Tenistky čaká náročný duel vo Francúzsku. V hre postup medzi elitu

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: sita)
SITA|24. apr 2009 o 10:43

Slovenské tenistky majú šancu zahrať si v sezóne 2010 po prvý raz od roku 2004 v najvyššej svetovej skupine Pohára federácie reprezentačných družstiev žien.

LIMOGES.

Šampiónky z ročníka 2002 by však vo víkendovom stretnutí o účasť medzi elitnou osmičkou museli uspieť na antuke v hale v Limoges proti favorizovaným domácim Francúzkam. Držiteľky trofeje zo sezón 1997 a 2003 sa hodlajú revanšovať tímu SR za takmer sedem rokov starú prehru 1:4 z Bratislavy. V kádroch už vtedy boli Hantuchová, resp. Mauresmová a Dechyová.

S Cibulkovou to vyzerá dobre

"Vždy ideme do zápasu s tým, že chceme zvíťaziť," vyhlásil kapitán Sloveniek Matej Lipták. Tridsaťjedenročný pražský rodák, ktorý vyrastal v Kremnici a v minulosti viedol na individuálnej úrovni Karola Becka či Češku Petru Kvitovú, napokon zrejme bude môcť rátať s jednotkou svojej nominácie Dominikou Cibulkovou. Sedemnásta hráčka renkingu WTA Tour utrpela minulý piatok v charlestonskom štvrťfinále proti Ruske Jelene Dementievovej zranenie v ľavej časti slabín, ale vyšetrenia na Sportclinic u Vladimíra Luptáka nepreukázali také poškodenie svalu, ktoré by 19-ročnej Bratislavčanke vopred definitívne znemožnilo predstaviť sa v primárne basketbalovom Palais des Sport Beaublanc s tenisovou kapacitou 4240 divákov. Cibulková podstupovala od pondelka intenzívnu konzervatívnu liečbu a hrať opäť začala až v dejisku.

"Vo štvrtok dopoludnia trénovala voľnejšie, ale popoludní už naplno makala, takže to vyzerá dobre. Dúfajme, že sa už nič neočakávané neudeje. Bez Dominiky by sme boli veľmi oslabení, hoci stále silní a optimistickí," upozornil Lipták, ktorý po predchádzajúcej sezóne vystriedal na lavičke Mojmíra Mihala.

"Teraz nemôžem nič sľúbiť. Keď to nebudem vôbec cítiť, nastúpim - iba stopercentne fit. Nemalo by význam hrať a v polovici skrečovať," podotkla Cibulková pred svojím stredajším odchodom do Francúzska v spoločnosti Lenky Wienerovej. Tréner dvojnásobnej finalistky z hlavného profesionálneho okruhu Vladimír Pláteník dodal: "Je tu aj alternatíva, že by Dominika v sobotu radšej ešte nehrala a nastúpila až v nedeľu."

Cornetová by nemusela nabrať novú formu

Spoludržiteľka januárového perthského Hopmanovho pohára s Dominikom Hrbatým Cibulková o papierových vyhliadkach skonštatovala: "Francúzky sú favoritkami už aj preto, že majú výhodu domáceho prostredia. Zároveň ich to však dostáva pod väčší tlak. Keď budem hrať, videla by som to 50:50. Očakávam vyrovnaný priebeh." Pripojila aj postrehy o konkrétnych súperkách: "S Cornetovou a Mauresmovou to mám dovedna 4:0 a rada by som si priaznivú bilanciu udržala. Mauresmovej, nad ktorou vediem 3:0, dobre čítam servis podľa nadhodu a keď sa mi darí, tak ju zo základnej čiary dokážem ubehať - hrám tak rýchlo, že jej nedovoľujem príliš často chodiť k sieti. Cornetovú charakterizuje veľmi slabé druhé podanie. Celkovo nemá príliš dobrý servis. Najmä je však psychicky labilná, dokáže sa nahnevať a zlomiť. Teraz, keď nemá dobré obdobie, by sa to mohlo podariť dosiahnuť. Nemusela by veru nabrať nejakú novú formu, mohla by jej zostať tá stará z nedávnych turnajov."

