Kučová bola blízko senzácie, proti svetovej jednotke mala mečbal

Kristína Kučová.
Kristína Kučová. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|25. mar 2021 o 22:40

Slovenská tenistka nakoniec zápas prehrala.

WTA v Miami 2021 - 2. kolo

Kristína Kučová (SR) - Ashleigh Bartyová (Aus.-1.) 3:6, 6:4, 5:7

AKTUALIZOVANÉ o 23:31

MIAMI. Slovenská tenistka Kristína Kučová sa v druhom kole turnaja WTA v Miami takmer postarala o senzáciu. Proti svetovej jednotke Ashleigh Bartyovej z Austrálie viedla už 5:2 v treťom sete. 

Dokonca mala za stavu 5:3 mečbal. Z výhry sa však nakoniec tešila po veľkom obrate jej súperka.

Rozdiel 148 miest v rebríčku

Medzi tenistka nie je veľa súperiek, ktorých hra by bola vzájomne odlišnejšia. Na jednej strane Ashleigh Bartyová známa svojou elegantnou hrou, na strane druhej Kristína Kučová, ktorá hrá netradične len obojručné údery.

Pred zápasom bola veľkou favoritkou práve svetová jednotka. Kristína Kučová je v rebríčku na 149. mieste, na turnaj sa musela prebojovať z kvalifikácie. Na najvyššom okruhu WTA hrá v posledných rokoch iba minimum zápasov. 

Ani stávkové kancelárie jej nedávali takmer žiadnu šancu. Žiadnu svetovú jednotku ešte predtým nikdy nezdolala. Proti Bartyovej dokonca nikdy nehrala. Napriek tomu bola blízko veľkého prekvapenia. 

No nakoniec sa zdalo, že práve odvrátený mečbal akoby zmenil náladu na kurte. Kučová sa možno zľahka veľkej príležitosti, naopak Bartyová vedela, že toto je jej šanca na obrat.

Päťdesiat hodín cesty a jeden zápas?

"To by bola naozaj zbytočne dlhá cesta na jediný zápas pre obhajkyňu titulu," písal na twitter dopisovateľ New York Times Christopher Clarey.

Narážal na to, že Bartyová hovorila po prílete do Miami novinárom, že z Austrálie až do dejiska turnaja strávila na ceste takmer päťdesiat hodín.

Ako nasadená hráčka mala v prvom kole voľno, to znamená, že ak by prehrala, skutočne by prišla takú dlhú cestu len pre jeden zápas.

Pre Austrálčanku zároveň ide o prvý turnaj mimo Austrálie od februára 2020. Po vypuknutí pandémie COVID-19 sa už na kurtoch v roku 2020 neobjavila. Prišla až na domáce grandslamové Australian Open.

Mohla prísť o veľa bodov

"Veľké víťazstvo popri tom, ako sa tento týždeň opäť začínajú odpočítavať body," napísal na twitter známy športový novinár José Morgado. 

Pre pandémiu koronavírusu tenistky neprichádzali o body v rebríčku, mohli iba získať. Po Miami však hráčom z rebríčka opäť začnú odbúdať body, ak dopadnú na turnaji horšie ako rok predtým (v prípade turnajov, ktoré sa vlani nehrali, ide dokonca o dva roky). 

V Miami je Bartyová obhajkyňou titulu. Netradične ho však vyhrala ešte pred dvoma rokmi. Vlani sa pre začínajúcu pandémiu koronavírusu podujatie nekonalo. Bolo to Indian Wells iba druhým veľkým turnajom, ktorý museli organizátori zrušiť.

Pokiaľ by teda skutočne vypadla už v prvom kole, prišla by o množstvo bodov z hodnotenia. Za istých okolností by navyše v prípade vypadnutia mohla dokonca prísť o post svetovej jednotky.

Miami patrí do série WTA 1000. Po grandslamoch teda ide o najlukratívnejšie turnaje. Za výhru dostáva víťazka až 1000 bodov.

V treťom kole sa Bartyová stretne s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Doposiaľ sa stretli trikrát a dva zápasy vyhrala Austrálčanka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kučová bola blízko senzácie, proti svetovej jednotke mala mečbal