Tsonga sa revanšoval kamarátovi Gasquetovi za Wimbledon

SITA|20. jan 2008 o 11:25

MELBOURNE 20. januára (SITA) - Nenasadený francúzsky tenista Jo-Wilfried Tsonga aj v osemfinále dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (celková dotácia 20,6 ...

MELBOURNE 20. januára (SITA) - Nenasadený francúzsky tenista Jo-Wilfried Tsonga aj v osemfinále dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (celková dotácia 20,6 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion) dokázal nadviazať na prekvapenie, ktoré vyrobil v 1. kole, keď prešiel cez deviatku žrebu Brita Andyho Murraya. Dvadsaťdvaročný rodák z Le Mans zdolal v nedeľňajšom dueli 4. kola favorizovaného krajana Richarda Gasqueta za 199 minút 6:2, 6:7 (5), 7:6 (6), 6:3 a vylepšil si tým osobný rekord zo súčastí "veľkej štvorky". Vlani bolo pre niekdajšiu dvojku juniorského renkingu ITF konečnou osemfinále Wimbledonu, keď podľahol práve svojmu dlhoročnému kamarátovi a bývalému mládežníckemu svetovému lídrovi Gasquetovi 4:6, 3:6, 4:6. Pred dvanástimi mesiacmi pri svojom seniorskom debute na Grandslame Ázie a Pacifiku Tsonga hneď v 1. kole nestačil na Američana Andyho Roddicka.

Držiteľ titulu zo súťaže chlapcov na US Open 2003 Tsonga (spomenutý Gasquet opanoval newyorskú "juniorku" už sezónu predtým), ktorý má polovičný konžský pôvod a figuruje na 38. mieste v počítačovom poradí ATP Entry, po nedeľňajšom úspechu v Melbourne Parku vyhlásil: "Proti Richardovi hrávam celý život, takže to považujem v podstate za bežné." Menej všedný je však úspech tohto semifinalistu súťaže chlapcov na AO 2002 (vtedy tam bol medzi najlepšími štyrmi aj Gasquet) proti večnému rivalovi. Na úrovni ITF totiž mal bilanciu 0:3 a medzi dospelými to zatiaľ bolo 1:2. "Keď hráte takýto typ zápasu, nesmiete si to pripúšťať. Poviete si: v poriadku, je to kamarát, ale na dvorci súper." Tsonga sa vo štvrťfinále stretne so štrnástym nasadeným Rusom Michailom Južným, ktorý v ďalšom derby prekonal štvorku žrebu Nikolaja Davydenka.

Semifinalista Wimbledonu 2007 Gasquet, ôsmy v renkingu i "pavúku", skonštatoval: "Ak si môžem vybrať, radšej prehrávam s krajanmi. Proti kamarátovi, keď to už má prísť, je to ešte znesiteľnejšie. Azda mi to vyjde nabudúce." Dvadsaťjedenročný rodák z Béziers skončil na južnej pologuli vo 4. kole aj pred dvanástimi mesiacmi. Vtedy ho vyradil Španiel Tommy Robredo.

Tsonga v nedeľu nastrieľal 18 es proti piatim, predviedol až 75 víťazných úderov v porovnaní so 49 a vyprodukoval iba o 3 nevynútene chyby viac (43:40).


Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):

Jo-Wilfried Tsonga (Fr.) - Richard Gasquet (8-Fr.) 6:2, 6:7 (5), 7:6 (6), 6:3


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tsonga sa revanšoval kamarátovi Gasquetovi za Wimbledon