Devastačné, vraví novinár. Kanaďanka vyše roka nehrala a znova je zranená

Bianca Andreescuová a Ashleigh Bartyová.
Bianca Andreescuová a Ashleigh Bartyová. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. apr 2021 o 00:00

Andreescuová nedohrala finále turnaja WTA v Miami.

MIAMI. Počas celého turnaja predvádzala bojovné výkony. Zvládla až štyri trojsetové zápasy. Vo finále sa však nešťastne zranila.

Ošetrili ju, ale po chvíľke sa otočila súperke chrbtom, čupla si a začala plakať. S bolesťami prešla k sieti podať si ruky. Boj o titul musela vzdať.

Hneď po predčasnom závere zápasu odišla z kurtu a vrátila sa až tesne pred slávnostným ceremoniálom.

Turnaj v Miami akoby symbolicky odrážal kariéru Biancy Andreescuovej.

Na jednej strane je to skvelá hráčka. Má iba dvadsať, no už ako devätnásťročná vyhrala US Open. Možno raz bude svetová jednotka. No na strane druhej ju až príliš často zastavujú zranenia.

Kanaďanka vzdala finále turnaja WTA v Miami proti svetovej jednotke Ashleigh Bartyovej z Austrálie za stavu 3:6, 0:4 zo svojho pohľadu. 

Zranila si členok po tom, čo sa v tretej hre druhého setu snažila dobehnúť náročnú výmenu.

Svoju rolu mohla vo finále zohrať aj únava. Do súboja s Bartyovou hrala Andreescuová v Miami iba jediný dvojsetový zápas.

Bolo to ešte v jej prvom súboji na turnaji proti Češke Tereze Martincovej. No aj tento duel trval iba o niečo menej ako dve hodiny.

Všetky ostatné zápasy výrazne presiahli dve hodiny.

Nehrala vyše roka

"Občas sa cítim ako chobotnica. Behám zo strany na stranu, cítim sa, ako keby som mala osem nôh. Je to šialené. Občas ani neviem, ako trafiť niektoré údery.

Ale mám v sebe toho bojovného ducha a nikdy to nevzdávam," vravela kanadská tenistka po tom, čo vo veľkom boji v semifinále vyradila Grékyňu Mariu Sakkariovú. Zápas trval dve a trištvrte hodiny.

Zdravotné problémy ju trápia prakticky celú kariéru.

V roku 2019 ovládla prestížne turnaje v Indian Wells a Toronte, ako aj grandslamové US Open. Žiadne iné podujatia na hlavnom okruhu nikdy nevyhrala. No všetky tri patria medzi najprestížnejšie.

V danej sezóne však odohrala iba jedenásť turnajov. Pričom na troch nedohrala a pre zranenie odstúpila. V roku 2020 sa na kurtoch neobjavila.

Od októbra 2019 do januára 2021 vôbec nehrala. 

Aj preto, ako málo turnajov hrá, platila až dodnes kuriózna štatistika. Hoci je hráčka najlepšej desiatky, ešte nikdy predtým nehrala proti úradujúcej svetovej jednotke. 

V rebríčku sa neprepadla, aj keď nehrala, lebo počas koronakrízy hráčky neprichádzali o body.

V roku 2021 bolo Miami jej tretím turnajom. A prvým, kde dosiahla výraznejší výsledok.

Celý týždeň sa prezentovala bojovnými výkonmi a prešla až do finále. Prvého od senzačného triumfu na US Open 2019. 

"Ash, si skvelá hráčka, nechcela som rozhodne takto skončiť zápas. Bol to jeden z mojich prvých turnajov po dlhom čase. Ďakujem môjmu tímu a rodine. Boli so mnou v ťažkých chvíľach," hovorila po zápase na kurte Andreescuová.

Andreescuová: Nikdy som to nevzdala

"Toto je pre Bibi (Biancu, pozn. red.) naozaj devastačné po tom, čo viac ako rok nehrala pre zranenie," hodnotil na sociálnej sieti Twitter známy tenisový novinár José Morgado.

"Naozaj je to zlý pohľad vidieť opäť Biancu Andreescuovú zranenú. Odstupuje po tom, čo si natiahla členok vo finále," pridal sa na twitteri aj Ben Rothenberg z New York Times.

"Bolo to pre mňa naozaj ťažké. Ale nikdy som to nevzdala a verím v seba. A to chcem odkázať všetkým: Nikdy to nevzdávajte," dodala po stretnutí kanadská tenistka.

Bartyová získala desiatu singlovú trofej na okruhu. S Andreescuovou sa doposiaľ nikdy nestretli.

"Verím, že to bolo prvé z našich mnohých stretnutí. Dúfam, že budeš čoskoro v poriadku," vravela po stretnutí Bartyová.

Austrálčanka šla na turnaj v pozícii obhajkyne titulu. Netradične ho však získala ešte pred dvoma rokmi. Vlani sa podujatie v Miami pre začínajúcu pandémiu neuskutočnilo. Je to prvý titul v jej kariére, ktorý obhájila.

Bartyovú skoro vyradila Kučová

Svetová jednotka pritom bola na pokraji vypadnutia už vo svojom prvom zápase. Odvracala mečbal v druhom kole proti Slovenke Kristíne Kučovej (nasadené hráčky automaticky postupujú do 2. kola, pozn. red.).

"Mám z Miami skvelé spomienky. Som veľmi hrdá na to, že som to ani raz nevzdala," hodnotila po zápase Bartyová.

V tejto sezóne zatiaľ dva najvýznamnejšie tituly získali hráčky, ktoré odvracali mečbal. Aj šampiónka grandslamového Australian Open Naomi Osaková bola na ceste za titulom kúsok od vypadnutia.

Práve s Osakovou bude Bartyová v najbližších mesiacoch súperiť o post svetovej jednotky. Za istých okolností sa mohli vystriedať na tomto poste už po Miami, no Japonka vypadla vo štvrťfinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Devastačné, vraví novinár. Kanaďanka vyše roka nehrala a znova je zranená