Mal byť novou tenisovou hviezdou. Teraz prehral zápas kratší ako jeden set

Bernard Tomic.
Bernard Tomic. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|18. sep 2021 o 08:00

Austrálčan bol juniorskou svetovou dvojkou.

BRATISLAVA. Na jednej strane talent, aký sa vidí málokedy, na druhej problémový tenista, ktorý mal konflikt takmer s každým.

Hádal sa s divákmi, urážal súperov, bol podozrivý z porušenia protipandemických opatrení, mal problémy aj s drogami a chvíľu bol zatknutý.

V poslednej dobe Bernard Tomic nastupuje do zápasov bez väčšieho záujmu. Naposledy na challengeri v Istanbule prehral s Francúzom Quentinom Halysom za 38 minút. 

Za bežných okolností toľko trvá jeden pomerne krátky set. Od júna austrálsky tenista nevyhral ani set. Ani jeden jeho zápas netrval aspoň hodinu.

To však nebola jeho najkratšia prehra v kariére. V roku 2014 prehral s Fínom Jarkkom Nieminenom za 28 minút. 

Mal byť hviezdou

Dlhé roky sa medzi tenisovými fanúšikmi i odborníkmi viedli debaty o tom, kto nahradí generáciu Nadala, Djokoviča a Federera. Práve meno Bernarda Tomica padalo medzi tipmi na jedného z nástupcov pomerne často. 

Dnes má 28 rokov, je 262. hráčom sveta, v kariére vyhral štyri menšie turnaje a ľudia si ho spájajú skôr so škandálmi ako s tenisom.

Ako dieťa hovoril o tom, že raz chce byť svetovou jednotkou a vyhrať všetky štyri grandslamy. Mal na to všetky predpoklady. Vo viacerých vekových kategóriách vyhrával Orange Bowl, jedno z najprestížnejších juniorských tenisových podujatí. 

V roku 2007 sa ako štrnásťročný dostal na juniorské Australian Open. Nikto mladší sa na turnaj priamo nikdy nedostal. O rok neskôr už dokonca v Austrálii vyhral juniorský titul. Stal sa z neho najmladší víťaz. V roku 2009 potom ešte pridal triumf na US Open.

Podobne úspešný bol aj pri svojom vstupe medzi mužov. Už v roku 2009, keď ešte vyhral medzi juniormi, súťažil aj na mužských turnajoch. Na voľnú kartu hral na mužskom Australian Open 2009. Vyhral zápas prvého kola a stal sa najmladším mužom, ktorý kedy vyhral zápas na grandslame. 

Už v osemnástich bol vo štvrťfinále Wimbledonu. Bol vôbec najmladším štvrťfinalistom grandslamu od roku 1990. Kto by bol vtedy povedal, že tento úspech už zrejme nikdy neprekoná.

Vypustil zápasy

V roku 2016 sa stal svetovou sedemnástkou. Postupne vyhral štyri tituly na okruhu ATP. A tu niekde by sa jeho výpočet úspechov aj mohol zastaviť.

"Očakávame od Bernarda viac," hovoril pre Fox Sports Australia Roger Federer ešte v roku 2013. To mal Tomic 21 rokov. 

"Musím byť trocha rozumnejší a dospelejší," hovoril v tomto období o sebe Tomic. Citoval ho web CNN

Úspechy v príliš mladom veku nie vždy znamenajú aj úspešné pokračovanie kariéry. "Často vidíme juniorov a premýšľame o nich, ako zapasujú na mužský okruh a urobia krok ďalej," zamýšľal sa na adresu Tomica bývalý austrálsky tenista Patrik Rafter.

Tomic však s pribúdajúcim vekom začal viac pútať pozornosť škandálmi. Neraz bol obvinený z toho, že úmyselne vypúšťa zápasy. Pri prehre s Talianom Fabiom Fogninim v roku 2016 dokonca pri mečbale súpera chytil raketu opačne, teda za výpletovú časť.

"Nejaký mečbal mi je ukradnutý. Vás by to snáď zaujímalo, keby ste mali 23 rokov a zarobili 10 miliónov dolárov?" hovoril Tomic po prehre.

Faktor tenisový otec

Dôležitým faktorom v jeho kariére bol dlho otec John Tomic. V roku 2012 Tomic žiadal organizátorov, aby na jeho zápasy nevpustili jeho otca.

"Otec ma hnevá, chcem, aby odišiel," hovoril.

O rok neskôr dokonca napadol synovho trénigového partnera Thomasa Droueta. Ten po incidente skončil s rozbitým nosom. John Tomic vysvetľoval zranenia ako sebaobranu či nešťastnú náhodu. 

"Zaobchádzali so mnou ako so psom," hovoril Drouet. 

Po tejto udalosti nemohol Tomic starší vôbec chodiť na podujatia pod hlavičkou ATP. Neskôr sa po zákaze vrátil k trénovaniu syna. Problémy mal aj pre urážky komentátorov či rozhodcov. 

Príkladov, keď rodičia tenisových hviezd svojim deťom spôsobovali problémy, je viacero. Francúzka Mary Pierceová si pre problémy s otcom musela nájsť osobného strážcu. Austrálska tenistka Jelena Dokičová po rokoch priznala, že jej otec a zároveň tréner ju týral. Často bol agresívny aj voči súperkám dcéry či organizátorom turnajov.

Akú úlohu zohral John Tomic v kariére svojho syna, sa presne nevie. No známy je jeho postoj, prečo sa rodený Chorvát presťahoval do Austrálie. Chcel, aby boli jeho deti úspešné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mal byť novou tenisovou hviezdou. Teraz prehral zápas kratší ako jeden set