Naposledy Slovenky šokovala, teraz možno nenastúpi

Holandský tím nemôžeme podceniť.
Holandský tím nemôžeme podceniť. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|18. apr 2017 o 16:10

Slovenské tenistky majú na dosah postup do I. svetovej skupiny vo Fed Cupe. Holanďanky však majú vždy dobrý recept na favoritky.

BRATISLAVA. Pred niekoľkými rokmi to bol podpriemerný tím a hral až tretiu ligu v Pohári federácie. Holandské tenistky neboli postrachom súperiek.

Do roku 2014 hrali až v euroafrickej zóne. Ničím nevynikali. V tom čase však prevzala rolu líderky Kiki Bertensová a všetko sa zmenilo. Outsiderky začali vyhrávať.

To, čo sa im podarilo, je vo Fed Cupe málo vídané. Dokázali vyhrať až osem súbojov za sebou, pritom nemajú taký silný tím a vo svetovej stovke je jediná hráčka. Holanďanky i tak nielenže vyskočili z tretej ligy do prvej, ale na dosah mali postup do finále celej súťaže. Lenže veľmi tesne ich vtedy zdolali Francúzky.

Pozrite si holandský tím na tlačovej konferencii pred fedcupovým duelom so Slovenskom: fotogaléria

18.4.2017

Opäť sú outsiderkami

Slovensko má silnejší tím, ale rovnaké to bolo aj pred dvoma rokmi. Predpokladám, že vtedy nás podcenili. Myslím, že tentoraz tú chybu už nezopakujú.


Paul Haarhuis, kapitán holandského tímu

Vo Fed Cupe teraz budú Holanďankám čeliť slovenské tenistky. A znova je tím okolo Bertensovej v pozícii outsidera.

No táto úloha súperkám pristane, čo dokázali aj pred rokom, keď vyradili napríklad silné ruské tenistky.

„Ťažko odhadnúť, v čom sa skrýva náš úspech. Nepovedal by som, že v Pohári federácie hrajú tenistky lepšie ako na turnajoch. Hrajú v rámci svojich maximálnych možností. Toto sú výsledky, ktoré dokážu uhrať,“ hovoril kapitán Paul Haarhuis.

Vyzdvihol však tímového ducha. „Dievčatá si vždy ten týždeň, keď sú spolu, veľmi užívajú. V tíme je skvelá atmosféra. Tešia sa na spoločné tréningy aj na zápasy. Takže ja by som povedal, že nám pomáha súdržnosť a výborná atmosféra.“

Paul Haarhuis vie, že jeho tím ide do súboja z pozície outsidera.
Paul Haarhuis vie, že jeho tím ide do súboja z pozície outsidera. (Autor: SITA)

S výnimkou Bertensovej sú všetky nominované slovenské tenisky v rebríčku WTA lepšie postavené ako súperky.

„Lenže na to sa nehrá. Ak by to platilo, tak by vlani nehrali Holanďanky v semifinále,“ pripomína slovenská jednotka Dominika Cibulková.

Pred dvoma rokmi Slovenky v Apeldoorne prehrali s Holanďankami 1:4. Jediný bod vybojovala vtedy Karolína Schmiedlová.

„Aj teraz máme ďaleko od toho, aby sme boli favoritmi. Slovensko má silnejší tím, ale rovnaké to bolo aj pred dvoma rokmi. Predpokladám, že vtedy nás podcenili. Myslím, že teraz už tú chybu nezopakujú,“ vraví Haarhuis.

Dva body pre Holandsko pred dvoma rokmi získala prekvapivo Arantxa Rusová, momentálne až 184. hráčka sveta. Teraz nechcel Haarhuis prezradiť, či ju plánuje na zápas nasadiť.

„Áno, v Apeldoorne bola rozhodujúcim faktorom. Teraz je ešte priskoro hovoriť, ktoré hráčky budú hrať. Všetky sú v dobrej forme, sú pripravené a odhodlané. Zatiaľ nám chýba iba Bertensová, ktorá hrala turnaj v Kolumbii,“ vraví Haarhuis.

Cibulková ich neprekvapila

Holanďanky neboli prekvapené z toho, že za slovenský tím bude hrať aj Dominika Cibulková. Tá pritom na začiatku roka vravela, že v tejto sezóne sa chce sústrediť na individuálnu kariéru a v Pohári federácie nebude hrať.

„Tušili sme, že bude v nominácii aj ona, keď Slováci oznámili, že sa bude hrať na antuke. Asi to nie je pre nás prekvapenie,“ vravela holandská dvojka Richel Hogenkampová.

Richel Hogenkampová nebola prekvapená, keď Cibulková oznámila, že nastúpi.
Richel Hogenkampová nebola prekvapená, keď Cibulková oznámila, že nastúpi. (Autor: SITA)

Žreb dvojíc sa uskutoční v piatok. Vo vzájomnej bilancii vo Fed Cupe vedú Holanďakny 2:1.

Súboj baráže o I. svetovú skupinu Slovensko – Holandsko sa hrá najbližší víkend v Národnom tenisovom centre v Bratislave. V sobotu aj v nedeľu sa začína program o 13.00.

Zdá sa, že zápasy na oba dni budú vypredané. Vstupenky na jeden deň stoja 15 eur a v utorok bolo voľných už len približne 500 kusov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Naposledy Slovenky šokovala, teraz možno nenastúpi