Hantuchová u súpera ešte neprehrala ani jediný zápas

Takisto v stredu pricestovala za tímom čerstvo 26-ročná Daniela Hantuchová (vo štvrtok mala narodeniny, v tomto prípade 21., aj Wienerová), ktorá sa pripravovala v Monte Carle so svojím brazílskym novým trénerom Larrim Passosom, niekdajším dlhoročným kormidelníkom trojnásobného šampióna z parížskeho grandslamového Roland Garros Gustava Kuertena. Semifinalistka melbournských Australian Open 2008 síce v tejto sezóne len hľadá svoju formu i stabilnejšie športové zázemie a vytratila sa na 40. na miesto v počítačovom poradí, ale v Pohári federácie ešte neprehrala ani jediný zápas na súperovej pôde, nie neutrálnej. Slovenky však práve na súperovej pôde, nie na neutrálnej, netriumfovali už od apríla 2003. Vtedy zdolali Nemky v Ettenheime 3:2, medzičasom však majú na konte 5 prehier vonku v rade, z nich 3 najtesnejším rozdielom, naposledy vlani v Brne s ČR.

V Top 50 hodnotenia WTA Tour už usadená Magdaléna Rybáriková je v Limoges od pondelka. Dvadsaťročná piešťnská rodáčka by sa prípadnej šance nezľakla: "Myslím si, že Dominika napokon bude v poriadku. Ak by však náhodou nemohla hrať, budem pripravená. Dúfam, že by som ju dôstojne zastúpila."

Silnejší protivník ako v predchádzajúcich prípadoch

Slovenky vo finálovom 1. kole II. svetovej skupiny Pohára fedrácie 7. - 8. februára zvíťazili - v úplne rovnakej zostave ako teraz - v Bratislave nad Belgičankami 4:1. Francúzky "spadli" do baráže prehrou 0:5 s Taliankami v Orléans v rovnakom termíne vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny 2009.

"Skóre reálne nezodpovedá vyrovnanosti diania, najmä toho sobotňajšieho. Ľahko sme my mohli viesť 2:0," upozornil kapitán Nicolas Escudé na internetovej stránke národnej federácie FFT a pokračoval: "Najčerstvejšie individuálne výsledky našich hráčok síce nie sú povzbudivé, ale Fed Cup zvykne byť inou kapitolou a často má len málo spoločné s tým, čo sa deje na okruhu WTA. Samozrejme, bolo by lepšie, ak by naše sebavedomie posilnili nejaké úspechy z ostatných týždňov, ale nie som prehnane znepokojený. Pri prechode do antukovej časti sezóny všetko potrebuje svoj čas."

Nástupca Georgesa Govena predbežne nominoval na limogeský duel Alizé Cornetovú (15. vo svetovom rebríčku vo dvojhre), Amélie Mauresmovú (21.), Nathalie Dechyovú (61.) a potenciálnu debutantku Mathilde Johanssonovú (63.). Opäť teda nie je k dispozícii renkingová jednotka krajiny "galského kohúta" Marion Bartoliová (13.), ktorá má nezhody s FFT a naposledy hrala v PF v novembri 2004.

Zatneme zuby a urobíme všetko pre víťazstvo

"Alizé, Amélie a Nathalie sú kľúčovými členkami tímu. Antuka v hale je rýchlejšia ako vonku a považujem to za ideálne podmienky pre Cornetovú. Mauresmovej účasť je mimo diskusie nielen pre jej skúsenosti a vyžarovanie, ktoré má pozitívny vplyv na družstvo. Týka sa to aj Dechyovej s nemenšou ostrieľanosťou i deblovými kvalitami," uviedol Escudé. O ambíciách pred duelom o zotrvanie medzi elitou stroho povedal: "Zatneme zuby a urobíme všetko pre víťazstvo."

