Tréner Žiliny: Môžeme vytvoriť silné mužstvo

Tréner Žiliny Adrián Guľa.
Tréner Žiliny Adrián Guľa. (Autor: TASR)
Ján Mikula|26. júl 2013 o 18:59

Žilina a Trenčín idú ďalej vďaka dvom zásahom Fanenda Adiho a Jakuba Paura.

BRATISLAVA. Pod postupmi futbalistov Trenčína a Žiliny v Európskej lige je rukopis jedného trénera - Adriána Guľu. Pred zápasom Žiliny poslal bývalým zverencom z Trenčína esemesky s radami a s tým, aby sa im darilo a postúpili. Stále majú k sebe blízko.

Každý z postupujúcich išiel inou cestou. Trenčín si taktickou hrou pripravil základ už v Štokholme (0:0), kým Žilina mala na mále. Po prehre 1:3 v Ľubľane musela doma precízne brániť a dať dva góly. Dokázala oboje.

Bodku dáva Adi

Guľa, nesporne jeden z najlepších a neustále sa vzdelávajúcich slovenských koučov, priviedol Trenčín k pohárovej priečke v lige a jeho spôsobom hry si tím vytvoril postupovú šancu, ktorú doma zásluhou Fanenda

Ďalší program

3. predkolo Európskej ligy

  • HNK Rijeka - MŠK Žilina
  • Astra Giurgiu - AS Trenčín
  • Prvé zápasy sú 1. augusta, odvety 8. augusta.

Adiho aj premenil. Trenčín hrá účelne, spôsob jeho hry je dokonale prepracovaný. Nigérijčan je po odchode Depetrisa dokonalou náhradou na hrote.

Škoda, že to Adi nemôže ďalej ukazovať, pretože za vylúčenie v Trnave dostal trest na štyri zápasy. Má obdivuhodnú bilanciu. Dva zápasy v lige, dva v pohári – a šesť gólov.

„Víťazstvo je dielom tímu, ja som iba realizátorom toho, čo pripraví. Doteraz nám to skvele vychádza,“ povedal pre stránku klubu Adi.

Ódy na výkon spieval aj tréner Ľuboš Nosický. „Naša kvalita je v ofenzíve, potom je to dôraz a zdravá agresivita v súbojoch, ochota ísť za gólom v súperovej šestnástke.“

Víťazstvo mohlo byť aj výraznejšie, ale Peter Mazan v 53. min nepremenil penaltu. „Kopol som to veľmi zle, hoci som si veril. Nemali sme určeného strelca, sám som sa podujal,“ smútil po stretnutí pre trenčiansky web.

Základ bol v obrane

Žilina hrá inak ako v minulej sezóne, keď sa nedostala na postupové priečky v lige a do Európy vkročila ako porazený finalista pohára.

Hráči priznali, že príchodom Guľu dostali motiváciu. V Ľubľane sľubnú partiu takmer zorali, keď v nadstavení inkasovali (1:3). Jediný strelený gól pri rovnosti skóre rozhodol o postupe. Žilina mala popri dvoch Paurových góloch šance na ďalšie dva.

Musela však urputne brániť, jeden inkasovaný gól by znamenal, že by na postup potrebovala dať až štyri góly.

Guľa chválil za tímový výkon. „Vyhľadávali priestor za obranou a mali ďalšie šance. Odviedli tímový výkon. Je to výborný impulz. Chcel som, aby pracovali na sto percent, hrali na hranici rizika a dali do toho srdiečko. Splnili to. Ak budeme takto ďalej hrať, môžeme vytvoriť silné mužstvo,“ povedal pre TASR Guľa.

Pozor na Chorvátov

Trenčania dostali na prvý pohľad silnejšieho súpera. Astria Giurgiu postúpila po remíze 1:1 víťazstvom 2:1 v Nikózii s Omoniou. Klub zmenil v septembri 2012 názov z Astra Ploješť a majitelia ho presťahovali do Giurgiu.

Pozor si musí dať aj Žilina na HNK Rijeka. Chorvátsky tím sa dostal po skóre 8:0 cez waleský Prestaton Town a nula na konte inkasovaných gólov je varujúca. Chorváti sú známi tvrdou obranou.

Hanba a neskúsenosť

Zo štyroch slovenských tímov v pohároch bol najtrápnejší Slovan. Debaklu v Razgrade sa vyhol vďaka obrovskému šťastiu a skvelým zásahom Putnockého. Ten ale lacným gólom doma položil základ postupu Bulharov.

Senica po sľubnej remíze 2:2 v Podgorici prehrala 0:1. Doplatila na neskúsenosť. Podgorica jej dala dva góly v Čiernej Hore zo štandardiek a v Senici to raz zopakovala. Seničania vedeli, že je to silná zbraň tohto tímu, ktorý dal predtým dva góly zo štandardiek aj Videotónu Székesfehervár, ale nepoučili sa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Tréner Žiliny: Môžeme vytvoriť silné mužstvo