Šprintérske tímy hrajú poker. Nik nám nechcel pomáhať, spomína Velits

Ukážka tímovej práce - jazdci zo Sky pracujú v prospech svojho lídra Chrisa Frooma, vľavo berie tašku s jedlom Christian Knees.
Ukážka tímovej práce - jazdci zo Sky pracujú v prospech svojho lídra Chrisa Frooma, vľavo berie tašku s jedlom Christian Knees. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. júl 2017 o 17:00

Chalani, ideme na to, veľa šťastia! Tak kedysi vyzerala porada pred etapou. Dnes cyklistické tímy plánujú premyslenú taktiku, aby na Tour uspeli.

BRATISLAVA. Cyklistika je individuálny šport, ale na úspech jednotlivca pracuje neraz celý tím. Za úspechom sa skrýva aj premyslená taktika.

Za víťazstvom jedného jazdca je práca ďalších jeho kolegov a v ideálnom prípade dokonca aj pomoc súperov.

Cyklisti majú každé ráno taktické porady. Väčšinou sa odohrávajú v autobuse počas presunu na štart etapy. Každý pretekár má k dispozícii detailný rozpis etapy s profilom. V autobusoch už bývajú aj projektory a športoví riaditelia upozorňujú pretekárov na nebezpečné miesta.

Najskôr to bolo: Veľa šťastia

„Pamätám si, aké to bolo ešte pri mojej prvej Tour de France s tímom Milram. Taktiky boli v štýle: Áno, vieme, aká ide etapa. Chalani, ideme na to a veľa šťastia! Bolo to viac-menej veľmi jednoduché, nič veľmi špecifické,“ spomína šesťnásobný účastník Tour de France Peter Velits.

Neskôr však prestúpil do tímu HTC, ktorý sa preslávil práve detailným plánovaním a prípravou taktiky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Šprintérske tímy hrajú poker. Nik nám nechcel pomáhať, spomína Velits