Tenis: V kvalifikácii Australian Open slovenský súboj Lacko - Klec

Kolegovia zo slovenského tímu hrajúcom v Davisovom pohári (vľavo Klec, vpravo Lacko) sa na 1. grandslame tohto roka postavia proti sebe.
Kolegovia zo slovenského tímu hrajúcom v Davisovom pohári (vľavo Klec, vpravo Lacko) sa na 1. grandslame tohto roka postavia proti sebe. (Autor: SITA)
SITA|9. jan 2008 o 09:32

MELBOURNE 9. januára (SITA) - Vo finálovom 3. kole kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (14. - 27. januára, dotácia ...

MELBOURNE 9. januára (SITA) - Vo finálovom 3. kole kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (14. - 27. januára, dotácia 20,6 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion) sa s určitosťou predstaví jeden slovenský tenista. Dvadsiaty siedmy nasadený Lukáš Lacko aj Ivo Klec totiž v stredu uspeli vo svojich stretnutiach v 1. kole eliminácie a vo štvrtok si na dvorci č. 15 nie pred 6.00 h SEČ zopakujú svoj vlaňajší miestny vzájomný súboj. Vtedy už na úvod kvalifikácie mal navrch Lacko (6:4, 4:6, 6:1), momentálne 150. vo svetovom rebríčku, a napokon postúpil až do "veľkého pavúka", čo sa mu na podujatí takéhoto kalibru zatiaľ podarilo len v tomto prípade.

Z troch Slovákov, ktorí sa v stredu dostali v Melbourne Parku do akcie, prehral iba deblový špecialista Michal Mertiňák (295. v renkingu). Dvadsaťosemročný rodák z Považskej Bystrice podľahol tiež nenasadenému Miguelovi Ángelovi Lópezovi Jaénovi (281. v systéme ATP Entry) 4:6, 4:6 v ich prvom vzájomnom dueli. Španiel bol vlani s 91 vystúpeniami absolútne najusilovnejším tenistom medzi profesionálmi. Držiteľ singlovej trofeje na bratislavskom challengerovom podujatí Tatra banka Open 2006 Mertiňák, v júli 2005 renkingovo 125. na svete, na Australian Open nezvládol ani piaty pokus o kvalifikovanie, pričom po štvrtý raz stroskotal už na úvod. Vlani až vo finálovom 3. kole podľahol Srbovi Ilijovi Bozoljacovi tesne 3:6, 6:1, 9:11. Stále teda platí, že na grandslamoch sa v hlavnej súťaži objavil len vo Wimbledone 2003. V Melbourne tento držiteľ štyroch deblových titulov z hlavného okruhu ATP ešte bude účinkovať vo štvorhre (momentálne je 52. v párovom rebríčku), a to po boku Čecha Jaroslava Levinského.

Dvadsaťročný piešťanský rodák Lacko v stredu trochu aj so šťastím vyradil Nemca Alexandra Waskeho, 245. v renkingu. V prvom sete ťahal zverenec Mateja Liptáka proti skúsenému 32-ročnému rodákovi z Frankfurtu, predvlani v júni 89. hráčovi dlhodobého renkingu, za kratší koniec, ale v druhom si vynútil tajbrejk. Viedol v ňom 6:2, keď jeho súper, ktorý podľa jeho vlastnej internetovej stránky nedávno mal problémy s lakťom, odstúpil. Hrdina vlaňajšieho challengerového turnaja v dánskom Koldingu Lacko má medzičasom proti Klecovi bilanciu 1:1. Po spomenutom triumfe z južnej pologule totiž prehral na marcovom challengeri v marockom Fése, keď za stavu 2:6, 0:3 skrečoval pre ťažkosti s pravým členkom. Táto zdravotná indispozícia napokon viedla až k jeho absencii v aprílovom daviscupovom stretnutí v Macedónsku.

Bratislavčan s nemeckým zázemím Klec (227. v počítačovom poradí), zásluhou svojho prieniku do hlavnej súťaže dvojhry na turnaji v austrálskom Adelaide zatiaľ jediný bodujúci Slovák v hodnotení ATP Race 2008, sa v stredu v 1. kole kvalifikácie revanšoval takisto nenasadenému Nemcovi Björnovi Phauovi za tri roky starú prehru 2:6, 6:7 (4) práve z 1. kola eliminácie na Australian Open. Dvadsaťosemročného rodáka z Darmstadtu, aktuálne 194. v renkingu (v júni 2006 pozoruhodná 59. pozícia) zdolal 6:2, 6:4. "Je načase vrátiť mu to," netajil Klec pred zápasom túžbu po odvete a po zápase pre agentúru SITA uviedol: "Podarilo sa mi predvádzať to, čo som v decembri trénoval: robiť menej nevynútených chýb, hrať agresívne, dobre sa pohybovať a držať súpera pod tlakom. Ak proti Lukášovi zopakujem dnešný výkon, verím, že zvíťazím."

Kvalifikácia dvojhry - 1. kolo:

Lukáš Lacko (27-SR) - Alexander Waske (Nem.) 4:6, 6:6 (v tajbrejku priebežne 6:2) - skreč, Waske odstúpil

Ivo Klec (SR) - Björn Phau (Nem.) 6:2, 6:4

Miguel Ángel López Jaén (Šp.) - Michal Mertiňák (SR) 6:4, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis: V kvalifikácii Australian Open slovenský súboj Lacko - Klec