzerá to tak, že skončím. Viem, nezískal som opasok, ale to nie je to najdôležitejšie víťazstvo, aké môžete v živote dosiahnuť. 

Možno vás to prekvapí, no moje srdce a telo mi všetko prezradia. Veľké poďakovanie patrí môjmu tímu a tiež UFC,“ napísal Chimaev v odkaze, ktorý zanechal na Instagrame.

Odkaz v návale emócií?

Na chvíľu sa zdalo, že UFC prichádza o svoju vychádzajúcu hviezdu. Obrovská smola, no zároveň príbeh taký starý ako šport samotný. Kariéru talentovaného športovca ukončia zdravotné problémy.

Vzápätí prišla reakcia zo strany prezidenta organizácie a ten korigoval Chimaevov príspevok. Označil ho za výsledok emočne ťažkej chvíle. 26-ročný bojovník vraj nepočúvol nariadenia lekárov.

„Keď sem prišiel, doktori mu nasadili prednizón. Mal by to užívať a oddychovať, relaxovať, dovoliť telu, aby sa dalo dokopy. Namiesto toho dnes skúsil trénovať a cítil sa úplne pod psa. Celé to na neho doľahlo, a tak to napísal na sociálne siete,“ uviedol White pre MMA Junkie.

Chimaev sa nachádza v zložitej situácii a tieto slová skutočne mohli prísť v návale emócii. V súčasnosti by mal šetriť sily, ale len ťažko sa dokáže zmieriť s tým, že nemôže trénovať štýlom, na aký je zvyknutý.

Podľa Whitea však rozhodne nekončí. „Vôbec by nemal trénovať, ale poznáte ho, je to maniak. Najradšej by zápasil každý víkend a teraz nemôže ani trénovať, podľahol emóciám a napísal ten odkaz. Určite nekončí. Je frustrovaný, no musí oddychovať.“

Telefonát s čečenským vodcom Kadyrovom

Samotný Chimaev zatiaľ na svoje vyjadrenie nenadviazal. Napriek tomu za neho rozprávajú druhí. Okrem Whitea tiež čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorý tvrdí, že osobne telefonoval s Chimaevom.

Kontroverzný čečenský vodca, na ktorého nedávno Spojené štáty uvalili sankcie týkajúce sa aj známej organizácie ACA, sa už niekoľko rokov angažuje v prostredí bojových športov. Založil klub Akhmat MMA a organizáciu World Fighting Championship Akhmat, ktorá sa neskôr po spojení s bývalou ligou ACB zmenila na Absolute Championship Akhmat (ACA, pozn. red.). 

Kadyrov, podobne ako Dana White, vyvrátil správy, že Chimaev končí kariéru. „Khamzat mi povedal, že sa zotavuje iba veľmi pomaly, a preto nechcel dať fanúšikom falošnú nádej, bol k nim úprimný. Počas nášho rozhovoru si však uvedomil, aká dôležitá je jeho kariéra pre každého Čečenca a sľúbil, že spraví všetko pre čo najskoršie uzdravenie. 

V blízkej dobe priletí do Čečenska, kde dokončí rehabilitáciu a začne sa znova pripravovať na ďalší zápas. Khamzat neodchádza, bude bojovať až do konca,“ uvádza sa v stanovisku, ktorého preklad zverejnila stránka MMA Fighting.

Chimaev síce trénuje vo švédskom Štokholme, no hrdo sa hlási k čečenskému pôvodu a neraz sa objavil na akcii Akhmat MMA, aj po boku Kadyrova. 

Investigatívny novinár Karim Zidan tvrdí, že Chimaev zohráva dôležitú úlohu pri budovaní Kadyrovovej osobnosti v očiach verejnosti. „Snaha odhovoriť Chimaeva od ukončenia kariéry zdôrazňuje jeho hodnotu pre čečenského vodcu. Chimaev patrí medzi najväčšie talenty v UFC a môže sa stať najúspešnejším čečenským športovcom súčasnej generácie. Kadyrov ho chce využiť v rámci svojej sociálno-politickej agendy,“ píše Zidan v článku publikovanom na webe bloodyelbow.com.

Verzia o emočnom skrate pod ťarchou situácie a pomalej rekonvalescencie objetívne dáva zmysel. Na druhú stranu, nech už bola motivácia Kadyrova, alebo aj Whitea, akákoľvek, jedna skutočnosť je celkom zjavná. Khamzat Chimaev nemá svoju budúcnosť tak úplne vo vlastných rukách.

Jeho úspech je dôležitý pre viacerých vplyvných hráčov. Za súčasných podmienok je však najpodstatnejšie zotavenie z následkov ochorenia. Až potom sa ukáže, ako je na tom v porovnaní so svetovou špičkou.





Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Vychádzajúca hviezda chcela skončiť. Čečenský líder a prezident UFC presviedčajú o opaku