Tenista Martin sa napil z kamarátovej fľaše, ktorý v nej mal anabolikum: Nič zlé som nespravil (podcast)

Andrej Martin.
Andrej Martin. (Autor: TASR)
Viktor Kiššimon|6. máj 2023 o 07:00

Vypočujte si otvorenú spoveď Andreja Martina v podcaste Sportnet s Viktorom Kiššimonom.

BRATISLAVA. Vlani v auguste sa preňho zastavil svet. Prišla mu správa, že počas júnového challengerového turnaja v Bratislave mal pozitívny dopingový test.

„Bolo to celé dosť bizarné. Bol piatok, v sobotu ráno som mal letieť na turnaj do Talianska. Večer ma však môj fyzioterapeut s priateľkou zavolali na zvukoterapiu.

Nikdy som to nevyskúšal, tak prečo nie. O siedmej, tesne predtým, ako sme vstúpili do tej miestnosti, mi zazvonil telefón.

Volal mi druhý či tretí najvyšší funkcionár v ATP, že si mám pozrieť emailovú schránku, že tam mám dôležitú správu,“ začína slovenský tenista Andrej Martin rozprávať príbeh, ako sa dozvedel, že mal pozitívny dopingový test.

Laboratórne testy v Toronte ukázali prítomnosť zakázanej látky SARM-22 v moči slovenského tenistu. Nasledovala dočasná suspendácia. Oficiálne rozhodnutie padlo až 5. apríla tohto roka.

Neužíva ani doplnky stravy

Martin, ktorý bol najvyššie na 93. mieste rebríčka ATP, víťaz 12 challengerových turnajov a osem rokov stabilný člen slovenského daviscupového tímu, dostal trest na 14 mesiacov.

Na oficiálnom tenisovom podujatí sa bude môcť predstaviť až 5. júna 2024.

Andrej Martin.
Andrej Martin. (Autor: TASR)

Užitie zakázanej látky odmieta. „Nepoznám túto konkrétnu látku, tak ako nepoznám žiadnu zakázanú látku.

Vo svete dopingu som sa žiadnym spôsobom nepohyboval.

Dokonca som sa vyhýbal aj užívaniu doplnkov výživy,“ vysvetľuje tenista, ktorý po dlhom pátraní prišiel na príčinu pozitívneho dopingového nálezu.

Látku SARM-22 alebo inak ostarín, obsahovala fľaša s nápojom jeho florbalového spoluhráča, z ktorej sa napil počas júnového turnaja v Púchove.

Zaúradovala náhoda

„Bolo to tri dni pred testom, navyše v tomto období nezvykneme hrávať florbalové zápasy, čiže všetko to bola veľká zhoda náhod.

Všetci máme fľaše označené štítkami, ale počas zápasu nikto neodkontroluje, či sa napil z tej svojej.

Tak som sa napil z fľaše jedného spoluhráča, ktorý, ako sa ukázalo, užíval túto látku, ktorú dostal od nejakého známeho.

Jednotka pre integritu tenisu žiadala pre Martina štvorročný trest, tribunál napokon uznal, že nešlo o vedomé porušenie dopingových pravidiel a udelil mu 14-mesačný dištanc.

Zaneprázdňuje sa inými aktivitami

Najbližší rok však 33-ročný tenista nebude zaháľať. Má v pláne otvoriť materskú školu zameranú na pohyb detí a zároveň sa nechce zmieriť, že by mal takýmto spôsobom ukončiť aktívnu tenisovú kariéru.

„Som si vedomý, že nič zlé som nespravil. O to väčšiu túžbu mám vrátiť sa a dať to zo seba von.

Akou formou to bude, či vo dvojhre alebo vo štvorhre, to je ešte skoro povedať.

Rok pre športovca je príliš dlhá doba. Ale urobím všetko pre to, aby som bol pripravený,“ povedal Andrej Martin v otvorenej spovedi, ktorú si môžete vypočuť v našom podcaste...

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenista Martin sa napil z kamarátovej fľaše, ktorý v nej mal anabolikum: Nič zlé som nespravil (podcast)