Kmotrík neprišiel, šéf polície mu dá druhú šancu. Je preňho kľúčový

Ivan Kmotrík.
Ivan Kmotrík. (Autor: TASR - Edmund Örzsik)
Michal Šášky|26. okt 2021 o 19:10

Ak by v Trnave nepochybili, polícia by zakročila skôr.

BRATISLAVA. Vyčíňanie chuligánov v tradičnom derby Spartak Trnava – Slovan Bratislava je stále ústrednou témou v slovenskom futbale.

V utorok, týždeň a pol po derby, zasadal parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Cieľom bolo nájsť opatrenia, aby sa podobným incidentom v budúcnosti zamedzilo.

Na výbor prišli aj prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, šéf riadiaceho orgánu Fortuna ligy Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák, zástupcovia policajného zboru i Spartaka Trnava.

„Na viaceré zmeny potrebujeme politickú podporu. Dnes nám bolo sľúbené, že ich prijatie bude rýchlejšie. Verím, že sa s ľuďmi, ktorých nechceme na štadióne a o ktorých sa rozprávame už dlhšie obdobie, definitívne vysporiadame, a to aj po legislatívnej stránke,“ povedal po utorňajšom výbore Kozák.

„Ide o komplex problémov, ktoré treba vyriešiť. A som rád, že sa na to konečne našla aj politická vôľa. Škoda, že sa muselo najprv niečo stať, aby nás konečne niekto počúval,“ povzdychol si.

Bezpečnostný manažér nezdvíhal telefón

Za incident pyká najmä domáci klub. Okrem kontumačnej prehry a očakávaným postihom zo strany Disciplinárnej komisie SFZ musí prvýkrát v histórii preplatiť aj zásah polície. Trval na tom dočasný prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Odhaduje, že to bude približne 42-tisíc eur.

Spartak ako organizátor stretnutia totiž závažne pochybil hneď po prepuknutí problému.

„Usporiadateľ zodpovedá za bezpečnosť na štadióne a polícia mimo neho. Až keď dôjde k hrubému narušeniu verejného poriadku, vtedy je policajný zbor, pri prípadnom požiadaní organizátora, povinný konať.

Bezpečnostný manažér však na svojom mieste chýbal. Náš veliteľ, šéf bezpečnostného opatrenia, nedostal požiadavku, aby spustil policajnú akciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kmotrík neprišiel, šéf polície mu dá druhú šancu. Je preňho kľúčový