Slovenský tenista má problém, dopingová kontrola odhalila v tele zakázanú látku

Andrej Martin.
Andrej Martin. (Autor: TASR/BTA)
SITA|1. aug 2022 o 12:01

Andrej Martin doping rázne odmieta.

BRATISLAVA. Slovenský tenista Andrej Martin mal pozitívny test na doping. Nedovolenú látku SARM 22 v jeho tele odhalila analýza v kanadskom Toronte, šlo o vzorku odobratú počas challengeru v Bratislave zo 7. júna.

Ako informuje spoločná tlačová správa agentúry Stars For Stars a 32-ročného bratislavského rodáka, dlhoročný reprezentant úmyselný doping dôrazne odmieta a s tímom začal boj za očistenie mena.

V tele Andreja Martina sa nachádzala látka SARM 22 (selektívny modulátor androgénových receptorov), ktorá figuruje na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) informovala Slovenský tenisový zväz (STZ), že Martina dočasne suspendovala v rámci Tenisového antidopingového programu 2022 (TADP).

V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, vrátane straty svalovej hmoty, osteoporózy, rakoviny a hypogonadizmu.

"Moji rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote, riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia. O to viac bola pre mňa šokujúca správa o pozitívnom výsledku testovania na bratislavskom turnaji. Dôrazne však odmietam vedomé požitie nedovolenej látky," uviedol Andrej Martin na margo dopingového nálezu.

V roku 2022 podstúpil už štyri kontroly, pred tou bratislavskou v polovici mája v Paríži na grandslamovom Roland Garros.

Martin: Prežívam jednu z najťažších skúšok

"Užívam iba minimum výživových doplnkov a posledných 5 rokov som v tom smere nič nezmenil. Vždy som bol zástancom toho, že o víťazstve v tenisovom zápase má rozhodnúť len poctivý prístup v tréningu a čistý výkon na kurte.

Aj preto dôrazne odsudzujem akýkoľvek nedovolený spôsob zvyšovania športového výkonu. O to nepochopiteľnejšia je pre mňa celá táto situácia, zvlášť keď som za celú svoju kariéru absolvoval desiatky testov a nikdy som nemal ani štipku pochybnosti o tom, že výsledok bude negatívny,“ dodal Martin.

Andrej Martin.
Andrej Martin. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR/AP)

"Vždy som sa správal tak, aby som v živote nemal problém niesť plnú zodpovednosť za svoje činy, no odmietam sa zmieriť s tým, že by som mal byť označený za toho, kto si v športe pomáha nedovoleným spôsobom, a to napriek tomu, že som nič také neurobil.

Momentálne prežívam jednoznačne jednu z najťažších skúšok v mojej profesionálnej kariére, neporovnateľne ťažšiu ako hociktorý tenisový zápas, ktorý som kedy odohral. Je to o to ťažšie, že ani poriadne neviem, kto je môj súper na druhej strane kurtu. Čo ale určite viem, je fakt, že sa za žiadnych okolností nevzdám a to aj vďaka ohromnej podpore mojich najbližších, bez ktorých by som určite nemal takú vôľu bojovať. Patrí im za to veľké ďakujem a urobím všetko pre to, aby spravodlivosť zvíťazila," poznamenal Andrej Martin.

Fauly v športe sú mu cudzie

Agentúra Stars for Stars je na strane slovenského tenistu. "Zo všetkých síl mu pomôžeme v snahe očistiť jeho meno v očiach laickej a športovej verejnosti a samozrejme aj medzi športovcami.

Andreja poznáme roky ako poctivého a úprimného športovca, ktorému sú „fauly“ v športe úplne cudzie a sme presvedčení o tom, že spoločne nazbierame dostatok dôkazov na to, aby sa pravda ukázala,“ uviedol Miroslav Masarčin zo spomenutej agentúry.

"Zbierame všetky detaily, analýzy a dôkazy, na základe ktorých by sme sa vedeli dopátrať k dôvodom takéhoto výsledku. Komunikujeme so Slovenským tenisovým zväzom a ATP a samozrejme so Svetovou antidopingovou agentúrou. Akonáhle budeme mať viac detailov z nášho zisťovania, budeme verejnosť informovať.“

Andrej Martin na okruhu ATP nezískal žiadny titul, v dvojhre aj vo štvorhre sa raz prebojoval do finále. Jeho kariérnym maximom v singlovom rebríčku ATP je 93. priečka z februára 2020, v deblovom hodnotení bol najvyššie na 69. pozícii v júli 2016.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenský tenista má problém, dopingová kontrola odhalila v tele zakázanú látku