Aká bude Tour? Sagan je jediná istota, o žltý dres zabojujú dva tímy

Peter Sagan obhajuje zelený dres.
Peter Sagan obhajuje zelený dres. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|28. aug 2020 o 15:52

Päť predpovedí pred Tour de France.

1. Bude to divoká jazda

To, že sa na Tour v každej etape pokúšajú zvíťaziť cyklisti v úniku, je pochopiteľné aj bežné. Lenže pelotón im nedáva veľa priestoru. Tento rok však bude atakov a únikov viac. Pretekárom ide o veľa.

"Každé preteky po reštarte sezóny vyzerajú, akoby to bola etapa na Tour de France. Každý sa tlačí dopredu a chce mať výsledok," tvrdil aj český cyklista Zdeněk Štybar. Na najslávnejších pretekoch to bude ešte výraznejšie.

Takmer štvrtina cyklistov, ktorí na Tour štartujú, nemá na budúci rok podpísaný kontrakt. Je to pre nich príležitosť ukázať sa a zabezpečiť si budúcnosť.

Okrem toho, aj cyklisti, ktorí zmluvy už majú, musia prezentovať svojich sponzorov a zabezpečiť im publicitu.

V prospech únikov a ofenzívnej taktiky hovorí aj terén viacerých etáp, kde silné tímy nebudú v takej veľkej prevahe. Viacero etáp pripomína skôr klasiky. Úzke cesty, mierne i dlhšie stúpania, technické zjazdy.

Je to priestor, ktorý môžu aktívni pretekári veľmi dobre využiť. Nie je náhoda, že na Tour štartuje tak málo čistokrvných šprintérov. Budú mať málo príležitostí.

2. Duel o žltý dres a nový víťaz

Kto chce v modernej cyklistike uspieť na trojtýždňových pretekoch, musí mať silný celý tím.

Toto pravidlo potvrdzujú nielen víťazstvá Ineosu (bývalý Sky), ale aj mnohé ďalšie. Vueltu 2015 vyhral Fabio Aru len vďaka veľkej sile Astany. V predposlednej etape prevalcovali Toma Dumoulina, ktorý dovtedy viedol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Aká bude Tour? Sagan je jediná istota, o žltý dres zabojujú dva tímy