Historický úspech pre Slovensko. Gajdošová získala striebro v šprint triatlone

Romana Gajdošová.
Romana Gajdošová. (Autor: realizsportteam.sk)
Miloslav Šebela, TASR|5. aug 2023 o 08:24 (aktualizované 5. aug 2023 o 08:36)

Stala sa prvou slovenskou triatlonistkou s takýmto úspechom.

YEONGDO. Slovenská reprezentantka Romana Gajdošová obsadila na podujatí Svetového pohára v kórejskom Yeongdo druhé miesto v sobotňajšom šprint triatlone.

Gajdošová dosiahla historický úspech, keď sa stala prvým triatlonistom zo Slovenska s pódiovým umiestnením na pretekoch SP.

Z triumfu sa radovala Nemka Annika Kochová, ktorá dobehla do cieľa so 16-sekundovým náskokom pred Gajdošovou.

Tretia Erica Hawleyová z Bermúd zaostala za Slovenkou o jedinú sekundu. Gajdošová si pódiové miesto vybojovala až úplne v závere, keď predbehla dve súperky.

Nevzdala sa

„Je to šialené. Neverila som tomu, že som druhá ani na cieľovej rovinke. Asi 200 metrov pred tým som si hovorila, že aj štvrté miesto je pekné. A potom som si povedala, ani náhodou: Musím ešte zabojovať a vyšlo to až na druhú priečku. Takýto výsledok som pred pretekmi nečakala ani náhodou," reagovala Gajdošová v rozhovore pre organizátorov.

Preteky poznačilo veľmi horúce počasie. Dvadsaťdeväťročná Slovenka však náročné podmienky zvládla výborne.

"Prišli sme sem už v pondelok a mali sme niekoľko dní na aklimatizáciu. Vedela som, že toto teplo bude robiť problémy každému. Na bicykli som sa snažila ušetriť trochu síl. Inokedy už na bicykli naplno. Teraz som vedela, že ak sa prehrejem, už nemám šancu na dobrý výsledok," opisovala.

Na štarte pretekov boli aj ďalšie dve slovenské triatlonistky a všetky tri sa pohybovali veľmi vysoko.

Zuzana Michaličková obsadila šiestu priečku (+24 s), Ivana Kuriačková skončila dvanásta (+1:05 min).

V závere behu boli všetky tri Slovenky v top10. Nakoniec Kuriačková mierne klesla, no aj 12. priečka zo Svetového pohára je výborný výsledok.

"Keď som to videla, ma to prekvapilo ale aj potešilo. Pre slovenský trialton je to skvelé. Dúfam, že nám to pomôže v ďalších sezónach a že triatlon na Slovensku bude rásť," hovorí Gajdošová.

Všetky Slovenky prekonali svoje maximum

Doterajším slovenským maximom na pretekoch Svetového pohára bola 9. priečka Gajdošovej z roku 2017. Zaujímavosťou je, že maximá na pretekoch Svetového pohára si v Kórei vytvorili všetky tri slovenské reprezentantky. Michaličkovej maximom bolo doteraz 13. miesto a Kuriačkovej 16.

Druhá priečka najviac pomôže Gajdošovej v olympijskom renkingu, v ktorom jej patrí 128. priečka. Teraz sa však posunie bližšie do prvej stovky.

"Tento výsledok som veĺmi potrebovala. Vlani som nezískal kvôli zraneniu žiadne body do olympijského renkingu, ale verím, že stále mám šancu kvalifikovať sa na olympiádu," doplnila Gajdošová.

V ére samostatnosti sa na olympijských hrách prestavili iba dvaja muži. V Pekingu 2008 Pavol Šimko, v Londýne 2012 a v Rio de Janeiro 2016 Richad Varga.

Kvalifikáciu do Paríža má veľmi dobre rozbehnutú Ivana Kuriačková, ktorej aktuálne patrí slot - Nová krajina vďaka dobrému postaveniu vo svetovom rebríčku.

O toto miesto však ešte môže byť ostrý boj aj medzi Slovenkami. Okrem Gajdošovej sa veľmi dobre ukazuje aj Michaličková, ktorá aj na nedávnych európskych hrách vybojovala výborné 12. miesto.

SP v šprint triatlone - ženy

1.

Annika Kochová

Nemecko

56:50 min.

2.

Romana GAJDOŠOVÁ

Slovensko

+16 s.

3.

Erica Hawleyová

Bermudy

+17 s.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Historický úspech pre Slovensko. Gajdošová získala striebro v šprint triatlone