Držiteľ štyroch titulov z okruhu ATP, ktorý túži po svojom premiérovom fedcupovom úspechu, na otázku, čoho sa treba zo strany súperiek najviac obávať, odvetil: "Zo všetkého trochu. Cibulková je univerzálkou, ktorá sa už nejaký ten mesiac vyskytuje v hornej dvadsiatke svetového rebríčka. Hantuchová niekoľko rokov patrila do Top 10 a vlani sa vytratila na nižšie pozície vinou zranenia. Čaká nás veľmi ťažký víkend, ale súperky nemajú pred sebou menej náročný. Za ostatné štyri sezóny budeme hrať tretí raz o záchranu, takže sme nadobudli poznatky súvisiace so znášaním tlaku. Teraz to však bude komplikovanejšie, pretože máme silnejšieho protivníka ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch." Francúzky sa v sezóne 2006 zachránili proti Češkám a vlani zdolali v baráži Japonky.

"Pokúsime sa zachovať si chladné hlavy. Urobíme všetko, čo treba, a vynasnažíme sa dostať dievčatá do optimálnej pohody," predznamenal Escudé a dodal: "Proti Taliankam sme v kútiku duše mohli kalkulovať s reparátom, ale teraz už nad nami visí Damoklov meč. Pochopiteľne, že si treba pripustiť hrozbu zostupu, ja však neutekám z boja a vopred sa takýmito vecami nechcem nechať vyviesť z miery. Naopak, možnosť vyradenia do druhej svetovej skupiny len zvyšuje naše odhodlanie uspieť. Jednoducho - treba sa ponad to preniesť, zvládnuť situáciu a triumfovať."

Jednotka tímu Cornetová má len 19 rokov a zatiaľ v Pohári federácie vo dvojhre bilanciu 0:3. Escudé vyhlásil: "Hráte za svoju krajinu. Máte so sebou a za sebou celý tím. Je to delikátne a Alizé sa zatiaľ nedarilo vyrovnať sa s okolnosťami. Treba však brať do úvahy jej vek. Verím, že postupne to bude len lepšie. Myslím si, že prehry ju zoceľujú."

Devätnásťročná rodáčka z Nice Cornetová na svojom oficiálnom webe priznala: "Potrebujem opäť nájsť rytmus. Po februárovom Dubaji som z neho vypadla a prehrávala som už v úvodných kolách. Nedostatok zápasovej praxe mojej forme neprospel." Predvlaňajšia šampiónka zo súťaže dievčat na Roland Garros prehrala minulý týždeň v Barcelone s krajankou Stéphanie Cohenovou-Alorovou, vtedy 97. v počítačovom poradí, už v 1. kole šokujúco hladko 0:6, 3:6 a pod vplyvom negatívnych emócií pre denník L´Equipe povedala: "Bolo to na prd. Ak by som takto hrala aj proti Slovenkám, potom môj štart ani nemá zmysel." Cornetová prehrala štyri zo svojich predchádzajúcich piatich stretnutí na okruhu WTA.

Francúzsko v Limoges zatiaľ s dokonalým skóre

Francúzskym tenisovým reprezentačným družstvám sa v Palais des Sports Beaublanc v Limoges zatiaľ darí: ženy predvlani vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny zdolali Japonky hladko 5:0 a muži v Davisovom pohári vo štvrťfinálovom 2. kole ročníka 1996 zdolali Nemcov takisto 5:0. V oboch prípadoch sa hralo práve na antuke.

V sobotu 25. apríla sa prvá z dvoch dvojhier začne o 13.30 h. Nedeľňajšia časť, teda zostávajúce dve dvojhry a štvorhra, má úvod naplánovaný na 13.00 h. Hlavným rozhodcom stretnutia bude Austrálčan Wayne McKewen a empajrovými arbitrami Britka Alison Langová a Chorvátka Marija Čičaková. Žreb sa uskutoční v piatok 24. apríla o 13.00 h v miestnom hoteli De Ville.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Tenistky čaká náročný duel vo Francúzsku. V hre postup medzi elitu